Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο Πούτιν φεύγει, η Μέρκελ έρχεται

Προς... απόσυρση – πριν καν αποκτηθούν – φαίνεται να πηγαίνουν τα 450 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ που είχε «τάξει» ο Κώστας Καραμανλής στον «σύντροφο Πούτιν», πριν από δυο χρόνια και βάλε. Ο Βλαντιμίρ άργησε να καταλάβει πού είχε μπλέξει και πίστεψε ότι η συμφωνία μπορούσε να θεωρηθεί τελειωμένη, αφού είχαν δώσει τα χέρια. Αμ δε.

Η οικονομική κρίση έχει δώσει επιχειρήματα σε πολλούς στο Πεντάγωνο να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η προμήθεια των 450 ΤΟΜΑ, που υπολογίζεται ότι θα μας κοστίσει κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ! Το επιχείρημα δεν είναι ότι «δεν χρειαζόμαστε τα ΤΟΜΑ», γιατί αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Αντιθέτως το ΓΕΣ έχει ζητήσει 900 ΤΟΜΑ! Τα όποια τεθωρακισμένα οχήματα αγοραστούν θα πρέπει να συνεργάζονται με τα ολοκαίνουργια – αλλά ακόμη άσφαιρα λόγω έλλειψης πυρομαχικών – Leopard.

Ψώνια από τη Μόσχα
Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής είχαν ξεκινήσει την πολυδιαφημισμένη στροφή στην εξωτερική πολιτική και τις τυμπανοκρουσίες περί «διπλωματίας των αγωγών» κι άλλα τέτοια, τέθηκε και θέμα αγοράς εξοπλισμών από τη Μόσχα, η οποία σταθερά από την εποχή της κυβέρνησης Σημίτη και της υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο Πεντάγωνο μας έχει σταθερά στο πελατολόγιό της.

Οι φωστήρες της Ν.Δ. δεν είχαν αντίρρηση να «ψωνίσουν» από τη Ρωσία, αλλά δεν μπήκαν καν στον κόπο να δουν και τις... βιτρίνες. ΤΟΜΑ ήθελαν να πουλήσουν οι Ρώσοι; ΤΟΜΑ πήραμε. Το όχημα είναι μια χαρά μεν, αλλά οι δικοί μας οι στραταίοι παραπονιόντου σαν από την ανακοίνωση της επικείμενης προμήθειας ότι «δεν μας κάνει». Παραδέχονταν ότι είναι ταχύτατο με καλό πυροβόλο, αλλά είχαν ενστάσεις για τη θωράκισή του και για τη διαμόρφωση του εσωτερικού του χώρου, που προβληματίζει.

Ελληνική «συμμετοχή»
Οι ενστάσεις ξεπεράστηκαν, αλλά το θέμα της ολοκλήρωσης της αγοράς «κόλλησε» στη λεγόμενη «ελληνική συμμετοχή». Πολλές και διάφορες εταιρείες ήθελαν να συμμετάσχουν στη συμπαραγωγή συστημάτων του οχήματος και η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα του ρωσικού ΤΟΜΑ, με την «ξηρασία» που είχε επιβάλει η κυβέρνη ση Καραμανλή, αποτελούσε λύση επιβίωσης.

Οι Ρώσοι δεν έδιναν και πολλά πράγματα για συμπαραγωγή σε ελληνικές εταιρείες με τη δικαιολογία ότι «δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά σωστά». Με τις εταιρείες να πιέζουν από τη μία και τη Μόσχα από την άλλη, ο Καραμανλής και η κυβέρνησή του αντιμετώ πισε το θέμα με τον τρόπο που ήξερε: δεν έκανε απολύτως τίποτα. Κι έτσι ήρθε η οικονομική κρίση...

Γερμανικές… εκπτώσεις
Βενιζέλος και Μπεγλίτης όταν ανέβηκαν στο Πεντάγωνο, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, «φρίκαραν» με την επείγουσα προ μήθεια που ήθελαν οι στραταίοι να τους βάλουν να υπογράψουν για μερικά τεθωρακισμένα οχήματα που ήταν απαραίτητα για τη μεταστάθμευση της ελληνικής δύναμης από την Καμπούλ στα δυ τικά του Αφγανιστάν, στη Χεράτ. Πενήντα εκατομμύρια πήγαινε το «μαλλί» και προτίμησαν να πάρουν πίσω την απόφαση για μεταφορά των 140 Ελλήνων, παρά να βγάλουν από το έτσι κι αλλιώς σχεδόν άδειο ταμείο τα 50 εκατομμύρια. Φανταστείτε τι έπαθαν όταν διαπί στωσαν ότι υπάρχει κι ένα πρόγραμμα 1,7 δισ. για τα ρωσικά ΤΟΜΑ, το οποίο όταν θα μπει και η τελευταία υπογραφή θα πρέπει να δοθεί και η σχετική προκαταβολή, που συνήθως φθάνει στο 30% του όλου προγράμματος. Το ηγετικό δίδυμο του Πενταγώνου ήξερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δύσκολα θα μπορούσε να μπει στη λίστα των υπό... τσεκούρωμα εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρωτί στως για λόγους πολιτικοδιπλωματικούς. Ειδικά μετά τις αναφορές του Γιώργου Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο για «επα ναδιαπραγμάτευση των αγωγών», έχει διαμορφωθεί έτσι κι αλλιώς ένα κλίμα δυσπιστίας, που σε περίπτωση κοψίματος του ΒΜΡ λογικό είναι να φουντώσει.

Γι’ αυτό και κανείς στο Πεντάγωνο δεν τολμά να πει ανοιχτά ότι εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την προ μήθεια 450 γερμανικών ΤΟΜΑ, τα οποία μπορούν να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με τα ΤΟΜΑ των Ρώσων. Η διαφορά είναι ότι τα γερμανικά ΤΟΜΑ είναι μεταχειρισμένα από τον γερμανικό στρα τό, ο οποίος τα χρησιμοποιεί σε κοινές επιχειρήσεις με τα δικά του Leopard. Τα συγκεκριμένα ΤΟΜΑ βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε επιχειρησιακή ενέργεια, δηλαδή δεν είναι κάπου αποθηκευμένα να περιμένουν αγοραστή.

Το πιο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα ελκυστικό στοιχείο αυτής της πρότασης δεν είναι άλλο από την τιμή που μας τα δίνουν οι Γερμανοί: 473 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια για να μην παραμυθιαζόμαστε, δεν τα πουλάνε «κοψοχρονιά» επειδή μας συμπονούν για τα... ασάλιω τα ταμεία μας, ούτε επειδή μας χρωστάνε εκείνες τις ρημάδες τις πολεμικές αποζημιώσεις. Τυράκι μας βάζουν. Μέχρι το 201617 οι Γερμανοί θα έχουν έτοιμο το νέο τους ΤΟΜΑ, ονόματι Puma. Οπότε τους ενδιαφέρει να μας πιάσουν από τώρα πελάτες.

Στο Πεντάγωνο, επιτελείς και των δύο υπουργών δεν κρύβουν για οικονομικούς λόγους την προτίμησή τους στη φθηνή λύση των γερμανικών μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ, αλλά αναγνωρίζουν και τη δυ σκολία της κυβέρνησης να πάρει πίσω τις υποσχέσεις που η Ελλάδα έχει δώσει στον Πούτιν.

Δυστυχώς η συνέχεια του κράτους ορισμένες φορές είναι πολύ δυσάρεστη, ειδικά αν πρόκειται για συνέχεια του κράτους Καρα μανλή. Αυτό θα το καταλάβει ο Γ. Παπανδρέου στα ταξίδια που έχει ήδη προγραμματίσει στο Παρίσι (έξι φρεγάτες έχουμε τάξει στον Σαρκοζί), αλλά και στη Μόσχα…

http://www.topontiki.gr/Articles/view/3105


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης