Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

«Δεν κάνει αρκετά η Ευρώπη»


Αμερικανός καθηγητής μιλά για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα


Ο Σάιμον Τζόνσον, ένας εκ των δύο συγγραφέων του πολύκροτου άρθρου στην εφημερίδα «Wall Street Journal», με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία που άλλαξε την Ευρώπη», προειδοποιεί ότι, «εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, θα είναι πραγματική καταστροφή».

ΕΙΠΕ
«Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει μόνο με χρήματα της Ευρώπης»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (γνωστό ως ΜΙΤ) της Βοστόνης, Σάιμον Τζόνσον, ένας εκ των δύο συγγραφέων του πολύκροτου άρθρου στην εφημερίδα «Wall Street Journal», με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία που άλλαξε την Ευρώπη», σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, μίλησε εκτενώς για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για την οποία τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξει και να βάλει μία τάξη στα του οίκου της για να σωθεί».
Η συμβουλή του προς την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι «θα πρέπει να πείσει το λαό της πως είναι ανάγκη να γίνουν περικοπές στον Προϋπολογισμό και πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει άμεσα και να μπει ένας έλεγχος, διότι δεν έγινε επί τόσα πολλά χρόνια στην Ελλάδα». Έκανε αναφορά στην ελληνική Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών, συσχετίζοντας τον «προσεκτικό» ρόλο που οφείλουν να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Ελλάδα σ’ αυτήν τη δύσκολη χρονική περίοδο.

Στην ερώτηση πόσο σοβαρή είναι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα σήμερα, ο διάσημος οικονομολόγος κ. Τζόνσον επισήμανε πως «είναι πολύ σοβαρή η κρίση». Και τόνισε πως «είναι το είδος εκείνο της κρίσης το οποίο, εάν αντιμετωπιστεί εσφαλμένως, θα δίνει χαμηλό εισόδημα για δέκα χρόνια και θα χαθεί μία ολόκληρη γενιά».

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Ευρώπη δεν δρα αρκετά γρήγορα, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση, απάντησε πως «νομίζω η Ευρώπη κινείται, υπάρχουν αναμφίβολα κάποιες διαπραγματεύσεις όσον αφορά πόσα μπορεί να κάνει η Ελλάδα και πόσα η Ευρώπη» και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην Ευρώπη, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τα υψηλά στάνταρντ που είχε υποσχεθεί στο παρελθόν, οπότε υπάρχει μία διαμάχη σ’ αυτό το σημείο, αλλά νομίζω ότι τελικά η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα». Σχετικά με το αν νομίζει ότι η Ευρώπη έχει κάνει αρκετά για να βοηθήσει την Ελλάδα, ο διακεκριμένος καθηγητής απάντησε αρνητικά. «Όμως -πρόσθεσε-, τούτο το θέμα είναι στα αρχικά του βήματα και γίνονται πολλοί ελιγμοί για να κάνουν την Ελλάδα να περικόψει τον Προϋπολογισμό της και να λάβει μέτρα». Σημείωσε ακόμα, πως «η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει μόνο με χρήματα της Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να υπάρξει λήψη μέτρων εκ μέρους της Ελλάδος, οπότε οι Ευρωπαίοι περιμένουν να δουν μέτρα, αλλά τα μέτρα είναι δύσκολο να ληφθούν αν δεν υπάρχουν χρήματα, οπότε εδώ είναι το πρόβλημα, δηλαδή το δίλημμα της κότας και του αβγού».

Αναφορικά με το αν θα πρέπει να μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης ή να φύγει από αυτή, ο καθηγητής κ. Τζόνσον τόνισε ότι «πρέπει να γνωρίζετε την πραγματική επιλογή εδώ» και συμπλήρωσε πως «εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, θα είναι πραγματική καταστροφή». Όπως εξήγησε, «ανάμεσα στα άλλα πράγματα που θα συμβούν, τα επιτόκια που θα καταβάλλονται για το δανεισμό χρημάτων -και η κυβέρνηση της Ελλάδας χρειάζεται να δανειστεί πολλά χρήματα- θα είναι πολύ υψηλότερα από όσο είναι τώρα», ενώ υπογράμμισε με έμφαση πως «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μέσα στην Ευρωζώνη». Ερωτηθείς τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα αν καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ότι «θα την βοηθήσει αρκετά». Τόνισε πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αλλάξει πάρα πολύ κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν είναι το ίδιο που έκανε τόσα πολλά λάθη στην Ασία στη δεκαετία του 1990. Είναι πολύ πιο προσεκτικό τώρα όσον αφορά στις τακτικές του για ετήσιο οικονομικό απολογισμό. Κι είναι πιο πρόθυμο να βοηθήσει χώρες να κάνουν προσαρμογές από το να τις πιέζει πολύ δυνατά». Υπογράμμισε πως «είναι λιγότερο υπό την επήρεια των Αμερικανών από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Αν, λοιπόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου και μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, η συμβουλή μου είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να το δει ως φίλο και να το χρησιμοποιήσει». Ο κ. Τζόνσον ανέφερε ακόμα, πως «η Ευρώπη θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως απειλή, ως εχθρό, και πολύ φοβάμαι πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει έναν ιδιαίτερο προσωπικό λόγο να το κρατήσει εκτός, διότι δεν θέλει ο πρόεδρός του, ο κ. Στράους-Καχ, να έχει μεγάλες επιτυχίες επειδή υπάρχει η πιθανότητα να είναι ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2012».

«Οι ΗΠΑ να δράσουν βοηθητικά»

Στην ερώτηση ποιος νομίζει πως θα πρέπει να είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καθηγητής κ. Τζόνσον επισήμανε ότι «αυτή είναι καλή ερώτηση· οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και βοηθητικές» και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα». Διευκρίνισε, εξάλλου, πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να μην υπεισέλθουν ορμητικά, διότι η Ελλάδα έχει μία μακρόχρονη σχέση με την Ευρώπη, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσέξουν». «Από τη στιγμή που θα θεσπιστεί ένας αξιόπιστος Προϋπολογισμός -συνέχισε ο κ. Τζόνσον-, θα θέσει επί τάπητος το θέμα των χρημάτων εκ των έξω, κατόπιν θα πει στις ευρωπαϊκές χώρες πως "θα καταφύγω στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτός εάν η Ευρώπη βοηθήσει". Δεν θα θελήσουν να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να καταφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οπότε οι χώρες της Ευρώπης θα είναι περισσότερο βοηθητικές. Κατόπιν, πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί», είπε, και τόνισε πως «αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να βάλει τάξη στα του οίκου της, κι αν κάνει κάτι τέτοιο, τότε όλα θα βελτιωθούν και θα προχωρήσει μπροστά, εάν όμως δεν το κάνει, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια».

«Να τιμωρηθεί η Goldman Sachs»

Ερωτηθείς για το άρθρο της «Νιου Γιορκ Τάιμς» της περασμένης Κυριακής, που αναφερόταν στο ρόλο της Goldman Sachs και το δανεισμό του 2001 προς την Ελλάδα, πράγμα που αλλοίωσε την πραγματική εικόνα της Οικονομίας της, παρουσιάζοντάς την ρόδινη, ο καθηγητής κ. Τζόνσον είπε πως «εάν η ιστορία είναι σωστή, τότε αυτή είναι πολύ άσχημη συμπεριφορά από μέρους της Goldman Sachs και εγείρει πολλά ερωτηματικά. Ελπίζω να γίνει έρευνα από τους Ευρωπαίους, το αμερικανικό Κογκρέσο και την Κρατική Γενική Τράπεζα, η οποία την επιβλέπει» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι έγινε και γιατί έγινε. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος επωφελήθηκε και επίσης εάν και άλλες τράπεζες έκαναν τα ίδια». Επανέλαβε πως «ήταν πολύ κακή συμπεριφορά και οφείλει να τιμωρηθεί η Goldman Sachs. «Όμως -πρόσθεσε- αυτό δεν ήταν τόσο μεγάλο για να είναι υπεύθυνο για την κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να το διερευνήσουμε πολύ προσεκτικά».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης