Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συνελήφθησαν πρώην αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων


Έρευνες και συλλήψεις σε 20 σημεία της Άγκυρας έγιναν σήμερα.
Για απόπειρα πραξικοπήματος συνελήφθησαν σήμερα στην Άγκυρα οι πρώην αρχηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι πρώην αρχηγοί της αεροπορίας, του ναυτικού, ο διοικητής της Α’ Στρατιάς και ο αντιστράτηγος που διηύθυνε την επιχείρηση σύλληψης του Οτσαλάν στην Κένυα.



Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 11 ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην διοικητής της Α’ Στρατιάς (με έδρα την Κωνσταντινούπολη) στρατηγός Εργκίν Σαΐγκούν και ο αντιστράτηγος ε.α. Ενγκίν Αλάν.

Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός που συντόνιζε από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων την επιχείρηση απαγωγής από την Κένυα και σύλληψης του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999.

Συνελήφθησαν επίσης, τρεις ακόμη απόστρατοι στρατηγοί, τρεις απόστρατοι αντιναύαρχοι, ένας πρώην συνταγματάρχης και ένας επίσης απόστρατος πλοίαρχος.

Οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη των αξιωματικών πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί από την αστυνομία της Αγκυρας, σύμφωνα με εισαγγελική παραγγελία που διαβιβάστηκε από την Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εφόδους σε 20 σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας.

Το όνομα του ναυάρχου ε.α. Ορνέκ είχε εμπλακεί στις αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου για τις απόπειρες πραξικοπήματος το 2004 με τις κωδικές ονομασίες «Σεληνόφως» (Αγισιγί) και «Ξανθιά» (Σαρικίζ).

Οι τελευταίες αποκαλύψεις ήλθαν τον περασμένο μήνα από την εφημερίδα Taraf και αφορούσαν το σχέδιο πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Βαριά».

Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων προβοκάτσια για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης εντός της χώρας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιαζόταν τεχνητή κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα με εισβολή στον Έβρο και βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη στην Τουρκία.

Στις 11 σελίδες του σχεδίου, αναφερόταν πως η Α’ Στρατιά στην Κωνσταντινούπολη σχεδίαζε τη σύλληψη και συγκέντρωση σε γήπεδα 200.000 ατόμων που πιθανώς θα προέβαλαν αντίσταση στο πραξικόπημα. Επίσης προβλεπόταν η συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης από τους πραξικοπηματίες.

Tα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης