Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ανάληψη έργου 472,3 εκατ. στην Τουρκία από τη Μέτκα

Θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Σε συμφωνία για την εκτέλεση των έργων κατασκευής και την προμήθεια του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού, που αφορούν σε θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαμψούντα, ύψους περίπου 472,3 εκατ. ευρώ, κατέληξαν έπειτα από εκτενείς διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη οι εταιρείες Borasco, Mέτκα A.E. και Power Projects με την τελευταία να είναι, ως γνωστόν, νεοϊδρυθείσα κατά 100% θυγατρική της ελληνικής εισηγμένης εταιρείας.

Το έργο που ανέλαβε η Μέτκα στην Τουρκία θα ανεβάσει το υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο της εταιρείας πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Το έργο που έχει τιμολογηθεί κατά το ήμισυ περίπου σε ευρώ και κατά το υπόλοιπο σε δολάρια και θα ανεβάσει το ανεκτέλεστο υπογεγραμμένο της εισηγμένης κατά πολύ πάνω από τα 2 δισ. ευρώ αφορά στην παράδοση του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού και την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 ΜW, που θα βασίζεται σε τεχνολογία General Electric και αναθέτων φορέας είναι η εταιρεία Borasco Elektrik Uretim Sanayi Ve Tigaret A.S.

Η Borasco αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία της OMV Power International GmbH, η οποία με τη σειρά της αποτελεί 100% θυγατρική της OMV Gas & Power GmbH of Austria.

Η OMV κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στις εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ με αυτή τη συμφωνία διευρύνει τις δραστηριότητές της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τουρκική αγορά ενέργειας.

Ανάδοχος του έργου είναι η Μέτκα και η θυγατρική της Power Projects, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής καθορίζονται για τη Μέτκα στα 199,9 εκατ. ευρώ και στα 172,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ και για τη θυγατρική της στα 142,4 εκατ. ευρώ και στα 10,8 εκατ. δολ. ΗΠΑ

Το έργο θα φέρει την ονομασία Samsun 870 MW CCPP και θα ανεγερθεί 76 χλμ. ανατολικά της πόλης Σαμψούντα στην Τουρκία με χρονοδιάγραμμα κατασκευής και παράδοσης «με το κλειδί στο χέρι» τους 28,5 μήνες, ενώ ως βασικά χαρακτηριστικά του έργου αναφέρονται η ηλεκτρική ισχύς 870 Μwatt και ο ηλεκτρικός βαθμός απόδοσης 58,1% υπό συνθήκες ISO και χρήση φυσικού αερίου σύστασης αναφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιανουαρίου 2010 η Μέτκα ανακοίνωσε την ίδρυση της κατά 100% θυγατρικής της στην Τουρκία με την επωνυμία Power Projects Sanayi Insaat Ticaret Limited Sirketi και έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η νέα εταιρεία εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής της εισηγμένης για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην αναπτυσσόμενη αγορά της Τουρκίας, «καθώς θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στη γειτονική αγορά και στη διεκδίκηση ανάληψης νέων έργων».

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης