Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Aποφασίζουν για τα Μ109Α3GE2, "κόβουν" τα 24 PzH-2000;


ImageMε το πρόγραμμα των 229 αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109Α3GE2 καθώς και των 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Μηχανικού (TOMMX) Pionierpanzer Dachs από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού θα ντεμπουτάρει απόψε η Υποεπιτροπή της Βουλής που εφ’εξής θα ελέγχει τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα οχήματα παραλίγο να χαθούν για τον Ελληνικό Στρατό, αφού η παραχώρησή τους είχε μπλοκαριστεί για πολλά χρόνια από τις ΗΠΑ, οι οποίες αρνούντο να δώσουν άδεια εξαγωγής στην Γερμανία, λόγω της διάθεσης αρμάτων μάχης Μ48Α5 και αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ107 στην κυπριακή Εθνοφρουρά από την Ελλάδα. Αν αργούσαν λίγο ακόμα οι διαδικασίες θα κατέληγαν στο διαλυτήριο.

Σήμερα το πρωί τα μέλη της Υποεπιτροπής συνεδρίασαν με αντικείμενο οργανωτικά θέματα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τον περασμένο Ιούνιο υπεγράφη η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για την προμήθεια τους μέσω διακρατικής συμφωνίας από τη Γερμανία.

Από τα 229 οβιδοβόλα M109A3GEA2 τα 169 είναι σε πλήρη λειτουργική κατάσταση και τα 54 θα αποκτηθούν για ανταλλακτικά με κόστος 18 εκατ. ευρώ).

Επίσης ο ΕΣ θα αποκτήσει για πρώτη φορά ΤΟΜΜΧ που θα πολλαπλασιάσουν σημαντικά την κινητικότητα και άρα την ισχύ κρούσης των τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων σχηματισμών του, ενώ με τα M109A3GEA2 θα απαλλαχθεί δια παντός από τα απηρχαιωμένα ρυμουκούμενα πυροβόλα που δεν έχουν καμία τύχη στο σημερινό πεδίο της μάχης.

Image

Έτσι θα μπορέσει να εξισορροπήσει το σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα που με αξιοθαύμαστο τρόπο, σε ότι αφορά τη σχεδίαση και τον προγραμματισμό, επεδίωξε να αποκτήσει η Τουρκία με την προμήθεια και προωθημένη ανάπτυξη των Firtina των 155 χιλ./52 διαμετρημάτων (ήδη από τα 164 οβιδοβόλα του τύπου που έχουν προωθηθεί στην Ανατολική Θράκη, στη ζώνη ευθύνης της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, τα πρώτα οκτώ εμφανίστηκαν στην Αδριανούπολη, ενώ εξετέλεσαν και τακτικές κινήσεις διερχόμενα των γεφυρών, στο προγεφύρωμα του Κάραγατς).

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα η προμήθεια των 24 νέας παραγωγής PzH-2000GR. Μάλλον τα σύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβιωσιμότητας ως πρόγραμμα λόγω των οικονομικών περικοπών. Άγνωστο είναι κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει και την προμήθεια των 12 μεταχειρισμένων PzH-2000 από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού.

Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης