Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Σύμβαση στα ΕΑΣ για την κατασκευή πυρομαχικών των AH-64A/D Apache


ImageΥπεγράφη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πρώτο σημαντικό πρόγραμμα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που αφορά μία προμήθεια ύψους 12,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) των πυρομαχικών των 30 χλστ. για τo πυροβόλο των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64A/D Apache.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την παραλαβή των πρώτων επιθετικών ελικοπτέρων Apache από τον Ελληνικό Στρατό και την ένταξή τους στην Αεροπορία Στρατού, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία επιτέλους θα ξεκινήσει να κατασκευάζει κάτι το οποίο θα έπρεπε να το παράγει εξαρχής, αφού ειδικά η τεχνογνωσία παραγωγής βλήματος των 30 χλστ. υπάρχει στα ΕΑΣ, έστω και υπό την μορφή του αντιαεροπορικού βλήματος των 30 χλστ..


Image

Το 30άρι πυρομαχικό του Μ230, του πυροβόλου που χρησιμοποιούν τα AH-64, είναι παραγωγής της αμερικανικής ΑΤΚ, η οποία και θα συνεργαστεί με τα ΕΑΣ.

Όπως προαναφέραμε το πρόγραμμα είναι ύψους 12,7 εκατ. ευρώ και αφορά 130.000 βλήματα μάχης και ασκήσεων. Η σύμβαση είναι σε σταθερές τιμές δολαρίου και θα διαρκέσει τρία χρόνια ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί και από άλλες παραγγελίες και για όσο υπηρετούν τα Apache στον Ελληνικό Στρατό.

Άλλες δύο μικρότερες συμβάσεις ύψους 2,2 εκατ. ευρώ πέτυχαν να υπογράψουν τα ΕΑΣ και αυτή την στιγμή εκτελούνται για την παραγωγή πυρομαχικών των 40 χλστ. για τα ναυτικά πυροβόλα L60 και 76 χλστ. (76/62) Oto Melara του Καναδά.

Ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον των ΕΑΣ είναι το πρόγραμμα που διεκδικεί η εταιρεία μαζί με την ΑΤΚ στις ΗΠΑ για 100-150.000 βλήματα των 40 χλστ. τον χρόνο, για το πυροβόλο L60 που χρησιμοποιείται από τα gunship ΑC-130. Η ΑΤΚ κατασκευάζει τον πυροσωλήνα και τα ΕΑΣ τα υπόλοιπα τμήματα του βλήματος. Ανταγωνίστριες εταιρείες του προγράμματος είναι η General Dynamics και μία σερβική εταιρεία και η νορβηγική ΝΑΜΜΟ. Το δίδυμο ΕΑΣ-ΑΤΚ, φέρεται ως φαβορί για να κερδίσει το πρόγραμμα, έστω και κατά το 60%, αφού οι Αμερικανοί μάλλον θα σπάσουν την προμήθεια σε δύο εταιρείες.

Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης