Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ερντογάν: «Απαράδεκτη» η έκθεση για την Τουρκία

«Μονομερή και απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν την έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Τουρκία, κατά την ομιλία του σε γεύμα προς τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ.

Στην ομιλία του, ο κ. Ερντογάν ανέγνωσε ουσιαστικά την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το θέμα.Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, είναι αυτές που αποφεύγουν τις συνομιλίες», τονίζοντας ότι «το 2004 αυτοί που ζήτησαν αναβολή ήταν η Ελλάδα κι η Νότια Κύπρος. Παπαδόπουλος και Καραμανλής είχαν ζητήσει αναβολή, αλλά εμείς επιμείναμε και έτσι σε μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τα δημοψηφίσματα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 65% "ναι" στη Βόρεια Κύπρο και 75% "όχι" στη Νότια Κύπρο. Πώς γίνεται τώρα και κατηγορούνται η Τουρκία κι ο τουρκοκυπριακός λαός; Είναι τυφλό μήπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»;

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς που κατατέθηκε στις 4 Ιανουαρίου προσέφερε μια ευκαιρία».Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως είχε ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πιο ενεργό δράση στο Κυπριακό, «κι αν είναι δυνατόν να προεδρεύει κατά περιόδους στις συνομιλίες», πράγμα το οποίο έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, «με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, την 1η Φεβρουαρίου».

«Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε ο κ. Ερντογάν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα για την επίλυση του Κυπριακού.Ακόμη, αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφερόμενος στην επιστολή που είχε στείλει στις 30 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στην απάντηση που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου.

Ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες για συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεών τους «σε νέα δημιουργική βάση».Είπε επίσης ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη αυτή «να γίνει αφορμή για νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ανάληψη κοινών ελληνοτουρκικών πρωτοβουλιών».

«Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πρέπει να είναι αυτός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς», αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έκθεση του Κοινοβουλίου για με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «στην έκθεση περιλαμβάνονται μονομερή στοιχεία, απαράδεκτα για μας, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και υιοθετείται ύφος που θα μπορούσε να συμβάλει αρνητικά στην ενταξιακή διαδικασία (της Τουρκίας)».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι στην έκθεση ενώ απαριθμούνται τα ζητούμενα από την Τουρκία, από την άλλη δεν υπάρχει αναφορά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και δεν έχει υλοποιήσει».ΝΕΑ

«Όμηρος κινήτρων εσωτερικής πολιτικής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Τη λύπη του εξέφρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ για την έκθεση του ΕΚ
Ως προς το Κυπριακό, στην ανακοίνωση αναφέρεται το εξής:
«Στην έκθεση παραβλέπονται οι συνεχιζόμενες συνομιλίες και οι δημιουργικές προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση. Η προσέγγιση αυτή απέχει από κάθε είδους αίσθηση δικαιοσύνης και με τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό, έχει προκαλέσει απογοήτευση. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πρέπει να είναι αυτός της συμπεριφοράς σαν εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς και της αποδοχής όλων των αβάσιμων ισχυρισμών και αιτημάτων της τελευταίας».

«Αισθανόμαστε λύπη βλέποντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πρώτη αυτή δοκιμασία του σχετικά με την Τουρκία, κατά τη νέα νομοθετική του περίοδο, γίνεται όμηρος κινήτρων εσωτερικής πολιτικής. Τα έγγραφα και οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν σημασία για την Τουρκία, μόνο στην περίπτωση που αυτά υιοθετούν στάση δημιουργική και αμερόληπτη», σημειώνεται χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:
«Η Τουρκία παρά την αρνητική στάση ορισμένων κύκλων και παρ' όλα τα εμπόδια, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κεκτημένα δικαιώματά της και να προχωρά με αποφασιστικότητα προς το στόχο της ένταξης στην ΕΕ».

Εγκεμέν Μπαγίς: Αδύνατον να δεχθούμε τις κυρώσεις
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να αποδεχτεί τις κυρώσεις αναφορικά με την Κύπρο που αναφέρονται στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Σε δηλώσεις στην Άγκυρα ο κ. Μπαγίς ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε πρόθεση να αποσύρει τις δυνάμεις της από το νησί.Όπως μάλιστα ανέφερε, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα έχει την εντύπωση ότι η έκθεση αυτή δεν πρέπει να ληφθεί τόσο σοβαρά υπόψη, επειδή «αντανακλά τις αναζητήσεις για ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, παρά τα δεδομένα στην Τουρκία».


Λευκωσία: Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο της Τουρκίας

Αντίθετα, την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΕΚ εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου πολύ θετικό, με την επισήμανση πάντως ότι υπάρχουν κάποια σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν διατυπωθεί διαφορετικά γιατί δεν είναι τελείως ακριβή. Όμως τα θετικά είναι πολύ περισσότερα, αναγνώρισε.

Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις από πλευράς Λονδίνου για την ανάγκη παραχωρήσεων από την Αγκυρα, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για δηλώσεις που απηχούν την πραγματικότητα και αγγίζουν σημαντικά σημεία για την κυπριακή πλευρά.Έγινε αντιληπτό ότι φτάσαμε στα όριά μας και ότι η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της Άγκυρας, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης