Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ο Κ. Παπούλιας στην Αίγυπτο να κλείσει τις “πληγές”


Αύριο επισκέπτεται την Αίγυπτο ο Κάρολος Παπούλιας, σε μια επιχείρηση έμπρακτης συγγνώμης για τα άτσαλα παιχνίδια που έπαιξε ο Γ. Παπανδρέου στον αιγύπτιο Πρόεδρο Χ. Μουμπάρακ και που ουσιαστικά δημιούργησαν σοβαρό ρήγμα στις Έλληνο – Αιγυπτιακές σχέσεις . Το ταξίδι, που αποφασίστηκε και οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα περιλαμβάνει μια και μοναδική συνάντηση των δύο προέδρων στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ- Σέϊχ, όπου θα μεταβεί ο έλληνας πρόεδρος.  Αυτό που ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές είναι μαζί με τον Έλληνα πρόεδρο θα βρίσκεται στη συνοδεία του και κορυφαίος έλληνας υπουργός που έχει οργανώσει σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας την πώληση εξοπλιστικού υλικού στις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις,. Άλλωστε ο θυμός του κ. Μουμπάρακ με τον έλληνα πρωθυπουργό, οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου με «άτσαλη» συμπεριφορά, όπως του καταμαρτυρούν στο ΥΠΕΞ διπλωμάτες με εξαιρετική γνώση των αιγυπτιακών θεμάτων που είχαν συμβάλλει στην αρχική συμφωνία, διέκοψε αιφνιδιαστικά την πώληση των δυο γερμανικών υποβρυχίων που αρνιόταν να παραλάβει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά τα ήθελαν οι αιγύπτιοι.
Ναι μεν με τον τρόπο αυτό ο κ. Παπανδρέου εξευμένισε Ισραήλ, Γερμανία και ΗΠΑ που είχαν ενοχληθεί σφόδρα, δημιούργησε όμως μια απαράδεκτη κατάσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο.
Όλα δείχνουν ότι στο επικείμενο ταξίδι του ο έλληνας πρόεδρος μεταφέρει μια νέα φόρμουλα επίλυσης του προβλήματος που έχει ήδη μια πρώτη καταφατική απάντηση από το Κάιρο. Το αν στο τέλος της αυριανής ημέρας και οι δύο πρόεδροι θα χαμογελούν και οι πύλες της Αιγύπτου θα παραμείνουν ανοιχτές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα το δούμε από την πιθανή έκδοση ενός ανακοινωθέντος ή όχι…
ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης