Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Βρέθηκαν σταυρόσχημα ειδώλια

Νέες πληροφορίες έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη για την παραγωγή σταυρόσχημων ειδωλίων του ιδίου τύπου με το ειδώλιο του Πωμού, που απεικονίζεται στο κυπριακό ευρώ. Το αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν κατά την έκτη περίοδο έρευνας στο Χαλκολιθικό οικισμό Σουσκιού-Λαόνα, που χρονολογείται γύρω στα 3000 π.Χ. Η έκτη περίοδος έρευνας στο Χαλκολιθικό οικισμό Σουσκιού-Λαόνα διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Η έρευνα διεξήχθη από ομάδα του Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου της Λέμπας και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Edgar Peltenburg.
Ανάμεσα στα κατάλοιπα μιας οικίας βρέθηκαν τα εργαλεία με τα οποία κατασκευάζονταν τα ειδώλια, αλλά και μεγάλες ποσότητες απολεπισμάτων από τα αρχικά στάδια κατασκευής των ειδωλίων. Τα απολεπίσματα αυτά προέρχονται από την επεξεργασία χαλικιών και όγκων από ακατέργαστη πρώτη ύλη, την οποία προμηθεύονταν οι γλύπτες από την οροσειρά του Τροόδους. Ένα ακόμη στάδιο παραγωγής διαπιστώνεται από τα ακατέργαστα ειδώλια, τα οποία εμφανίζονται μέσα από την πρώτη ύλη. Βρέθηκαν, επίσης, και ελαφρώς ημιτελή ειδώλια, τα οποία απορρίφθηκαν επειδή παρουσίαζαν κάποιες ατέλειες.

Αναπαράσταση της παλιάς εποχής

Οι σπάνιες αυτές ενδείξεις θα επιτρέψουν στους αρχαιολόγους να επιχειρήσουν την αναπαράσταση των τεχνικών παραγωγής των προϊστορικών αυτών ειδωλίων και να διερευνήσουν τη μορφή οργάνωσης της τέχνης αυτής μέσα στις χαλκολιθικές κοινότητες. Είναι, ήδη, γνωστό ότι το εργαστήριο λειτουργούσε μέσα σε κτίριο στο οποίο διεξάγονταν και καθημερινές, οικιακές δραστηριότητες. Τέτοια κτίρια υπήρχαν πολλά στον οικισμό της Σουσκιού, ο οποίος θα υπήρξε ένα ιδιαίτερα ζωηρό κέντρο παραγωγής των εικονικών αυτών αντικειμένων. Σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο θα μπορέσει, ίσως, η έρευνα να διευκρινίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ειδωλίων που κατασκευάζονταν στον οικισμό Σουσκιού και έτσι πιθανόν να είναι δυνατόν να αποκτήσουν προέλευση τα τόσα χωρίς προέλευση χαλκολιθικά σταυρόσχημα ειδώλια, που εκτίθενται σε μουσεία.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης