Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Περί Αμύνης

Από τα καράβια στα γραφεία!

• Πληροφορούμαι ότι γυναίκες υπαξιωματικοί, απόφοιτες της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥΝ), άρχισαν, με «άνωθεν» διαταγές, να εγκαταλείπουν τα πλοία και να στελεχώνουν γραφεία ανωτάτων αξιωματικών, κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν, αφού οι απόφοιτοι της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών είναι απαραίτητοι για τη στελέχωση των πολεμικών πλοίων και υπηρετούν μετά την αποφοίτησή τους τουλάχιστον για 12 χρόνια στα πλοία. Να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες που υπηρετούσαν μέχρι τώρα σε θέσεις γραμματειών και άλλες θέσεις υπηρεσίας ξηράς δεν ήταν απόφοιτες της ΣΜΥΝ. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες δύο γυναίκες απόφοιτες της ΣΜΥΝ πήραν τον δρόμο για γραφεία ναυάρχων, δημιουργώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις στις συναδέλφους τους που… θαλασσοδέρνονται στα πελάγη.

Τα βρήκε σκούρα

• Ούτε 1 ούτε 2 αλλά 255 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει η αναβάθμιση-επισκευή των αεροκινητήρων των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που εγκρίθηκε και θα γίνει την επόμενη διετία. Τα 212 εκατ. ευρώ μάλιστα περιλαμβάνονται στο ΕΜΠΑΕ 2011-2015. Η αναβάθμιση αφορά 70 περίπου κινητήρες και είναι –μου λένε– υποχρεωτική. Το θέμα παρουσίασε ο ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλος, την Πέμπτη 17 Ιουνίου, στην υποεπιτροπή αμυντικών εξοπλισμών της Βουλής, όπου τα βρήκε σκούρα όταν προσπάθησε να πάρει τη συναίνεση της υποεπιτροπής για να έχει τις πλάτες του φυλαγμένες, βλέποντας τι τραβάνε οι προκάτοχοί του. Όμως οι της ΝΔ αρνήθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους. Βουλευτές της τόνισαν ότι δεν συγκυβερνάμε, ούτε η επιτροπή καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Κι αν αυτό θέλει ο υπουργός, τότε ας φέρνει στην επιτροπή όλες τις ημερήσιες διατάξεις πριν πάνε στο ΚΥΣΕΑ. Κατόπιν αυτής της αντίδρασης ο κ. Βενιζέλος έκανε πίσω. Ελπίζουμε, πάντως, κύριε Βενιζέλο, να εξασφαλίσετε ότι η ΕΑΒ, αλλά και όλη η εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία, θα πάρει σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο. 255 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα, είναι πολλά λεφτά…

Αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία

• Οι Τούρκοι οργιάζουν στο ανατολικό Αιγαίο, σε λίγο αποκτούν ναυτική βάση στην Αλβανία και όταν επιθυμούν βαρύ γλυκό μετά ναργιλέ, μας έρχονται στο Σούνιο. Αφερίμ...
• «Οι παλιές μας σημαίες σκάνε η μία μετά την άλλη σαν φούσκες, σαν βαρελότα... Ο κ. Δρούτσας, εκλεκτή επιλογή του κ. Γ Α Π, έχει σβήσει την Ελλάδα από τον διπλωματικό χάρτη του κόσμου... Ο 25ος μεσημβρινός στο Αιγαίο έχει έλθει ακόμη δυτικότερα... Όλο και τεντώνεται...», γράφει η σοφή γραφίδα του Στάθη στην «Ελευθεροτυπία».

Αμυντική πολιτική διά της διπλωματίας

• Την περασμένη εβδομάδα έγινε στο Παρίσι η καθιερωμένη, ανά διετία, έκθεση πολεμικού υλικού, το Euro Satory.
• Το ελληνικό ΥΕΘΑ και οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν από τον πρέσβη κ. Δ. Χρονόπουλο, σύμβουλο του κ. Βενιζέλου. Τι είδε ο κ. πρέσβης;

Μετοχικό Ταμείο Στρατού III
• Στα φύλλα της 14 και 21 Μαρτίου εκθέσαμε τα της καταλήστευσης και λεηλασίας ενός, άλλοτε, κραταιού Ταμείου, του ΜΤΣ, που είχε στα περιουσιακά του στοιχεία και τράπεζα! Τράπεζα ΜΤΣ και μετέπειτα Γενική.
• Στο ΥΕΘΑ δεν υπάρχει ούτε βούληση ούτε διάθεση για αναζήτηση υπευθύνων της λεηλασίας, που γνωρίζει την ύψιστη ανθοφορία της την λαμπράν Σημιτική εποχή 1996-2004.
• Το ΜΤΣ ήταν ιδιοκτήτης του 67% των μετοχών της τράπεζας και τώρα έχει 2%, ενώ τα περισσότερα ακίνητά του ξεπουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής, όπως π.χ. το τεράστιο οικόπεδο που γειτνιάζει με τη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης (νυν ογκώδες συγκρότημα Τράπεζας Πειραιώς).
• Σημειώνω ότι ο εκάστοτε υπουργός Άμυνας, πλην των τριών τελευταίων, δεδομένου ότι η Γενική πουλήθηκε στους Γάλλους, με την ανάληψη των καθηκόντων του γινόταν αφέντης μιας τράπεζας, διόριζε επικεφαλής όποιους ήθελε, έδινε εντολές για διορισμούς, δάνεια, δωρεές, εισφορές σε αθλητικά σωματεία (της ιδιαίτερης εκλογικής του περιφέρειας, φυσικά) και τελικά μετέτρεπε την τράπεζα σε τεράστιο... τραπέζι φαγοποτιού.

• Σήμερα το ΜΤΣ πεθαίνει. Δεν δύναται να χορηγήσει το βοήθημα στα τέκνα των αξιωματικών (που το έχουν πληρώσει με τις εισφορές τους) και ούτε τα μερίσματα ανά τρίμηνο. Για την πρώτη περίπτωση είχε υποβληθεί ερώτηση λίγο προ των εκλογών στον κ. Μεϊμαράκη από τους κ. Καρχιμάκη, Οικονόμου, Αθανασιάδη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε αναπάντητη. Τι λέει επ' αυτού ο κ. Βενιζέλος;
• Το τελευταίο μέρισμα Ιανουαρίου 2010 διατέθηκε έπειτα από αριστοτεχνική παρέμβαση - λύση ανάγκης του Α/ΓΕΣ κ. Φραγκ. Φράγκου.
• Όπως αναφέρει το περιοδικό αποστράτων Θεσσαλονίκης «Μακεδονική Φλόγα», η σημερινή τραγική κατάσταση οφείλεται, εν πολλοίς, στην κακή και άφρονα διαχείριση και στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.
Επίσης, στην πώληση χωρίς κέρδος των μετοχών της Γενικής Τράπεζας που κατείχε το Ταμείο. Επαναλαμβάνω δε, προ 15ετίας το ΜΤΣ κατείχε το 67% των μετοχών της Γ. Τ., ενώ σήμερα το 2%! Το ποιοι επωφελήθηκαν ή «τα τσέπωσαν» από το αλισβερίσι
των μετοχών, το ξέρει καλά η ΕΑΑΣ και οφείλει να το αποκαλύψει.

Συγκεκριμένες καταγγελίες

• Ο απόμαχος κ. Δ. Μπίκος μάς καταγγέλλει ότι τα παρακάτω ακίνητα εκποιήθηκαν «μπιρ παρά» από το 1994 και εντεύθεν:
- Οκταώροφο κτίριο 1. 055 τ.μ. (Τσιμισκή - Δραγούμη, Θεσσαλονίκη)
- Σειρά ακινήτων (Κομνηνών - Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη)
- Πολυώροφο 2. 308 τ.μ., Ακαδημίας 3, Αθήνα
- Πολυώροφο, Φιλελλήνων 10, Αθήνα
- Πολυώροφο, Ξενοφώντος 13, Αθήνα
- Πολυώροφο, Β. Σοφίας-Αιγηνίτου, Αθήνα
• Συνέχεια στο προσεχές, με συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Eρωτήσεις

• Μπαράζ ερωτήσεων (αγορά ελικοπτέρων, ΑΟΟΑ, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, προβλήματα ΟΣΜΑΕΣ κ.ά.) από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργό Νάσο Αλευρά.
Κελαηδήστε, ωραία μου
πουλάκια, κελαηδήστε...
• Η Βουλή ζήτησε, μεταξύ των άλλων, και τη διερεύνηση των λογαριασμών του απόστρατου υποπτέραρχου κ. Αντώνη Κάντα.
• Υπήρξε δε ο κ. Α. Κ. ο υπ' αρ. 3 στην ιεραρχία των προμηθειών, μετά τους κ. Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο. Υπηρέτησε και έναν χρόνο υπό τον κ. Γιάννο.
• Κάποιος... αλανιάρης λογαριασμός της Siemens που έχει σχέση με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των PATRIOT - οχημάτων MAN 500.000 ευρώ βρέθηκε στο όνομα του κ. Α.Κ.
• Ερωτηθείς ο περί ου ο λόγος από την κ. Μπουγάτσου, απάντησε ότι πρόκειται για οικονομίες του που μπλέχτηκαν κατά λάθος στη Siemens, Συσχετισμοί, συμπεράσματα δικά σας.
• Η υπόθεση μου θυμίζει ένα τραγουδάκι του φίλου μου Λουκιανού Κελαηδόνη: «Οικονομία κάνε, να 'χεις στα γηρατειά... Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι...»
• Ο κ. Κάντας είχε υπογράψει πραγματοποίηση ΑΩ των TOR-Μ1 (που δεν έγιναν ποτέ) στην Drumilan Int. Ο σχετικός φάκελος έχει ταφεί στην Ευελπίδων (κ. Καστανίδη, τι λέτε; ).
• Θα επανέλθω με νεώτερα, αν βρω, και με στοιχεία για ένα άλλο λαμόγιο, συνεργάτη του κ. Κάντα.

***

  Μαθαίνω ότι ο ναύτης, γόνος γνωστής οικογενείας, που κατά το πρόσφατο παρελθόν απασχόλησε τα ΜΜΕ και ο οποίος υπηρετεί στον «Κανελλόπουλο» είναι συνεχώς εκτός υπηρεσίας. Αληθεύει;
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης