Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Βλέπουν... νάρκη στο Κυπριακό

Η θριαμβευτική νίκη του ακροδεξιού πολιτικού Ντερβίς Έρογλου στις παράνομες εκλογές, που διεξήχθησαν προχθές στα κατεχόμενα, ενδέχεται να αποτελέσει νάρκη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνει γι’ άλλη μια φορά το ρυθμιστικό ρόλο της Άγκυρας στις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Tο Κόμμα Εθνικής Ενότητας εξασφάλισε την πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 44,10% και αυτοδυναμία με 26 «έδρες» στην 50μελή ψευδοβουλή. Οι δηλώσεις Έρογλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ότι αποτελεί σημαντική πολιτική για το κόμμα του η συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δεν πείθουν ούτε και καθησυχάζουν την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως αρνητική εξέλιξη την επικράτηση του εθνικιστικού κόμματος στις λεγόμενες εκλογές του ψευδοκράτους.


Ο ρόλος της Τουρκίας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι γνωρίζοντας τις θέσεις του Ντερβίς Έρογλου, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα και επισήμανε ότι καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα διαδραμάτισε η παράνομη ψήφος των εποίκων. Δυσκολίες, όπως είπε, θα προκύψουν τόσο για την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και για τον Ταλάτ, ο οποίος θα έχει ν’ αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τις δυνάμεις στα κατεχόμενα που έχουν πιο σκληρές θέσεις. Ο κ. Στεφάνου επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι αυτή που διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά στο δικοινοτικό διάλογο.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα συνιστά αρνητική εξέλιξη για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η δική μας πλευρά θα επιμείνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και θα συζητήσει στη βάση των αρχών, που καθορίζονται από αυτό. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι όσα έχουν συμφωνηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μέχρι σήμερα δεν μπορούν να ξανασυζητηθούν.
Προβληματισμό για την επικράτηση Έρογλου εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι το κόμμα του είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μιας ανάλογης μεταβολής των πολιτικών δεδομένων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη επίσπευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και κινητοποίησης όλων των δυνάμεων για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. «Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε την Ε.Ε. και να επιδιώξουμε θετική εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, για να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό σκηνικό που θα οδηγήσει στη μεταβολή της τουρκικής στάσης προτού είναι αργά», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου τόνισε ότι για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται πως το κλειδί της διαδικασίας, για την επίλυση του Κυπριακού, βρίσκεται μόνο στην Άγκυρα.


Παράνομη η ψηφοφορία

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η επικράτηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας προϊονίζει την περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας. «Οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, ως πράξη που προωθεί τις αποσχιστικές συμπεριφορές του παράνομου κατοχικού μορφώματος, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο αφού σε αυτή την παράνομη διαδικασία, τον απόλυτο έλεγχο με την καταθλιπτική αριθμητική τους υπεροχή είχαν οι έποικοι», τόνισε ο κ. Ομήρου.
Η παράνομη ψηφοφορία στα κατεχόμενα μαρτυρεί τον έλεγχο που ασκεί η Τουρκία, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και εξέφρασε την ελπίδα ν’ αρθεί, έστω και τώρα, η ψευδαίσθηση που έχουν κάποιοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά, και ν’ αντιληφθούν ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την Τουρκία και μόνο. «Οι ηγέτες στα κατεχόμενα έρχονται και παρέρχονται, αλλά η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι ο κυρίαρχος της πολιτικής στα κατεχόμενα, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Συλλούρης.
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλονπστών καταγγέλλει τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα και δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους. Η Γ.Γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως από αυτή την παράνομη διαδικασία προκύπτει οποιοδήποτε όφελος για τον Κυπριακό λαό. Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται, όπως είπε, στην Άγκυρα και δεν έχει καμία σημασία το οποιοδήποτε αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών.


Δεν θα ανατείλουν καλύτερες μέρες, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος

Τη βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες στο Κυπριακό εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. «Δεν θα ευχόμουν να πάρουν τέτοια τροπή τα πράγματα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, αφού η Άγκυρα είναι εκείνη που δίδει εντολές, που χαράσσει γραμμή και όποιος και αν ηγείται του ψευδοκράτους, δεν μπορεί να χαράσσει γραμμή ερήμην της Άγκυρας», τόνισε ο Μακαριότατος, προσθέτοντας ότι ο Ντερβίς Ερογλου είναι πιο σκληρός, ως πολιτικός και με την εκλογή του δεν θα ανατείλουν καλύτερες μέρες, γιατί ούτε και στην Άγκυρα υπάρχει αλλαγή.
«Είπα πολλές φορές ότι οι δηλώσεις τόσο του κ. Γκιουλ όσο και του κ. Ερντογάν είναι ξεκάθαρες. Μιλούν περί δύο κρατών, πράγμα το οποίο εμείς δεν δεχόμαστε. Μιλούν ότι δεν υπάρχουν έποικοι αλλά εποχικοί εργάτες, δεν επιθυμούν να φύγουν τα τούρκικα στρατεύματα από την Κύπρο ή τα επεμβατικά δικαιώματα που έχει η Τουρκία. Όλα αυτά, με δυο λόγια, είναι αρνητικά στοιχεία, που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης