Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Άλλοθι για σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων


Tα ελληνοκυπριακά κόμματα θεωρούν ως παράνομες τις "εκλογές" που θα γίνουν στα κατεχόμενα. Από πλευράς του ΔΗΣΥ τονίζεται ότι αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για τη σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων, δεδομένης της στήριξης της Άγκυρας προς το κόμμα του Έρογλου.


Στεναχώρια για τις θέσεις που διατυπώνονται από τον Ταλάτ εκφράζει το ΑΚΕΛ, διά του Γενικού του Γραμματέα, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκτιμά ότι η Άγκυρα δρομολογεί νίκη του Έρογλου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης τονίζει ότι "είναι κλασικό σφάλμα να γίνεται σχολιασμός τέτοιων διαδικασιών ωσάν να πρόκειται περί ελευθέρων εφαρμοζόμενων θεσμών", ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τονίζει ότι αυτές οι «εκλογές» είναι παράνομες και δεν θα παραγάγουν οιονδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Το ΕΥΡΩΚΟ υπογραμμίζει ότι κακώς δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ενώ οι Οικολόγοι απευθύνουν έκκληση προς τα προοδευτικά τουρκοκυπριακά κόμματα για αποχή από τις παράνομες εκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα.
Οι θέσεις των ελληνοκυπριακών κομμάτων, έναντι των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα, όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους τους, παρατίθενται στη συνέχεια:


ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, Γ.Γ. ΑΚΕΛ

«Η "εκλογική αναμέτρηση" στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Μας στεναχωρούν θέσεις που διατυπώνονται από τον κ. Ταλάτ στο τραπέζι των συνομιλιών και είναι εκτός των συμφωνηθέντων πλαισίων. Δεν έχουμε, όμως, καμιά αμφιβολία ότι η προσέγγισή του σχετικά με το Κυπριακό διαφέρει από αυτήν του κ. Έρογλου. Ο κ. Έρογλου διατυπώνει σκληρές θέσεις στο Κυπριακό επιδιώκοντας λύση συνομοσπονδίας. Τυχόν επικράτηση του κόμματός του θα δυσκολέψει την πορεία επίλυσης του Κυπριακού και θα επιφέρει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, με επικράτηση του ΡΤΚ και του κ. Ταλάτ, μπορούμε να ελπίζουμε ότι, με την άσκηση των σωστών επιρροών, θα διατυπώνονται πιο ορθές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, διατηρώντας ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για λύση».


ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ, ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΣΥ

«Η δική μου πολιτική εκτίμηση είναι ότι από καιρό η Άγκυρα έχει δρομολογήσει, ο Ντερβίς Έρογλου να εκλεγεί "πρωθυπουργός". Αυτό γίνεται για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη σκλήρυνση των θέσεών της στο Κυπριακό».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΚΟ

«Η εκλογική δήθεν διαδικασία, που πραγματοποιείται στα κατεχόμενα, με αφήνει αδιάφορο. Είναι κλασικό σφάλμα να γίνεται σχολιασμός τέτοιων διαδικασιών ωσάν να πρόκειται περί ελευθέρων εφαρμοζόμενων θεσμών. Τα κατεχόμενα μόνο κατοχικές διαδικασίες μπορούν να παραγάγουν. Να μην ξεχνάμε ότι και η ίδια η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται υπό τη συντριπτική παρουσία τουρκικού στρατού και την ασφυκτική, πλειοψηφική παρουσία εποίκων. Συνεπώς, αυτά τα συνθλιπτικά δεδομένα το μόνο που μπορούν να βγάλουν είναι έναν άξιο εκπρόσωπο της Άγκυρας. Εξάλλου αυτό το έχει αποδείξει κατ’ επανάληψιν και ο ίδιος ο κ. Ταλάτ».


ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΕΚ

«Το πρώτο που θα πρέπει να λεχθεί, είναι ότι αυτές οι "εκλογές" είναι παράνομες και δεν θα παραγάγουν οιονδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Με δεδομένη αυτήν την αυτονόητη θέση θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω εκτίμηση ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της παράνομης "εκλογικής" διαδικασίας, η πολιτική της τ/κ ηγεσίας θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και βεβαίως μέσω της κυβέρνησης Ερντογάν. Θα ήταν λάθος να αποδίδεται μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων μετά από αυτές τις "εκλογές". Με αυτήν τη δήλωση δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να υποβαθμίσω τις προοδευτικές, υγιείς τ/κ πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, που αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου και που, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, αφού αντιμετωπίζουν όχι απλώς την εχθρότητα και την πίεση του τ/κ πολιτικού κατεστημένου αλλά και την απομόνωση και το φόβο από ένα στρατό κατοχής και τα όργανά του στην Κύπρο».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΚΟ

«Η όλη παράσταση της εκπροσώπησης της Άγκυρας στα κατεχόμενα ελέγχεται και διαμορφώνεται από την ίδια. Έτσι, το πιο φυσιολογικό είναι, το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών να είναι τέτοιο, που να δίνει άλλοθι για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης και των θέσεων της τουρκικής πλευράς. Κακώς εμείς δίδουμε ιδιαίτερη σημασία. Απλώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ακραίες διεκδικήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς».


ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Γ.Γ. ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

«Από τον προηγούμενο Μάρτιο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών απηύθυνε έκκληση προς τα προοδευτικά τουρκοκυπριακά κόμματα για αποχή από τις παράνομες εκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα. Επίσης, το Κίνημα έχει επιδώσει σχετική επιστολή κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας, στις 11 Μαρτίου. Αφορμή γι’ αυτήν την πρωτοβουλία έδωσε η είδηση ότι ο Κενάν Ακίν, δολοφόνος του Σολωμού, θα μετέχει ως υποψήφιος στις παράνομες εκλογές. Είναι άξιον απορίας, προοδευτικά κόμματα, με θέσεις που προνοούν το σεβασμό της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ανέχονται τη συμμετοχή ενός δολοφόνου ως υποψηφίου και την παρωδία των παράνομων εκλογών επικαλούμενοι τάχα δημοκρατικές διαδικασίες».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης