Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Αγκαλιά παρηγόριας από Ομπάμα

Οικονομική κρίση, τρομοκρατία και ενέργεια είναι οι τομείς «κρίσιμης συνεργασίας» που επιθυμεί να έχει η Ουάσιγκτον με την Αθήνα, η οποία προθύμως ανανέωσε και -το κυριότερο- αναδιατάσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο Αφγανιστάν.

Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν προχθές Σάββατο κατά την ημίωρη και πλέον συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Επρόκειτο για μια συνάντηση καθαρής αβροφροσύνης από την αμερικανική πλευρά προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εξισορροπηθεί, έστω και μερικώς, η εντυπωσιακή διήμερη «περιοδεία» του κ. Ομπάμα σήμερα και αύριο στην Τουρκία.

Ετσι λοιπόν η κυβέρνηση Ομπάμα «επέλεξε» από όλους τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ (σ.σ. πλην των επιβεβλημένων συναντήσεών του με τον πρόεδρο Σαρκοζί και την καγκελάριο Μέρκελ), να συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή. Και μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν προσκλήσεις για επισκέψεις αντιστοίχως στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον.

Αυτή την «προνομιακή» μεταχείριση, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έδειξε να θέλει ή να μπορεί να τη διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά.

Με ανοιχτή ατζέντα

Η συνάντηση Καραμανλή-Ομπάμα το περασμένο Σάββατο έγινε με ανοιχτή ατζέντα και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις ολιγόλεπτες δηλώσεις του κ. Ομπάμα, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα «βαδίσουν χέρι χέρι στον 21ο αιώνα». Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκεκριμενοποίησε τους τομείς διμερούς ενδιαφέροντος από την πλευρά των ΗΠΑ, αναφέροντας κατά σειρά προτεραιότητας «την οικονομική κρίση, την τρομοκρατία και την ενέργεια» (σ.σ. Με τον όρο τρομοκρατία, η αμερικανική πλευρά δεν αναφέρεται στα εσωτερικά γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά στον γενικευμένο κίνδυνο περάσματος τρομοκρατικών στοιχείων από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία κ.λπ. μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας προς την Ευρώπη). Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «ενέργεια», η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη καταστήσει σαφέστατο στην Αθήνα (σ.σ. και από την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον) ότι ενδιαφέρεται απολύτως για τη διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας προς την Ευρώπη, με άλλα λόγια δεν επιθυμεί κυρίαρχο τροφοδότη της Ευρώπης τη Ρωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε προθύμως να ικανοποιήσει τα γενικότερα αμερικανικά αιτήματα κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε «να μην πιέζουν ειδικά» όπως ανέφερε διπλωματική πηγή.

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, η Αθήνα γνωρίζοντας ότι η τάση της πλειονότητας των εταίρων και συμμάχων είναι να συνεισφέρουν στον γενικότερο πολιτικοστρατιωτικό αγώνα στη χώρα εν όψει μάλιστα των προεδρικών εκλογών, έβαλε σε τάξη και σε κατάλογο τις δυνάμεις που έχει προσφέρει στο Αφγανιστάν, που αν αθροιστούν φτάνουν τον μέσο όρο άλλων χωρών.

Ετσι, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή το Σάββατο, ο ελληνικός λόχος μηχανικού θα αναλάβει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ μέχρι να περάσει σε αφγανική διοίκηση και μετά θα μετακινηθεί στην περιοχή της Χεράτ, υπό ιταλική διοίκηση. Καθώς όμως οι αναταραχές έχουν περάσει στη Χεράτ, η ελληνική δύναμη πλησιάζει πιο κοντά στις αναμετρήσεις. Η νοσοκομειακή μονάδα θα επιστρέψει στην ενεργό δράση επιτόπου ενώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μια ειδική ομάδα Ελλήνων θα μεταβεί στην Καμπούλ για την εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών. Επίσης η Αθήνα έχει παραχωρήσει και 48 παλαιά άρματα Λέοπαρντ, αλλά δεν διαθέτει τα κονδύλια για τη μεταφορά τους!

Φταίει η τουρκική πίεση

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η προσφορά των ελληνικών δυνάμεων είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εθνικές ανάγκες της, (σ.σ. δηλαδή, με άλλα λόγια, αν η τουρκική πίεση στο Αιγαίο μειωθεί τότε θα αλλάξουν και οι όροι προσφορών για την Ελλάδα).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση Καραμανλή-Ομπάμα ξεκαθάρισε και η εικόνα για τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σύμφωνα με τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις, ο κ. Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη θα έχει σε ξενοδοχείο συνάντηση με όλους τους αρχηγούς δογμάτων και στη συνέχεια θα συνομιλήσει ιδιαιτέρως στον ίδιο χώρο με τον κ. Βαρθολομαίο. Ακολουθείται δηλαδή ακριβώς η συμπεριφορά της προηγούμενης κυβέρνησης Μπους.

Στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Ομπάμα, δημοσίως τουλάχιστον, υποστήριξε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ομως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε.-ΗΠΑ χθες στην Πράγα επέμεινε ότι θα πρέπει να βρεθεί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μια λύση, η οποία θα είναι σύνθετη ονομασία που να είναι αποδεκτή, εμμένοντας αυστηρά στη διατύπωση της περσινής απόφασης του Βουκουρεστίου. Αυτή η τοποθέτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε τον εμφανή ενθουσιασμό της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη.

Η Αθήνα πάντως, παρά τα «ανοίγματα» της κυβέρνησης Ομπάμα, παραμένει επιφυλακτική και εν εγρηγόρσει για την εξέλιξη της νέας ειδικής σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η κ. Μπακογιάννη εξάλλου θα έχει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Μπαμπατσάν.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης