Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Συνάντηση Κυπριανού με Κλίντον και Μπάιντεν

Συνάντηση, επιβεβλημένη από τις συγκυρίες και τις σκοπιμότητες των ημερών, είχε χθες ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Μ. Κυπριανού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα ομόλογό του κ. Χίλαρι Κλίντον.

Αμερικανός αξιωματούχος, προ της συνάντησης, επανέλαβε σε σχετική συνομιλία πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν «πρόθυμες να συμβάλουν... προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Παρά ταύτα, οι ΗΠΑ τη στιγμή αυτή κρατούν αποστάσεις από τις εξελίξεις όπως λέγεται αρμοδίως, κοιτάζουν περισσότερο προς τον ΟΗΕ και αποφεύγουν την αποστολή αξιωματούχων τους στην περιοχή και, επιπλέον, αποφεύγουν να ορίσουν μεσολαβητή, επί του παρόντος, ιδιαίτερα αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών.

Εξάλλου, σε μια διευθέτηση της τελευταίας στιγμής, αργότερα χθες το βράδυ μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κυπριανού επρόκειτο να 'χει συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Τζόζεφ Μπάιντεν.

Η «δοθείσα» από τους Αμερικανούς συνάντηση σ' αυτό το επίπεδο, αποτελεί προφανώς «απάντηση» στη δυσαρέσκεια των Κυπρίων των ΗΠΑ για τη βεβιασμένη απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να δεχθεί πρώτα στην Ουάσιγκτον, την περασμένη βδομάδα, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ.

Τα προσχήματα τελικά τηρήθηκαν με την προηγηθείσα στην Ευρώπη συνάντηση Κλίντον με Κυπριανού που... «επέτρεψε» στον Ταλάτ να 'ρθει πρώτος στην Ουάσιγκτον.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης