Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Υπεραμύνεται ο Γκιούλ των τουρκικών ενστάσεων για τον νέο γγ του ΝΑΤΟ

«Επικίνδυνες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αγκυρα αναφορικά με τις ενστάσεις της στην τοποθέτηση του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του γγ του ΝΑΤΟ.

Η Αγκυρα συγκρούστηκε με Ευρωπαίους συμμάχους της καθώς απείλησε να υποβάλει βέτο στον διορισμό του Δανού πρωθυπουργού, λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε δανέζικη εφημερίδα το 2006.

Η Γαλλία και η Γερμανία στήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητα του Ράσμουσεν για τη θέση του γγ του NATO, και, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Eυρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Όλι Ρεν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, επέκριναν με έντονο τρόπο τη στάση της Τουρκίας.

Η Τουρκία υποχώρησε μόνο έλαβε τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι αναπληρωτής του Ράσμουσεν θα διοριστεί ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα, ο Γκιούλ χαρακτήρισε τις επικρίσεις που δέχθηκε η χώρα του «πολύ επικίνδυνες» και «μας αναστατώνουν».

«Ούτε εκβιάσαμε ούτε προβάλλαμε παράλογες απαιτήσεις. Ενεργήσαμε με λογικό και σύγχρονο τρόπο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συμβιβασμού, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή κουλτούρα. Και πράγματι εν τέλει καταλήξαμε σε αλληλοκατανόηση. Ως εκ τούτου εκπλήσσομαι όταν βλέπω σχόλια αυτής της φύσης που προέρχονται από ορισμένες χώρες. Δεν τα βρίσκω ακριβώς σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πνεύμα» υποστήριξε.

Οι αντιρρήσεις που πρόβαλε η Τουρκία στην υποψηφιότητα Ράσμουσεν απείλησαν να θρυμματίσουν την εικόνα της «ενότητας» που επεδίωκε να προβάλει το NATO στη Σύνοδο για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης