Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Ο επικίνδυνος κ. Χόλμπρουκ

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

holbrooker.jpgΔιαβάζω μετα πολλής της προσοχής τις επιλογές Ομπάμα στη διεθνή διπλωματική σκηνή απο τις πρώτες κιόλας μέρες της ανόδου του στον προεδρικό θώκο και διαπιστώνω με λύπη πως έρχονται μέρες δύσκολες έως και δύσβατες για την ελληνική διπλωματία στο Αιγαίο και την Κύπρο. Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να αναβαθμίσει το ρόλο της Αγκυρας στο διεθνές παιχνίδι ορίζοντάς την ως τόπο της πρώτης του επίσημης επίσκεψης εκπηγάζει απο τις συμβουλές του επιτελείου του στο υπουργείο εξωτερικών , το οποίο ελέγχεται καθαρά και αδιαπραγμάτευτα απο τον ένα και μοναδικό άνδρα της απόλυτα φιλοτουρκικής πολιτικής , το γεράκι που λέγεται Χόλμπρουκ.

Ο πολύς κύριος Χόλμπρουκ, πρωτεργάτης της διάλυσης των μετακομμουνιστικών Βαλκανίων και ενορχηστρωτής της εμφύτευσης του μουσουλμανικού Κοσόβου στην καρδιά της Ευρώπης, θα αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με βαθείς και ακατάλυτους δεσμούς στο εβραϊκό λόμπι είναι γνωστός για την απόλυτα φιλοτουρκική θέση του, επιμένοντας πως η Τουρκία είναι η μόνη ισλαμική χώρα με κοσμικό πρόσωπο, «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» (όπως ανιστόρητα μου είχε τονίσει σε συνέντευξή του το Δεκέμβρη του 1998 στην Κωνσταντινούπολη), η οποία έχει άξονα συμμαχίας με το Ισραήλ, και μπορεί να υποστηρίξει απόλυτα τα αμερικανοησραηλινά συμφεροντα.

Θυμάμαι πολύ καλά σ΄εκείνο το φόρουμ των επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το Δεκέμβρη του 1998 να προσπαθεί να καθησυχάσει τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες (off the record) υποσχόμενος πως η Ουάσιγκτον δεν θα επέτρεπε ποτέ να εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στο κυπριακό έδαφος. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έβαλε κυριολεκτικά στήθος για να εγγυηθεί αυτό που τελικά συνέβη.

Αυτός λοιπόν ο σκληρός παίχτης της Μεσογείου με προσωπικά ενδιαφέροντα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, πιστεύει ακράδαντα πως η Τουρκία εξυπηρετεί απόλυτα τη γεωστρατηγική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και έχει πείσει τη Χίλαρυ Κλίντον (που δεν γνωρίζει το φάκελό της ) πως ήρθε η ώρα να αναδειχθεί ο ρόλος της γείτονος στη μεσογειακή λεκάνη.

Είναι φανερό πως η πολιτική Ομπάμα, με υποκινητή και πρωτοσύμβουλο τον Χόλμπρουκ, θα προσπαθήσει να επαναφέρει το καταστροφικό σχέδιο Ανάν για την Κύπρο και θα επιμείνει να σπρώξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με κάθε τρόπο και κάθε μέσον.(Ευτυχώς που ο Σαρκοζύ είναι πληθωρικός και αντιστέκεται φωναχτά κι όχι απο μέσα του!)

Είναι επίσης σαφές πως κάποιοι Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι συνομιλούν με τον κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος τους κατευθύνει καθιστώντας τους μεσάζοντες προς την ελληνική κυβέρνηση. Το παιχνίδι γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζεται καθαρά στον επιτυχημένο διπλωμάτη κ. Χόλμπρουκ για τη χάραξη πολιτικής στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ούτε ίχνος ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής πλευράς με τις αδιανόητες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Οι συγκυρίες είναι άσχημες, οι πολιτικές συμμαχίες στο εσωτερικό της Ελλάδας ανίερες και ο Ομπάμα ημιμαθής για τα Βαλκάνια , τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Φοβούμαι πως η ταχύτητα και καθαρότητά του ως προς τη λήψη αποφάσεων αυτή τη φορά θα αποβεί μοιραία για τα συμφέροντα της μικρής υπέροχης πατρίδας.

Και πάντως, οι φιλίες με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ας επανεξετασθούν γιατί γίνονται επικίνδυνες σε βαθμό κακουργήματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης