Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της

Υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει η Τουρκία, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Γκίντερ Γκλόσερ, ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού. Ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να βοηθήσει στη διαδικασία, όταν της ζητηθεί.
Από πλευράς του ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι στηρίζει την τουρκική πορεία προς την Ε.Ε. χωρίς εκπτώσεις και νοουμένου ότι τηρούνται όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στην Ε.Ε. και αυτές που αφορούν στην Κύπρο.
Ο Γερμανός υφυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους.
Στο μεταξύ, ρεαλιστική χαρακτήρισε ο Μάρκος Κυπριανού τη θέση του Τούρκου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής των ενταξιακών συνομιλιών στην Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ότι το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Κυπριακό μπορεί να επισκιάσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο Μπαγίς ανέφερε ότι τα περισσότερα κεφάλαια που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις, έχουν δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και το αδιέξοδο αυτό λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος.
"Η θέση του κ. Μπαγίς είναι ρεαλιστική" είπε ο κ. Κυπριανού. "Ουσιαστικά περιγράφει μια κατάσταση γεγονότων. Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε. που αφορούν στην Κύπρο είναι καταγραμμένες. Υπάρχουν 27 κράτη-μέλη και αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και να συμπεριφέρεται ανάλογα".
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι υπάρχει η μεγάλη ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και πως αν η Τουρκία συμβάλει θετικά και επιλυθεί το πρόβλημα, τότε θα διευκολυνθεί και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην Ε.Ε.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης