Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ίχνη λαμπρού μυκηναϊκού ανακτόρου εντοπίστηκαν στην Σπάρτη



«Οδηγός» οι τρεις πινακίδες

Την ύπαρξη ενός λαμπρού μυκηναϊκού ανακτόρου στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, 12 χλμ έξω από τη Σπάρτη, υποδεικνύουν τρεις σπασμένες πήλινες πινακίδες της γραμμικής Β' που αποκαλύφθηκαν σε έκταση κοντά στην κοιλάδα του Ευρώτα.

«Στη μία πινακίδα αναφέρονται όπλα -500 εγχειρίδια- και σε άλλη υφαντά» δήλωσε στα Νέα η προϊσταμένη της Ε' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, που τη Δευτέρα παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών της μαζί με τον αρχαιολόγο Βασίλη Αραβαντινό (προϊστάμενο της Θ΄ ΕΠΚΑ) στην Αρχαιολογική Εταιρεία.

«Το εύρημα υποδηλώνει ότι εκεί υπήρχε ένα διοικητικό κέντρο όπου τηρούνταν αρχεία, όπως ακριβώς συμβαίνει στα άλλα ανακτορικά κέντρα της εποχής» επισήμανε.

Το ανάκτορο βρίσκεται σε καίρια θέση στην πεδιάδα της Σπάρτης και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως είχε σημαντική έκταση και πιθανόν ήταν οχυρωμένο.

Πρόκειται για οίκημα της περιόδου της ακμής των μυκηναϊκών ανακτορικών κέντρων, είχε εμπορικές ανταλλαγές με την Κρήτη και πιθανόν ανήκε σε κάποιον από τους ηγεμόνες της εποχής γνωστούς και από τα ομηρικά έπη, καθώς πρόκειται για την περιοχή όπου εκτεινόταν το κράτος του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης.

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης