Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Επικύρωση του δικαίου της θάλασσας από Κογκρέσο ζητά η Χ. Κλίντον

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον «αποφασισμένη» να πετύχει την επικύρωση από το Κογκρέσο της Συνθήκης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, με την ευκαιρία της πρώτης διπλωματικής συνόδου που είναι αφιερωμένη στους δυο πόλους.

Την ώρα που η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης άνοιξε νέες θαλάσσιες οδούς στον Βορρά, η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τις άλλες χώρες που έχουν ακτές στον Αρκτικό Κύκλο, όπως η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, ώστε να ενισχυθεί η ειρήνη και η ασφάλεια, να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να προστατευθεί το περιβάλλον.

"Οι τρέχουσες αλλαγές στον Αρκτικό Κύκλο θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για το οικονομικό μας μέλλον, το ενεργειακό μας μέλλον και βέβαια, το μέλλον του πλανήτη μας", δήλωσε η Χ. Κλίντον και συμπλήρωσε ότι "αυτό αρχίζει με την Συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας, που ο πρόεδρος Ομπάμα και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να επικυρώσουμε, για να δώσουμε στις ΗΠΑ και στους εταίρους μας την διαύγεια που έχουμε ανάγκη για να συνεργαστούμε αρμονικά και αποτελεσματικά στην περιοχή της Αρκτικής".

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ υπέγραψαν το 1994 το διεθνές κείμενο για το δίκαιο της θάλασσας του 1982, αφού πέτυχαν την τροποποίηση ορισμένων άρθρων που έκριναν αντίθετα προς τα συμφέροντά τους. Ωστόσο, η συνθήκη δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κογκρέσο, παρά την προσπάθεια του πρώην προέδρου Τζόρτζ Μπούς το 2007.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης