Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Δεν υπάρχουν λευκές επιταγές για την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής απέφυγε να αποκαλύψει τη στάση, που θα τηρήσει η Ελλάδα κατά την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά αποστασιοποιήθηκε εμμέσως από τη θέση του γαλλογερμανικού άξονα για ειδική σχέση και όχι πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το στοίχημα των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών μπορεί να το κερδίσει ή να το χάσει μόνο η ίδια η Τουρκία» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην οποία αναφέρθηκε και στην επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, που αρχίζει σήμερα.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «στο δίλημμα "ειδική σχέση ή πλήρης ένταξη", που κατά καιρούς εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο, και πλανάται πάνω από τις Βρυξέλλες, οριστική απάντηση μπορεί να δώσει μόνο η Τουρκία. Με πράξεις. Όχι με διακηρύξεις και προθέσεις». Πρόσθεσε ότι το 2009 είναι μια σημαντική χρονιά για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και τόνισε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ορθότητα της στρατηγικής της, "πλήρης προσαρμογή για πλήρη ένταξη", διότι μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία θα πρέπει να έχει τη θέση της στην οικογένεια της Ε.Ε.».
«Η ένταξη στην Ένωση είναι ταυτόχρονα όραμα και κίνητρο» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αλλά προειδοποίησε την Τουρκία ότι «δεν είναι μια πορεία χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια και χωρίς προαπαιτούμενα. Μόνο η πλήρης εκπλήρωση τους "ξεκλειδώνει" την πόρτα της ένταξης, επιτρέπει την είσοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Γι' αυτό η Τουρκία, μεταξύ άλλων, οφείλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, και να προχωρήσει στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση. Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική με στόχο τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία, αλλά πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της πορείας αυτής θα επέλθει όταν υπάρξουν απτές αποδείξεις για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Τόνισε, όμως, ότι η συνέχιση και η ένταση των απαράδεκτων προκλήσεων στο Αιγαίο δεν είναι βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, δεν είναι βήματα μπροστά, αλλά το αντίθετο.
«Η στρατηγική μας είναι σταθερή και προς όφελος των συμφερόντων και των δικαίων μας, από τα οποία δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Συμφωνεί με το Χριστόφια
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσβλέπει στην επίσκεψη και στις συναντήσεις και συνομιλίες που θα έχει με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την πολιτική ηγεσία. Είναι ακόμη ευκαιρία, πρόσθεσε, να επιβεβαιώσουμε την πίστη και την προσήλωσή μας στην κοινή προσπάθεια να δοθεί τέρμα στην απαράδεκτη κατάσταση της κατοχής, με λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική.

«Όλοι ξέρουμε», είπε, «ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, η διαπραγμάτευση δύσκολη. Έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, όμως παραμένουν σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις. Δυστυχώς, η άλλη πλευρά, και η Τουρκία, ως δύναμη κατοχής, έχει ιδιαίτερο ρόλο, τηρεί αδιάλλακτη στάση σε κρίσιμα θέματα, με συνέπεια να μην έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Σε κάθε περίπτωση, συμμεριζόμαστε την άποψη του Προέδρου Χριστόφια, ότι -παρά τις δυσκολίες- οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς επιβολή χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία».
Τέλος, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συνδράμει τον Πρόεδρο Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις. «Σταθερή πολιτική μας», κατέληξε, «είναι ότι η λύση πρέπει να είναι καθαρά κυπριακή υπόθεση».


Άφιξη, πρόγραμμα και δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνοδευομένος από τη σύζυγό του Νατάσα, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και υπηρεσιακούς παράγοντες, φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στη 1.30 μ.μ., όπου θα τους υποδεχθούν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του Έλση, και ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου.
Ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν αμέσως για το ξενοδοχείο Χίλτον και στις 3.35 θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιθεωρήσουν τιμητικό στρατιωτικό άγημα. Ο κ. Καραμανλής θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Προέδρου Μακαρίου.
Στις 3.40 μ.μ. θα γίνει διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή των δύο αντιπροσωπιών.

Μετά τις συνομιλίες θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο(5.30 μ.μ.) και από τις 7.30-8.00 μ.μ. ο κ. Καραμανλής και η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθούν με τους αρχηγούς του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ, του ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων στο Χίλτον. Στις 9.00 το βράδυ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του θα παραθέσουν επίσημο δείπνο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τη σύζυγό του.

Γιατί δεν συνεκλήθη το Εθνικό;
«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εγκάρδιες και αδελφικές συνομιλίες και πάνω στις εξελίξεις στο Κυπριακό και πάνω στις διμερείς μας σχέσεις και σε ό,τι αφορά το συντονισμό μας στο διεθνή χώρο» δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας και στις συνομιλίες που θα έχει μαζί του.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι για πρώτη φορά η παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού δεν συνοδεύεται με σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κάλεσε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, ώστε να προετοιμαστεί έναντι του κρίσιμου ραντεβού της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης