Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Ο Πρωθυπουργός στη φρεγάτα, οι Τούρκοι στο Αγαθονήσι

ΣΕ ΔΙΠΛΗπρόκληση με συμβολικό, παράλληλα, χαρακτήρα προχώρησε χθες η Άγκυρα στο Αιγαίο: την ώρα που ο Πρωθυπουργός επισκεπτόταν τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να συγχαρεί το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» και τον Έλληνα διοικητή της ευρωπαϊκής αρμάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους κατά των πειρατών στη Σομαλία, 4 τουρκικά Φάντομ (F-4) έκαναν διαδοχικά υπερπτήσεις του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου σε ύψος 400-450 μ. Έξι ώρες αργότερα, στις 5 μ.μ. η πρόκληση επαναλήφθηκε καθώς 4 τουρκικά Φάντομ, ύστερα από την αναχαίτισή τους από ελληνικά μαχητικά, πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος περίπου 500 μ.

Μάλιστα, σε μια από τις δύο περιπτώσεις, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε θέμα ασφάλειας πτήσεων για πολιτικά αεροσκάφη καθώς τα τουρκικά Φάντομ μπήκαν στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου Σάμου.

Η χθεσινή ενέργεια, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, έρχεται να ενισχύσει την τακτική έμπρακτης αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο που εφαρμόζει συστηματικά η Άγκυρα από το 2008 με αυξανόμενο ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι, όπως και τις περισσότερες φορές, τα αεροσκάφη που προχωρούν στις υπερπτήσεις, ακόμα και κατοικημένων νησιών, συνοδεύονται από άλλα μαχητικά που πετούν ψηλότερα για προστασία, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για σχεδιασμένη αποστολή.

Παρ΄ όλο που στο παρελθόν είχαν υπάρξει περίοδοι με πάρα πολλές υπερπτήσεις, από το 2007 αρχίζει πιο συστηματική τακτική με μεγαλύτερους πλέον σχηματισμούς (π.χ. 4άδες ή 6άδες), χαμηλότερες διελεύσεις και εστιασμένες σχεδόν πάντα στο Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους. Ειδικά φέτος οι υπερπτήσεις νησιών είναι 17 (σε μερικές περιπτώσεις δύο σε μια μέρα), ενώ ο συνολικός αριθμός τουρκικών αεροσκαφών που πέταξαν πάνω από το έδαφος αυτών των νησιών φέτος φτάνει τα 57!

Ο Κ. Καραμανλής
Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την πρώτη υπέρπτηση ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψή του στον Ναύσταθμο.

Η τελετή στη φρεγάτα οργανώθηκε προχθές άρον άρον μετά την επιστροφή του σκάφους από τη Σομαλία προκειμένου να ενισχυθεί το προφίλ του κ. Κ. Καραμανλή εν μέσω της συζήτησης για το σκάνδαλο των άγονων γραμμών και την Προανακριτική για τον κ. Παυλίδη, αλλά και τη συνεχιζόμενη διαδοχολογία.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης