Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Η αντιπολίτευση επέκρινε την Κυβέρνηση για τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου

Φανερή είναι η απογοήτευση στην Κύπρο από το προχθεσινό φιλοτουρκικό παραλήρημα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σε μια εμφανή προσπάθειά του ν’ αναβαθμίσει και ν’ αναδείξει την Τουρκία ως έναν προνομιακό σύμμαχο της χώρας του. Σύσσωμα χθες τα κόμματα αντέδρασαν για τις υποκλίσεις στην Τουρκία, τόσο από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου όσο και από την πλευρά του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν. Η αντιπολίτευση επέκρινε την Κυβέρνηση για τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας ως ατυχή γεγονότα το άνοιγμα Πρεσβείας στην Κούβα, τους εναγκαλισμούς με τον Τσάβες αλλά, κυρίως, την άρνηση της Κύπρου να συμμετάσχει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη…
Παρά τις αντιδράσεις των κόμματων η Κυβέρνηση μέχρι χθες δεν τοποθετήθηκε για τη στάση Ομπάμα και Ρασμούσεν ούτε απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε.
Σε μιαν άλλη εξέλιξη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για τις αναφορές του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με το Κυπριακό, χαρακτήρισε άδικη τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, λέγοντας ότι «η απομόνωση έχει και ψυχολογικές συνέπειες στους Τ/κ…».

«Έφτασε η ώρα ανάληψης πρωτοβουλιών»
Την ανάγκη, Κύπρος και Ελλάδα να χαράξουν στρατηγική αξιοποίησης της κατάστασης, όπως προκύπτει μετά την ανάδειξη διαφορετικών προσεγγίσεων ΕΕ - ΗΠΑ, εκφράζει με χθεσινή του ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κόμμα.
Το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει ότι «η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, στην Ευρώπη και στην Τουρκία, οι τοποθετήσεις του αναφορικά με την Τουρκία και οι αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών όπως του Νικολά Σαρκοζί και της Άγκελα Μέρκελ, αναδεικνύουν την ύπαρξη νέου γεωπολιτικού σχεδιασμού παγκόσμια και ειδικότερα στην περιοχή μας, και τη μη ταύτιση των υπερατλαντικών προσεγγίσεων με τα ευρωπαϊκά οράματα, τους προσανατολισμούς και τις ανησυχίες».
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα πιστεύει ότι «τώρα είναι η ώρα της ανάληψης πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χάραξης στρατηγικής αξιοποίησης της διαμορφωθείσας κατάστασης, στο χώρο της Ευρώπης και σε περιοχές όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζωτικά συμφέροντα».


«Δεν αρκούν οι φραστικές εκκλήσεις»

«Πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα έπρεπε να ασκήσει πραγματική πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» δήλωσε χθες στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι φραστικές εκκλήσεις για εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στις συνομιλίες δεν αρκούν, γιατί, όπως εξήγησε, η τουρκική πλευρά καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της. Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την άποψη ότι: «Πριν ο κ. Ομπάμα αναλάβει ρόλο προωθητή της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε, όφειλε να πιέσει την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού».


ΤΑΛΑΤ: Απομόνωση και ψυχολογικές συνέπειες

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε χθες ικανοποίηση για τις αναφορές του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με το Κυπριακό. Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι οι Τ/κ είναι ικανοποιημένοι για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η συμβολή της Ουάσινγκτον για λύση θα είναι θετική.
Είπε ακόμη ότι οι Τ/κ συνεχίζουν να θέλουν λύση, ειρήνη και επανένωση του νησιού. Χαρακτήρισε, ωστόσο, άδικη τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και είπε ότι αυτή η «απομόνωση» έχει και ψυχολογικές συνέπειες στους Τ/κ.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης