Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ



Μιχαήλ Δ. Ρέλλου
Η ορθή αντιμετώπιση της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών μας θεμάτων οφείλει να είναι θεμελιωμένη στην επιστημονική ανάλυση και σε απαράβατες αρχές μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής η οποία θα εξειδικεύεται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν χρειάζεται να το πούμε κι αυτό, αλλά δυστυχώς η στρατηγική είναι άγνωστη λέξη στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στα πολιτικά κόμματα... Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται εντονότερα στο θέμα του Ελληνικού εθνικού χώρου της Βορείου Ηπείρου, που βρίσκεται μέσα στα όρια του Αλβανικού κράτους.
Στρατηγικός στόχος της Ελλάδος για την Αλβανία πρέπει να είναι ο πολιτιστικός, γλωσσικός και οικονομικός επανελληνισμός των νοτίων περιοχών της, όπου από την αρχαιότητα αναπτύσσεται ο Βορειοπειρωτικός Ελληνισμός.
Ο σχετικός αφελληνισμός της Βορείου Ηπείρου επετεύχθη κατά την διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος του Χότζα, αλλά και μετά το 1990, όταν η λανθασμένη Ελληνική πολιτική, ελλείψει σαφούς και μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής, οδήγησε στην χώρα μας την πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών και αποψίλωσε το Ελληνικό στοιχείο στην Βόρειο Ήπειρο.
Ας θυμηθούμε όλοι ότι η Βόρειος Ήπειρος κατοικείτο ανέκαθεν από Έλληνες, απελευθερώθηκε τρεις φορές από τον Ελληνικό στρατό στην διάρκεια του αιώνα μας, αυτονομήθηκε με το ισχύον ακόμη- εφόσον δεν καταργήθηκε με άλλη συνθήκη- Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914, και ότι είχε ζητηθεί το 1945 η αυτοδιάθεσή της και η ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα από την τότε Ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις μας είχαν παραπέμψει μετά την λύση του Γερμανικού προβλήματος (που λύθηκε το 1989).
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι νότιοι Αλβανοί, οι Τόσκηδες, είναι συγγενείς από ανθρωπολογική και εθνική άποψη με τους Έλληνες. Είναι κι αυτοί Ηπειρώτες! Απλώς, οι περισσότεροι απ' αυτούς μετά την Ρωμαϊκή κατοχή της Ηπείρου έχασαν την Ελληνική τους λαλιά, όχι όμως και την συνείδηση ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του Ελληνισμού.
Είναι εφικτή η παρουσίαση των αναγκαίων ΑΡΧΩΝ, στις οποίες πρέπει να στηριχθεί η Ελληνική πολιτική επί του Αλβανικού προβλήματος:
1) Η Ελλάς οφείλει να πρωτοστατήσει στην προώθηση ενός μικρού σχεδίου "Μάρσαλ" για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της Αλβανίας και ιδίως της περιοχής της Βορείου Ηπείρου, στην οποία πρέπει να επιστρέψουν όλοι οι Βορειοηπειρώτες που σήμερα ζουν στην Ελλάδα.
2) Η δικαίως αιτούμενη από μερικούς αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μπορεί νομίμως και δικαίως να στηριχθεί στο Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914, αλλά μόνο εάν το ζητήσουν οι Βορειοηπειρώτες. Όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, διότι η πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών (με την ευθύνη και την προτροπή των Ελληνικών κυβερνήσεων) έχει εγκαταλείψει την περιοχή και βρίσκεται στον Ελλαδικό χώρο. Είναι μέγιστη η ευθύνη των κυβερνήσεων της περιόδου 1989-1990 που δεν έθεσαν θέμα αυτοδιαθέσεως ή αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντί αυτού αγνόησαν όλους τους ηρωικούς αγωνιστές του Ελληνισμού της περιόδου Χότζα και Αλία και οδήγησαν τους Βορειοηπειρώτες μακριά από την πατρίδα τους
3) Εφόσον είναι προς το μέγιστο εθνικό συμφέρον να προστατευθεί ο Ελληνικός εθνικός χώρος της Βορείου Ηπείρου, πρέπει ΟΛΟΙ οι Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι να αναφέρονται σε Βόρειο Ήπειρο και όχι σε νότια Αλβανία, όπως συμβαίνει σήμερα με κυβερνητική εντολή και σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων.
4) Ο μεγάλος αριθμός αλβανοφώνων Ηπειρωτών μεταναστών (Τόσκηδων) στην Ελλάδα απαιτεί την άμεση προσπάθεια εξελληνισμού των και υπενθυμίσεως ότι ανήκουν στο Ελληνικό έθνος. Εάν δεν επιτευχθεί ο επανελληνισμός των νοτίων Αλβανών, τότε στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα δήθεν Αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα...
Πηγή:http://arena-gr.blogspot.com

Κότες λυράτες τα...παιδιά του Indymedia!

Θα μου πειτε και πού ειναι το παραξενο;Πουθενα!Απλα το βαζουμε για επιβεβαιωση της δειλιας τους:οι "εξεγερμενοι" καλουν σε "αντιφασιστικη" συγκεντρωση (δεν το ξερετε,αυτοι που σκοτωθηκαν στα Ιμια ηταν "φασιστες") κι εχουν ν'αντιμετωπισουν μια σειρα απο προβληματα:ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΠ'ΑΥΤΑ,ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ,ΑΦΟΥ-ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ-ΟΥΤΕ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΑΣΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ!!!Πατηστε πανω στην εικονα για να Έντονατους...καμαρωσετε καλυτερα!

Καταλαβατε λοιπον;Τρεμουν και φοβουνται μην παθουν τιποτα τα καλοζωισμενα κηφισιωτικα μαγουλακια τους και δεν υπαρχει πουθενα Πολυτεχνειο να τρυπωσουν!Για τετοια ηλιθιοτητα μιλαμε!
Πηγή
:http://arena-gr.blogspot.com

Έλληνες Θρακιώτες στην ΠΓΔΜ -Πέχτσεβο, Pehcevo, Pehčevo, Пехчево

Το 1923 και μετά τη μικρασιατική καταστροφή οι προγονοί τους ξεκίνησαν από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης, για να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά κατευθύνθηκαν βόρεια προς στην τότε Σερβία, προκειμένου να εργαστούν στα ορυχεία της οροσειράς Malesevski. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Πέχτσεβο (Pehčevo, Пехчево), που σήμερα αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου, στο ανατολικότερο σημείο της ΠΓΔΜ.
Το Πέχτσεβο αριθμεί σήμερα 5.517 κατοίκους (απογραφή 2002) με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, να έχουν ελληνική καταγωγή, από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης. Δεν θα ήταν υπερβολή, να θεωρηθεί πως πρόκειται, για ένα καθαρό ελληνικό χωριό, στην καρδιά της ΠΓΔΜ.
Οι κάτοικοι έχουν απόλυτη γνώση της ελληνικής καταγωγής τους και μάλιστα έχουν συστήσει και πολιτιστικό σύλλογο, με την επωνυμία «Σύλλογος Ελλήνων – Καλλίπολη – Πέχτσεβο».
Όλο και περισσότεροι κάτοικοι μιλούν πλέον την ελληνική, αφού ο σύλλογος λειτουργεί και τμήμα Ενηλίκων, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ελληνίδα δασκάλα από τα Σκόπια επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα την μικρή πόλη και διδάσκει ελληνικά σε μικρούς και μεγάλους, ελληνικής καταγωγής και όχι μόνο.
Στην απογραφή του 2002, ελάχιστοι κάτοικοι κατάφεραν να πολιτογραφηθούν ως “Έλληνες”. Οι μεθοδεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καταχωρηθούν ως “Μακεδόνες” οι περισσότεροι και άλλοι ως Τούρκοι. (Συγκεκριμένα : “Mακεδόνες” 4.737. Ρομά 390. Τούρκοι 357 και άλλοι 33).
Ο δήμος είναι απομονωμένες και οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ φημίζονται για το πρόβειο τυρί που παράγουν.

Aνησυχητικές πληροφορίες από τη Θράκη.

Αποκλειστικό Greece Salonika.

Πληροφορίες που έφτασαν στο Greece Salonika από τη Θράκη, κάνουν λόγο για "Τουρκικό σχέδιο όξυνσης των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων ορθοδόξων και Ελλήνων μουσουλμάνων της περιοχής" με αφορμή την επέτειο των σοβαρών επεισοδίων της 29/1/1988 μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Σήμερα στις 22:05' το τουρκικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκυο TRT φιλοξενεί τον ψευδομουφτή της Ροδόπης Ιμπρ.Σερίφ καθώς και άτομο που φέρεται να είναι μέλος των γκρίζων λύκων,ενώ στο ίδιο κανάλι και για το ίδιο θέμα,το Σάββατο 31/1 στις 19:45' θα φιλοξενηθεί η εκδότης της Τουρκόφωνης εφημερίδας της Κομοτηνής Γκιουντέμ Γκαζετεσί,κ.Χουλιά Εμίν.
Στην εικόνα βλέπουμε διαφημιστικό φέιγ βολάν (!) των εκπομπών (κλικ για μεγέθυνση).
Οι πληροφορίες για τις εκπομπές του Τουρκικού δικτύου είναι έγκυρες,οι προθέσεις του όμως δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν εκ των προτέρων γι'αυτό και δημοσιεύονται με επιφύλαξη.
Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε το θέμα και θα υπάρξει συνέχεια..

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ ΓΙΑ ΤΟΝ.. ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!

ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΟΡΘΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΘΟΔΩΡΑΣ...



Η προσπάθεια της Βουλγαρίας να οικειοιηθεί την ιστορία της Θράκης ΜΑΣ είναι γνωστή. Μάλιστα συναγωνίζεται αντάξια την Τουρκία, θυμίζοντάς μας το "δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα". Και σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό ΥΠΕΞ της Θοδώρας κοιμάται και ονειρεύεται!

...
Το διάστημα που διανύουμε βρίσκεται στο Τόκυο ο βούλγαρος Πρόεδρος (Γκεόργκι Παρβάνοφ) προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης του θρακικού πολιτισμού, που σύμφωνα με την διαφήμιση της έκθεσης, είναι ο αρχαίος πολιτισμός των βούλγαρων! Τι άλλο άραγε έχουμε να ακούσουμε και να δούμε ακόμη; Πόσο άχρηστοι και ανίκανοι μπορεί να είναι όλοι όσοι κατοικοεδρεύουν στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας;
Πηγή: http//www.stoxos.gr

Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Σφήνα» σήκωσε την ελληνική σημαία στα Ίμια



Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Σφήνα», Γιώργος Χριστοδούλου, με εντολή του εκδότη, Σπύρου Καρατζαφέρη, ανέβηκε στα Ίμια σήμερα το μεσημέρι και σήκωσε την ελληνική σημαία.

Αφού φωτογραφήθηκε, πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι Τούρκοι, οι οποίοι αντελήφθησαν την τελευταία στιγμή ότι κάτι περίεργο συνέβαινε, κατέβασε τη σημαία και αποχώρησε, την ώρα που κατέφθανε τουρκική ακταιωρός.

Η υπόθεση έγινε γνωστή πριν από λίγο και δεν υπάρχει αντίδραση από καμία πλευρά

Ο εκδότης της εφημερίδας, Σπύρος Καρατζαφέρης, στην επισήμανσή μας ότι αυτή η χειρονομία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των δύο χωρών, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά…

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό Πεντάγωνο μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε υπόψη του κάποιο περιστατικό, αφού ως γνωστόν η επιτήρηση της περιοχής είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού.

Πάντως, μέχρι τώρα, τόσο οι ελληνικές όσο και οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση.

Πηγή: zougla

«Θερμό επεισόδιο» Τουρκίας - Ισραήλ στο Νταβός για την αιματοχυσία στη Γάζα


«Σκοτώνετε ανθρώπους» φώναξε ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Σιμόν Πέρες και αποχώρησε εξοργισμένος από την αίθουσα συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, καθώς δεν του δόθηκε από τον συντονιστή πρόσθετος χρόνος έπειτα από μακρά παρέμβαση του Ισραηλινού προέδρου που υπεραμύνθηκε του πολέμου στη Γάζα...

Η αντιπαράθεση των Ταγίπ Ερντογάν και Σιμόν Πέρες ήταν οξύτατη με τους δύο ηγέτες να φωνάζουν παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα στην αίθουσα της συνεδρίασης στο ελβετικό θέρετρο.

Έχοντας υπεραμυνθεί επί 25 λεπτά σε έντονο τόνο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο Σιμόν Πέρες ύψωσε τη φωνή και δείχνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν με το δάκτυλο δήλωσε ότι και η Τουρκία θα έκανε το ίδιο εάν εκτοξεύονταν κάθε βράδυ ρουκέτες στην Κωνσταντινούπολη.

«Προσέξτε υπέρ τίνος τάσσεστε» είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος στον Ερντογάν, αναφερόμενος στη Χαμάς.

Οι απογευματινές εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή πραγματοποιούνταν με προεδρεύοντα τον αρθογράφο της Washington Post Ντέιβιντ Ινάτιους. Ο Ερντογάν επιχείρησε να αντικρούσει τον Σιμόν Πέρες, ζητώντας ξανά λόγο τη στιγμή που ολοκληρώνονταν οι εργασίες της συνεδρίασης και ο συντονιστής απάντησε «μόνο ένα λεπτό».

Απευθυνόμενος στο Σιμόν Πέρες στον ενικό, ο Ερντογάν τού εξαπέλυσε φραστική επίθεση.

«Εσύ είσαι μεγαλύτερος μου, αλλά ο τόνος της φωνής σου είναι έντονος. Κι αυτό προέρχεται από την ψυχολογία αυτού που έχει εγκληματίσει. Εσείς ξέρετε πολύ καλά να σκοτώνετε. Ξέρω ότι σκοτώσατε μικρά παιδιά στις παραλίες, εσείς είχατε πρωθυπουργούς που δήλωναν ότι αισθάνονταν ευτυχισμένοι όταν έμπαιναν στα Παλαιστινιακά Εδάφη πάνω σε τανκς» είπε.

Ο συντονιστής διέκοψε λέγοντας πως «η συζήτηση δεν μπορεί να αρχίσει εκ νέου, δεν υπάρχει χρόνος».

«Αφήστε με να τελειώσω» επέμεινε ο Ερντογάν και όταν ο συντονιστής αρνήθηκε λέγοντας ότι «πρέπει να ακολουθήσει το γεύμα» ο Τούρκος πρωθυπουργός αποχώρησε εξοργισμένος από την αίθουσα λέγοντας: «Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψω στο Νταβός μετά από αυτό».

Ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία

Η στάση του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και στην Τουρκία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι ο Ερντογάν «πρέπει να αποφασίσει αν υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους ή τη Χαμάς», ενώ σχολιαστής της εφημερίδας Milliyet, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, είπε πως «ενδεχομένως, ο Ερντογάν έχει κουραστεί και θα έπρεπε να μεσολαβήσει μία περίοδος ξεκούρασης».

Από την άλλη, τα φιλικά προσκείμενα στην τουρκική κυβέρνηση κανάλια μεταδίδουν την πληροφορία ότι κατά την επιστροφή του στην Τουρκία ο Ερντογάν θα τύχει θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το άνευ προηγουμένου φραστικό επεισόδιο ο Ερντογάν δεν έκανε καμία υποχώρηση, εκτός από το να αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο να μεταβεί εκ νέου στο Νταβός.

Ξεκίνησε μιλώντας για διαδικαστικά θέματα. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μπαν μίλησε επί οκτώ λεπτά, εγώ επί 12, ο κ. Μούσα 12, ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ μιλούσε επί 25 λεπτά, απευθυνόμενος σε μένα με έντονο τόνο, κατά παράβαση των κανόνων, που διέπουν τις συζητήσεις, αλλά και των τρόπων, που έχουμε συνηθίσει στο Νταβός» είπε.

Αναφερόμενος στη στάση του συντονιστή τής συζήτησης ισχυρίσθηκε ότι «ο συντονιστής επιχείρησε να μη δώσει το λόγο στους υπόλοιπους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήμουν και εγώ. Όταν πήρα την πρωτοβουλία και πήρα το λόγο, δεν μου επέτρεψε να διατυπώσω τις απόψεις μου. Κι εγώ αντέδρασα και εγκατέλειψα τη συζήτηση, η οποία πλησίαζε στο τέλος της».

Newsroom ΔΟΛ

Η επιθετικότης των Σκοπίων δεν εχει τέλος


Προκαλούν και με διαφημιστική καμπάνια στο CNN τα Σκόπια
NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 13:38

Την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των Παμμακεδονικών Ενώσεων έχει προκαλέσει η νέα διαφημιστική καμπάνια της ΠΓΔΜ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Όπως τονίζουν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης και Αφρικής, «η υφαρπαγή της πολιτιστικής μας ταυτότητας, η αξιοποίηση και προβολή των διαχρονικών και παγκοσμίως γνωστών ελληνικών συμβόλων και αρχαιολογικών ευρημάτων δείχνει την πρόθεση και τακτική της γειτονικής χώρας να κλιμακώσει την προπαγάνδα της σε διεθνές επίπεδο».
Σε επιστολή προς την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων τονίζουν ότι η νέα αυτή θλιβερή διαφημιστική καμπάνια εισβάλλει στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια. Εμμένοντας στις πάγιες θέσεις τους οι ομογενείς Μακεδόνες σημειώνουν ότι η συνεχής σκλήρυνση των θέσεών της γειτονικής χώρας δεν επιτρέπει άλλα περιθώρια ανοχής από ελληνικής πλευράς.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι στη διεκδίκηση του ονόματος της Μακεδονίας έχουν προστεθεί ζητήματα «Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», καθώς και αλυτρωτικές προθέσεις, τις οποίες τα Σκόπια δεν διστάζουν να ανακοινώσουν στην ιστοσελίδα της διαφημιστικής τους καμπάνιας.
Πηγή:http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Συνελήφθη ο Vasilije Gligorijevic


Συνέλαβαν Σέρβο φιλέλληνα στα Σκόπια

Για προσβολή του «μακεδονισμού» συνελήφθη ο Σέρβος ακτιβιστής, Βάσκο Γκλιγκόροβιτς, από τις Αρχές της ΠΓΔΜ. Η είδηση έγινε γνωστή σήμερα και διαδόθηκε αστραπιαία σε ελληνικά, σερβικά και ξένα blogs.

O Βάσκο Γκλιγκόροβιτς σύστησε πρόσφατα το «ΣΛΑΒΙΚΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ» στα Σκόπια, μια ΜΚΟ, που στόχο έχει να παραθέσει σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα στους ισχυρισμούς των γειτόνων, για… απευθείας καταγωγή τους από το Μέγα Αλέξανδρο και το Βουκεφάλα.

Φοιτητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων, ο Βάσκο Γκλιγκόροβιτς, έγινε γνωστός τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν παρουσιάστηκε σε συμβολαιογράφο της πρωτεύουσας, προκειμένου να καταγράψει επίσημα την άποψή του, για την ταυτότητα των αυτοαποκαλούμενων «Μακεδόνων» της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος, μετά από δικαστικό αγώνα, έλαβε και πάλι τη σερβική κατάληξη στο επίθετό του και από… Γκλιγκόροφ επανήλθε στο Γκλιγκόροβιτς.
Τον περασμένο Ιούνιο, η zougla.gr ειχε φιλοξενήσει τις απόψεις του Σέρβου φιλέλληνα για τη σκοπιανή διαμάχη, γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Στα γειτονικά Σκόπια, που ζουν το δικό τους... «μακεδονικό» μύθο, είναι σε ισχύ νόμος του 1996, που απαγορεύει οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα για την εθνική ταυτότητα των κατοίκων της χώρας.
Πηγή:
http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Πως ο Μητσοτάκης "παρέδωσε" το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια!

Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε τη μάχη της ονομασίας των Σκοπίων και παρέδωσε το όνομα Μακεδονία

Το ακόλουθο κείμενο, προέρχεται από ομιλία του κ. Κρις Σπύρου, Πρώην Πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας, Νιου Χάμσαϊρ, ΗΠΑ, για το Μακεδονικό ζήτημα, στην εκδήλωση της «Ένωσης των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων».
Γνώρισα την Μακεδονία από τα λίγα χρόνια που πήγα σχολείο στην Ελλάδα. Έφυγα για την Αμερική 13 ετών πριν από 48 χρόνια. Έμαθα για την Μακεδονία από τον παππού μου τον Θανάση Σπύρου, ο οποίος άφησε την γυναίκα του έγκυο το 1910, με τον πατέρα μου στην κοιλιά της, και έφυγε για την Αμερική. Πήρε τρία παιδιά μαζί του και άφησε πίσω στο χωριό άλλα 4 παιδιά με τη γιαγιά μου την Ελένη. Έμαθα για την Μακεδονία από αυτόν τον παππού που δύο χρόνια μετά την άφιξή του στην Αμερική ξαναγύρισε στην Ελλάδα να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και των άλλων κατεχομένων εδαφών από τους Τούρκους. Έξι (6) ολόκληρα χρόνια πολέμησε και δεν ξαναείδε ποτέ τα τρία παιδιά του που άφησε στην Αμερική.

Ξέρω τους Μακεδόνες από τον πατέρα μου τον Κώστα που πολέμησε στην Μακεδονία, στο Ιταλικό μέτωπο και τραυματίας μας διηγιόταν χρόνια μετά για «τα μεγάλα νταούλια» που παίζανε οι Μακεδόνες όταν αυτός έπαιζε το μαντολίνο του στο μέτωπο. Με καμάρι μας έδειχνε φωτογραφίες και μας έλεγε για την φιλοξενία που τους προσέφεραν οι Έλληνες της Μακεδονίας. Το Μακεδονικό το έμαθα από το Νίκο Μάρτη, τον Βαγγέλη Κωφό, και τον Στέλιο Παπαθεμελή, τρεις έξοχους Έλληνες Μακεδόνες που έχουν κάνει αγώνες για την Μακεδονία. Από τα ντοκουμέντα που θα δείξω απόψε θα δείτε πως για πρώτη φορά μετά το 1993 απεφάσισα να μιλήσω δημόσια για όσα ξέρω για το Μακεδονικό και δέχτηκα την πρόσκληση των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων να συμμετέχω στην αποψινή συζήτηση.
Δέχτηκα την πρόσκληση γιατί ακούω δεξιά και αριστερά να με ρωτούν γιατί εμείς οι Ελληνοαμερικανοί αφήσαμε τον σημερινό Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία. Δεν άντεξα πια..Είπα στον εαυτό μου, η αλήθεια και η πραγματικότητα πρέπει να ειπωθεί και να αναδειχθεί. Το πρώτο βάπτισμα του πυρός για το Μακεδονικό το πήρα πριν διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία όταν το 1986 έμαθα από τον πρώην Έλληνα υπουργό Νίκο Μάρτη ότι το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ είχε εκδώσει εγκυκλοπαίδεια με τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια του Χάρβαρντ για τις Αμερικανικές Εθνότητες». Στην εγκυκλοπαίδεια αυτή ο Καθηγητής και συγγραφέας Στέφαν Θέρνστρομ υποστηρίζει ότι υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στις ΗΠΑ πέραν των Ελλήνων μεταναστών της Μακεδονίας.
Γράφει συγκεκριμένα η εγκυκλοπαίδεια του Χάρβαρντ ότι «ενώ στο παρελθόν μερικοί Μακεδόνες μετανάστες, έλεγαν ότι έχουν Ελληνική καταγωγή, σήμερα οι περισσότεροι νιώθουν ελεύθεροι να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» χωρίς τον φόβο ύπαρξης αντιποίνων από την Ελληνική κυβέρνηση». Έγιναν μεγάλοι αγώνες ν’ αλλάξουμε το κείμενο της εγκυκλοπαίδειας χωρίς καμιά βοήθεια από την επίσημη Ελληνική πολιτεία.
Το 1992 προέκυψε πια το Μακεδονικό όπως το ξέρουμε σήμερα. Μετά το δημοψήφισμα της Νοτιοσλαβίας (των Σκοπίων), στις 7 Σεπτεμβρίου 1991, για κήρυξη ανεξάρτητου Κράτους με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», συνέβησαν τα ακόλουθα: Στις 16 Δεκεμβρίου 1991, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης ψήφισε ομόφωνα ότι δεν θα αναγνωρίσουν όνομα για τη Νοτιοσλαβία που μπορεί να έχει «εδαφικές διεκδικήσεις στο μέλλον». Στις 2 Φεβρουαρίου 1992, οι Υπουργοί εξωτερικών της ΕΟΚ ανέθεσαν στον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας João de Deus Pinheiro να προτείνει λύση για το αίτημα αναγνώρισης της Νοτιοσλαβίας. Μετά από μερικούς μήνες διαπραγματεύσεων ο κύριος Πινεϊρο πρότεινε το όνομα «Nova Macedonia». Η πρότασις Πινεϊρο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρώπης (ΕΟΚ) γιατί περιείχε το όνομα «Μακεδονία». Στις 13 Απριλίου 1992, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε σε σύσκεψη το Συμβούλιο των Ελλήνων Πολιτικών Αρχηγών να πάρει θέση για την ονομασία και την αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας ως νέου κράτους.
Μετά την συνάντηση των Αρχηγών ο Πρέσβης παρά τω Προέδρω Πέτρος Μολυβιάτης, ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, διάβασε για τις τηλεοράσεις και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης το ακόλουθο ανακοινωθέν: «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου ‘91 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία». Στις 27 Ιουνίου 1992 οι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης ψήφισαν ομόφωνα και συμφώνησαν με την Ελληνική θέση ότι θα αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως ανεξάρτητο κράτος «μόνον εάν η ονομασία δεν περιέχει τη λέξη “Μακεδονία”».
Στις 7 Ιουνίου 1992, ο Αμερικανός ιστορικός και αρθρογράφος Johann Fink δημοσίευσε άρθρο στην αλυσίδα 300 και πλέον εφημερίδων του “Scripps Howard News Service”στο οποίο άρθρο έλεγε και τα εξής: «Η Μακεδονία, η φτωχότερη από τις πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της, είναι και πάλι ελεύθερη έπειτα από είκοσι δύο αιώνες κατοχής από ξένους. Τώρα υπάρχει ανησυχία ότι η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επί πολλά χρόνια εκρηκτική ύλη σε πυριτιδαποθήκη, είναι πιθανόν να αποτελέσει και πάλι το μήλον της έριδος ανάμεσα στις γείτονες χώρες, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Σερβία. Η σημαντικότερη αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας προέρχεται από την Ελλάδα. Η Αθήνα, που περιγράφει υποτιμητικά τη Μακεδονία ως «ψευτο-δημοκρατία», αντιτίθεται στη χρήση του ονόματος Μακεδονία ως εθνικού ονόματος για τη νεοσύστατη δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι η ονομασία αυτή είναι ταυτόσημη με την ονομασία της διοικητικής περιφέρειας που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και αποτελούσε τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας μέχρι το 1913. Ως μέλος διαφόρων διεθνών οργανισμών, η Αθήνα έχει τελικά απομονώσει τη Μακεδονία από τη διεθνή κοινότητα».
Κυρίες και κύριοι, έχετε ξανακούσει τέτοιες ηλιθιότητες να λέγονται από ιστορικούς; Αυτός ο κύριος ισχυρίζεται ότι εδώ και δύο χιλιάδες διακόσια χρόνια υπήρχε κράτος Μακεδονία, οι κάτοικοί του οποίου ήταν Σλάβοι, όπως και ο ένδοξος βασιλεύς του ο Μέγας Αλέξανδρος. Τι κακό πράγμα η άγνοια!
Στις 2 Οκτωβρίου 1992 ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Κυβερνήτης Μπίλ Κλίντον (Bill Clinton) έκανε την επίσημη γραπτή δήλωση με τίτλο: «ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ». Είπε ο κ. Κλίντον: «Στηρίζω την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία η νοτιότερη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος υπό τον όρο να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία της η λέξη «Μακεδονία». Πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν το πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».Περί τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η χρήση αυτού του ονόματος για το νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας χαρακτηρίστηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας «ως προκάλυμμα για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας» ενώ θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει και πάλι πηγή αποσταθεροποίησης και διαμάχης. Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Εάν το νέο αυτό κράτος επιθυμεί την αναγνώριση της Αμερικής, θα πρέπει κατ΄ αρχάς να δεχθεί τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, να ικανοποιήσει τις γείτονες χώρες και την παγκόσμια κοινότητα όσον αφορά τις προθέσεις του, ότι δηλαδή είναι ειρηνικές και σύμφωνες με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απορρίπτει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Η Κυβέρνηση Κλίντον θα υπερασπιστεί αυτές τις αρχές και θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των νόμιμων συμφερόντων της Ελλάδας». Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 1992 ο Μπιλ Κλίντον εκλέχτηκε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κερδίζοντας τις εκλογές από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.
Λίγες μέρες μετά άρχισε ένας μαραθώνιος αγώνας να αποτραπεί η έντονη και πιεστική προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης Τζορτζ Μπους να αναγνωρίσει τη Νοτιοσλαβία (τα Σκόπια) ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τι έγινε τότε… Μετά την ήττα των εκλογών από τον Μπιλ Κλίντον ο Τζορτζ Μπους έστειλε τον Υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρενς Ήγκελμπέργκερ (Lawrence Eagleburger) στην Ευρώπη προκειμένου να πείσει τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να αλλάξουν θέση που ομόφωνα είχαν πάρει στις 27 Ιουνίου 1992 και να αναγνωρίσουν μαζί με τις ΗΠΑ το νέο κράτος των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Μπους προσπάθησε να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση στους Σκοπιανούς των ΗΠΑ, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην αποτυχημένη προεκλογική του προσπάθεια. Επιστρατεύτηκα από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση να βοηθήσω σαν ένας από τους «παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας». Εκείνη την εποχή είχα την ιδιότητα του Προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος στην Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, την πιο σημαντική πολιτεία της Αμερικής όσον αφορά στις Προεδρικές Εκλογές, και μόλις είχα εκλεγεί Πρόεδρος των Εκλεκτόρων του Μπιλ Κλίντον στην ίδια πολιτεία. Στόχος ήταν να μην μπορέσει η Αμερικανική Κυβέρνηση πριν τη λήξη της θητείας της στις 20 Ιανουαρίου 1993 να πείσει τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσουν το νέο αυτό κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυθαίρετη αναγνώριση από την κυβέρνηση της Αμερικής θα ήταν άσχετη εφόσον η κυβέρνηση Μπους ήταν πλέον μεταβατική. Στην Αθήνα συναντήθηκα στο Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Πέτρο Παπαγεωργίου, πολιτικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού και μερικές μέρες αργότερα με τον κ. Λουκά Τσίλα, τότε σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα ασφαλείας. Λίγους μήνες αργότερα ο κ. Τσίλας διορίστηκε Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Επίσης για το ίδιο θέμα συναντήθηκα και με την κα. Ντόρα Μπακογιάννη, τότε υπουργό πολιτισμού. Ο κ. Παπαγεωργίου, ο κ. Τσίλας και η κα. Μπακογιάννη τόνισαν την σπουδαιότητα του να αποτραπεί η προσπάθεια της απερχόμενης Κυβέρνησης Μπούς να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ζήτησαν από μένα να βοηθήσω και με τους συμβούλους και συνεργάτες του Μπιλ Κλίντον αλλά και με την ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και ιδιαίτερα τα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος που συνέβαλαν στην εκλογή του νέου Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Δέχτηκα να βοηθήσω και πραγματικά μετά από μια σκληρή προσπάθεια και με την βοήθεια του Μαϊκλ Δουκάκη και πολλών άλλων συναδέλφων στην Αμερική κατορθώσαμε να αποτρέψουμε την προσπάθεια του Τζορτζ Μπους. Στην Αμερική συναντήθηκα με τον Μάικλ Δουκάκη έναν από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους και υποστηρικτές του Μπίλ Κλίντον. Ενημέρωσα τον Μάικλ Δουκάκη για το σημαντικό θέμα της αναγνώρισης της Νοτιοσλαβίας από τις ΗΠΑ με ονομασία που περιείχε το όνομα «Μακεδονία»και του ζήτησα να συμμετάσχει στην προσπάθεια να σταματήσουμε την Κυβέρνηση Μπούς.
Ο Μάικ Δουκάκης συμφώνησε να έρθει σε επαφή με τον Άντονι Λέικ (Anthony Lake) και την Μαντλίν Ολμπράιτ (Madeleine Albright). Ο Λέικ και η Ολμπράιτ ήταν κορυφαίοι σύμβουλοι του Μπιλ Κλίντον για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας στην Προεδρική του εκστρατεία του 1992. Ο Άντονι Λέικ διορίστηκε Σύμβουλος Ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον στο Λευκό Οίκο και η Μαντλίν Ολμπραϊτ έγινε Πρέσβης της Κυβέρνησης Κλίντον στα Ηνωμένα Έθνη και αργότερα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ενημέρωσα επίσης πολλούς ακόμη επιφανείς Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς ηγέτες, όπως τον Φιλ Αγγελίδη, τότε Πρόεδρο του ισχυρού Δημοκρατικού κόμματος της Καλιφόρνιας με περισσότερα από έξι (6) εκατομμύρια δημοκρατικά μέλη όπως και τον Μάικ Πάνος, Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος της Πολιτείας Ιντιάνα. Όλοι τους συμφώνησαν να βοηθήσουν.
Με σκληρή επιμονή και με τη βοήθεια πολλών άλλων Ελληνοαμερικανών οι οποίοι ήταν κοντά στον Μπιλ Κλίντον καταφέραμε να σταματήσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπους να φέρει το θέμα της αναγνώρισης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ψήφισμα, παρότι ο Ήγκελμπέργκερ προσπάθησε να το κάνει ακόμη και στις 19 Ιανουαρίου 1993 μια μέρα πριν από την ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον.
Πρέπει να προσθέσω εδώ ότι στη χρονική αυτή διάρκεια συναντήθηκα αρκετές φορές με τους Συμβούλους του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού και πέρασα και τα Χριστούγεννα του ’92 και την Πρωτοχρονιά του 1993 στην Αθήνα. Συνέβαλα επίσης και στην προετοιμασία του τότε Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ο οποίος ταξίδευε στη Νότιο Αμερική σε μια αποστολή να ζητήσει υποστήριξη από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και από την Ελληνοαμερικανική ηγεσία ενάντια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Μπους. Στο υπόμνημά μου προς τον κ. Τσίλα με ημερομηνία 31/12/1992 πρότεινα στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Ανδριανόπουλος να έρθει σε επαφή με τους Μάϊκλ Δουκάκη, Πολ Τσόγκα, Φιλ Αγγελίδη, Μάικ Πάνο, Άγγελο Τσακόπουλο, Νικ Μητρόπουλο και Τζορτζ Στεφανόπουλο. Στο υπόμνημά μου συμπεριέλαβα τα τηλέφωνα σπιτιού και τα προσωπικά τηλέφωνα του καθενός τους.
Όπως αργότερα αποδείχτηκε δεν ξέραμε πολλά για το τι ακριβώς συνέβαινε με το Μακεδονικό θέμα. Είναι τώρα όμως ξεκάθαρο ότι η τότε Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν με αντιφατικές στρατηγικές. Δημόσια και επίσημα η Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν να αποτρέψει την Κυβέρνηση Μπους να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παρασκηνιακά όμως η Ελληνική Κυβέρνηση συζητούσε ένα σύνθετο όνομα που θα ήταν κάπως παραδεκτό και θα είχε λιγότερο πολιτικό κόστος.
Eίναι τώρα προφανές ότι αυτή η στρατηγική εφαρμόστηκε παρασκηνιακά για αρκετό χρονικό διάστημα από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό. Ακούστε τι είπε σε μια πρόσφατη δήλωσή του ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς, στην εκπομπή «Οι φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά στο τηλεοπτικό κανάλι “MEGA” στις 16/11/2004: «Εκείνη την στιγμή στη σύσκεψη αυτή (6 Μαρτίου) ενόψει του γεγονότος ότι εγώ έπρεπε σε τρεις ημέρες να πάω στις Βρυξέλλες να συζητήσω με Μπέικερ και Υπουργούς των Εξωτερικών, ο Μητσοτάκης λέει πρέπει να έχουμε μια δεύτερη γραμμή άμυνας. Τι θα γίνει εάν οι Αμερικανοί δεν θελήσουν να αναγνωρίσουν αυτό το οποίο έχουν αναγνωρίσει οι Ευρωπαίοι, τους τρεις όρους; Μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δεχθούν παρά εάν εμείς δεν δώσουμε την μάχη. Μου λέει δεν σου κρύβω, παρουσία των άλλων, ότι εγώ το θέμα του ονόματος δεν το θεωρώ σημαντικό. Λέω τότε κύριε Πρόεδρε, μου λέτε αυτό που έχετε πει στον Ελληνικό λαό, αυτό που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών, αυτό το οποίο λέτε εσείς προς τον Ελληνικό λαό, άλλο τι μας λέτε εδώ, να βγω εγώ και να πω τα αντίθετα στο εξωτερικό; Πώς θα το κάνω; Πηγαίνω έξω και, κύριε Παπαχελά, ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο άσχημα και δεν θα ήθελα ποτέ άλλος Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών να αισθανθεί το ίδιο άσχημα. Έγινα περίγελος. Με ρωτούσε ο κύριος Ντελόρ με υπονοούμενα, με ρωτούσε ο κύριος Ποστ του Λουξεμβούργου, με ρωτούσε ο Γκένσερ, με ρωτούσε ο κύριος Κόλινς της Ιρλανδίας και μου λέγανε, καλά Αντώνη, εδώ μας λες άλλα και μαθαίνουμε από το κέντρο ότι άλλη είναι η γραμμή. Είχανε ήδη αρχίσει οι διαρροές ότι μην ακούτε τον Σαμαρά, αυτός έχει την θέση όνομα, εμάς δεν μας νοιάζει».
Φαίνεται λοιπόν πια ξεκάθαρα ότι όταν εμείς αγωνιζόμασταν να αποτρέψουμε την Κυβέρνηση Μπους, η Ελληνική Κυβέρνηση συζητούσε με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν τρόπο να αποφύγουν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας σαν νέο κράτος από την Ενωμένη Ευρώπη. Ο μόνος άλλος φορέας ήταν τα Ηνωμένα Έθνη! Έτσι και έγινε.
Στις 22 Ιανουαρίου 1993, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον και πριν τελειώσουν οι τελετές ορκωμοσίας στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση των Σκοπίων έκανε επίσημη αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωριστεί η Νοτιοσλαβία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πώς και γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση των Σκοπίων να παρακάμψει την Ενωμένη Ευρώπη;
Δύο μέρες αργότερα στις 24 Ιανουαρίου 1993 τρεις μεγάλες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης πρότειναν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας από τα Ηνωμένα Έθνη με μια δήθεν συμβιβαστική ονομασία. Πρότειναν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας με το όνομα «Πρώην-Γιουγκοσλαβική-Δημοκρατία-της Μακεδονίας» FYROM. Πώς και γιατί αποφάσισαν οι τρεις αυτές κυβερνήσεις να κάνουν την επίσημη αυτή «συμβιβαστική» πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη; Μήπως είχαν ψηφίσει οι ηγέτες της Ευρώπης να αλλάξουν στάση και να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με όνομα που περιείχε την λέξη Μακεδονία; Ασφαλώς όχι. Το κάνανε εν ονόματι της Ενωμένης Ευρώπης; Ασφαλώς όχι!!
Φαίνεται ότι όλα είχαν προσυμφωνηθεί παρασκηνιακά. Η Ελληνική Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση των Σκοπίων και οι Ευρωπαίοι τα είχαν βρει για μια σύνθετη ονομασία η οποία περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» . Αυτό που παρέμεινε σε εκκρεμότητα ήταν η θέση του Μπίλ Κλίντον.
Τι έγινε όμως με την ομόφωνη απόφαση των πολιτικών ηγετών της Ελλάδος; Τί έγινε η περίφημη δήλωση του Πέτρου Μολυβιάτη εν ονόματι του Συμβουλίου των Ελλήνων πολιτικών Αρχηγών ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει τα Σκόπια εάν η ονομασία περιέχει την λέξη «Μακεδονία»; Είχαν αλλάξει στάση οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες; Ασφαλώς όχι!!
Το θέμα Κλίντον όμως ήταν το πιο σοβαρό. Ο Μπίλ Κλίντον είχε δεσμευτεί στους Ελληνοαμερικανούς υποστηρικτές του και ο Κλίντον θα τηρούσε την δέσμευσή του. Γι’ αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος. Επομένως οι αρχιτέκτονες της συμβιβαστικής λύσης ρισκάρανε το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Κυβέρνηση Κλίντον εάν προτείνανε αναγνώριση των Σκοπίων με ονομασία που περιείχε την λέξη «Μακεδονία». Μόνον οι Ελληνοαμερικανοί ηγέτες μπορούσαν να αποδεσμεύσουν τον Μπίλ Κλίντον. Εξάλλου αυτοί τον δέσμευσαν στις 3 Οκτωβρίου 1992. Έτσι κατασκευάσθηκε προσεκτικά ένας σύγχρονος «Δούρειος Ίππος»!
Ιδού τι έγινε. Δεν ξέρω ακριβώς πόσες ώρες μετά την ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν περάσει όταν οι μισθωτοί αντιπρόσωποι της Ελλάδος (paid lobbyists) στην Ουάσιγκτον κ.κ. «Manatos & Manatos” δημιούργησαν μια «προσωρινή ειδική» επιτροπή με την ονομασία «Ad hoc American Hellenic Leadership Committee”. Ποια ήταν τα μέλη αυτής της «προσωρινής επιτροπής» δεν έμαθα ποτέ. Αυτό που ξέρω είναι το εξής: Εκ μέρους αυτής της πρόχειρης επιτροπής η εταιρεία «Μάνατος και Μάνατος» ζήτησε από εκλεγμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες και Δημοτικούς άρχοντες όλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς να συνυπογράψουν μια επιστολή που απευθυνόταν στον Πρόεδρο Κλίντον και του ζητούσε να υποστηρίξει την «νέα θέση» της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια «συμβιβαστική λύση» στο ζήτημα της αναγνώρισης του ονόματος της Νοτιοσλαβίας.
Η επιστολή είχε συνταχθεί και είχε διατυπωθεί τόσο προσεκτικά που μπροστά της ο «Δούρειος Ίππος» έμοιαζε σαν μια ερασιτεχνική εφεύρεση! Παρόλα αυτά το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Ο Μπίλ Κλίντον θα έπρεπε να υποστηρίξει την νέα θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην ονομασία του νέου κράτους της Νοτιοσλαβίας, παρότι η συμβιβαστική λύση περιείχε τη λέξη «Μακεδονία». Η προτεινόμενη επιστολή προς τον Πρόεδρο Κλίντον είχε την ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 1993 έξι μέρες μετά την ορκωμοσία του. Είναι τόσο ωραία γραμμένη και τόσο υπέροχα εθνικοποιημένη που αν δεν είσαι γνώστης των πραγμάτων και «γάτα» στα πολιτικά υπονοούμενα ποτέ δεν θα καταλάβεις ότι με την συνυπογραφή σου συμβάλλεις σε μια Κολοσσιαία εθνική προδοσία! Και όμως ακριβώς αυτό ήταν.
Όταν εγώ έλαβα το προτεινόμενο γράμμα προς τον Πρόεδρο Κλίντον και μου ζητήθηκε να το υπογράψω οι συγγραφείς του είχαν ήδη εξασφαλίσει την υπογραφή των: Phil Angelides (Φίλ Αγγελλίδης), Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος της Καλιφόρνιας. Art Agnos (Αρτ Άγκνος), πρώην Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, Andrew Athens (Άντριου Άθενς), Προέδρου του Ηνωμένου Αμερικανοελληνικού Κογκρέσου, John Casimatidis (Τζων Κατσιματίδης), Πρόεδρο του “Red Apple Groups”. Philip Christopher (Φίλιπ Κρίστοφερ), Προέδρου PSEKA, dr. Gus Konstantine (Γκάς Κονσταντίν), Supreme President of AHEPA, δρ. Takey Crist (Τάκη Κρίστ), Προέδρου American Hellenic Institute, Public Affairs Committee. Michael Dukakis (Μιχάλης Δουκάκης), πρώην Κυβερνήτης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, Nicholas Gage (Νίκολας Γκέιτς), συγγραφέας, Fotis Gerasopoulos (Φώτης Γερασόπουλος), αντιπρόεδρο Hellenic American National Council. Dr. Christos Ioannides (Χρήστος Ιωαννίδης), Καθηγητής Greek and Middle Eastern Affairs, Michael Zaharis (Μιχάλης Ζαχαρής), Chairman KOS Pharmaceutical INC, Sotiris Kolokotronis (Σωτήρης Κολοκοτρώνης), President SKK Enterprises, Andrew Manatos (Άντριου Μάνατος), Special Counsel United Hellenic American Congress, John Nathenas (Τζων Ναθήνας) President Hellenic American National Council. Peter J. Pappas (Πήτερ Πάππας), President P.J. Mechanical Corporation, Jim Regas (Τζιμ Ρήγας) Esq. Senior Courses Regas, Freratos & Harp, Eugene Rossides (Ευγένιος Ροσίδης), Esq. Chairman American Hellenic Institute, Angelo Tsakopoulos (Άγγελος Τσακόπουλος), Former National Chairman Greek American for Clinton and Professor Spiros Vreonis jr.(Σπύρος Βρυώνης), New York University.
Ασφαλώς έγινε κοινοποίηση της επιστολής στον Warren Christopher (Γουόρεν Κρίστοφερ) Υπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ, Anthony Lake (Άντονι Λέικ), Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και dr. Madeleine Albright (Μαντλίν Ολμπράιτ), Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
Διάβασα προσεκτικά την προτεινόμενη επιστολή που μου ζητούσαν να συνυπογράψω και είπα μέσα μου «Ώρα καλή Μακεδονία μας». Ασφαλώς δεν δέχτηκα να την συνυπογράψω και η επιστολή εστάλη στον Πρόεδρο Κλίντον. Κατάλαβα ότι εάν τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώριζαν το νέο κράτος των Σκοπίων με ένα όνομα που περιείχε τη λέξη «Μακεδονία» θα γεννιόταν για πρώτη φορά στην ιστορία μια νέα χώρα με την ονομασία «Μακεδονία» και δεν θα ήταν Ελληνική. Με άλλα λόγια η νοτιότερη περιοχή της Γιουγκοσλαβίας θα αναγνωριζόταν από τα Ηνωμένα Έθνη σαν χώρα με το όνομα «Μακεδονία» και η Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας θα ήταν πια απλώς μια διοικητική περιφέρεια όπως την αποκάλεσε ο προαναφερθείς ιστορικός κ. Johann Fink. Μια διοικητική περιφέρεια η οποία στο μέλλον θα διεκδικείται από το νεοσύστατο κράτος. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι που πρόσφεραν την υπογραφή τους δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσουν το ακριβές κείμενο της επιστολής και υπέγραψαν καλή τη πίστη νομίζοντας ότι υπογράφουν για το συμφέρον της Ελλάδας. Άλλωστε η υπογραφή ζητήθηκε και δόθηκε τηλεφωνικά!!
Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα δίμηνο γεμάτο παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Για περισσότερο από δύο μήνες οι συζητήσεις και οι «αγώνες» περιστρέφονταν γύρω από δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα. Σημαίες, σύμβολα, παλικαρισμοί, Τουρκικές παρενοχλήσεις οτιδήποτε άλλο παρά το όνομα Μακεδονία απασχολούσαν την κοινή γνώμη.
Τελικά η μάσκα έπεσε. Στις 7 Απριλίου 1993 επίσημα πια με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ονόματι της Ελληνικής Κυβέρνησης ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την συμβιβαστική πρόταση με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη θα αναγνωρίσουν το νοτιότερο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως νέο κράτος με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Την ίδια μέρα, στις 7 Απριλίου 1993 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναγνώριση του νέου κράτους και φυσικά έτσι ψήφισε και η Ελλάδα! Εκείνη την ημέρα ένα κομμάτι από την Ελληνικότητά μου πέθανε. Έτσι λοιπόν εάν σας ρωτήσει κανείς πότε αναγνωρίστηκε (γεννήθηκε) το πρώτο και μόνο μη Ελληνικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία» να του πείτε στις 7 Απριλίου 1993.
Αν σας ρωτήσει ποιά ήταν η θέση της Ελλάδος, να πείτε ότι ψήφισε υπέρ!
Αν σας ρωτήσει πώς ψήφισε η Αμερική να του πείτε και αυτή ψήφισε υπέρ.
Αν σας ρωτήσει γιατί οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι του Μπίλ Κλίντον του ζήτησαν να αλλάξει την θέση που είχε πάρει στις 3 Οκτωβρίου 1992 να του πείτε γιατί η Ελληνική κυβέρνηση τους ζήτησε να το κάνουν!
Ακούστε προσεκτικά παρακαλώ, κυρίες και κύριοι, τι είπε ο τότε πανίσχυρος Αμερικανός βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου κ. Lee Hamilton (Λι Χάμιλτον) όπως είχε γραφεί στην ανταπόκριση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου στην ημερήσια εφημερίδα «Πρωινή» της Νέας Υόρκης λίγες μέρες μετά την επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη.
Είπε ο κύριος Χάμιλτον: «ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΤΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ. ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΤΕ ΣΥΞΥΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΑΣ».
Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στην «Πρωινή»:
«ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Η Ελληνική κυβέρνηση έχασε μοναδική ευκαιρία να κερδίσει σημαντικά πλεονεκτήματα στη μάχη των Σκοπίων, όταν λόγω ασυνεννοησίας με την Ουάσιγκτον και ερασιτεχνικών χειρισμών δέχθηκε τον «έντιμο συμβιβασμό» χωρίς να περιμένει τη δημοσιοποίηση της θέσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Λι Χάμιλτον, δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης Ελληνοαμερικανών στο Λος Άντζελες, ότι ο ίδιος αλλά και στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον εξεπλάγησαν από την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην επιμένει στη γνωστή θέση της για την ονομασία και αντίθετα να αποδεχθεί τη διαδικασία της διαιτησίας και της όποιας απόφασης των μεσολαβητών Σάιρους Βανς και Λόρδου Όουεν. Ο Αμερικανός βουλευτής, που θεωρείται ένας από τους λίγους πολιτικούς που γνωρίζουν τα ελληνικά εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το Κυπριακό και το πρόβλημα που δημιουργούν τα Σκόπια, είπε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών «είχαν πειστεί για τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας» και τις υποστήριξαν μάλιστα εγγράφως, υπογράφοντας κείμενο επιστολής προς τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Όπως εξήγησε ο κ. Χάμιλτον, «το Κογκρέσο ενημερώθηκε σωστά από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα», τα μέλη της οποίας πίεσαν με διάφορους τρόπους τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, οι οποίοι πείστηκαν ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν στην πραγματικότητα η κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας. Ο Αμερικανός βουλευτής βλέπει «διαφωνία μεταξύ των θέσεων της Αθήνας και της Ομογένειας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μόνοι που απέμειναν να επιμένουν για μη χρησιμοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας είναι οι Ελληνοαμερικανοί. Ο κ. Χάμιλτον κατέληξε λέγοντας ότι ακριβώς λόγω της αποδοχής από την Αθήνα συμβιβαστικής λύσης, ούτε το Κογκρέσο, ούτε η Κυβέρνηση Κλίντον μπορούν πια να βοηθήσουν, υπονοώντας ότι δεν ισχύουν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου».
Στις 22 Φεβρουαρίου 1994 ο παλαίμαχος στρατηγός του Ελληνικού στρατού εν αποστρατεία Ελευθέριος Παπαγιαννάκης με επιστολή του προς τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα αναρωτήθηκε πως η Αυστραλία αναγνώρισε τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Στις 28 Μαρτίου 1994 ο Αυστραλός Πρέσβης C.A. Edwards απάντησε στο στρατηγό Παπαγιαννάκη ως εξής:
«Στρατηγέ μου, Το γράμμα σας με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου με εντυπωσίασε με την ειλικρίνεια με την οποία εκφράσατε τα αισθήματά σας προς την Αυστραλία και τους Αυστραλούς που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Ελλάδος. Είναι μεγάλο κρίμα που άνθρωποι όπως εσείς που έχουν τόσο δυνατά αισθήματα για τη χώρα μου αισθάνεται ότι κατά κάποιο τρόπο η πρόσφατη απόφαση της Αυστραλίας να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) αποτελεί με οποιοδήποτε κτύπημα κατά της Ελλάδος. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν αισθάνεται ότι η απόφασή της ήταν με οποιοδήποτε τρόπο κατά των συμφερόντων της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα παίρνοντας την απόφασή της η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις επιθυμίες της Ελλάδας. Καθώς πιθανώς προσέξατε το όνομα με το οποίο αναγνωρίσαμε τη χώρα ήταν το ίδιο όνομα με εκείνο που χρησιμοποίησε η ίδια η Ελλάδα στην δική της αναγνώριση και σε όλες τις άλλες δοσοληψίες που έχει με αυτή τη χώρα».

Πηγή:www.greeknewsonline.com/

Μηνύματα αλυτρωτισμού εις βάρος της Ελληνικής Ηπείρου

Η Σημαία του ανεξάρτητου Κοσόβου

Τί μηνύματα κρύβει;

Αυτή είναι Η Σημαία του Κόσσοβου που καθιερώθηκε μετά την μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησία τους στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Με μιά πρώτη Ματιά δεν φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο, το περίγραμμα του "κράτους" του Κόσοβου πάνω σε μπλε φόντο και από πάνω 6 αστέρια.
Και εδώ είναι το μυστικό... τα αστέρια!

Kάθε ένα συμβολίζει και μια "αλύτρωτη" περιοχή της υποτιθεμένης "Μεγάλης Αλβανίας"
1. Κόσοβο
2. Μαυροβούνι(Podgorica,Ulcinj κ.λ.π.)
3. Σκόπια (Τετοβο)
4. Presevo Valley
5. Medveda και Bujanovac στη Σερβία
6.Και φυσικά την δική μας Ήπειρο(Cameria) κατά το γνωστό!!!
Βέβαια η επίσημη άποψη του κρατιδίου του Κοσόβου που έγινε Ανεξάρτητο με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ ,της Αμερικής ,αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδος(Πλην Της Κυπριακής Δημοκρατίας)…, είναι ότι συμβολίζει τις έξι εθνότητες (Αλβανοί - Σέρβοι - Ρωμά - Ασκάλι - Γύφτους - Βοσνίους) ή τις έξι μεγάλες διοικητικές περιοχές του Κοσόβου που διαβιούν οι παραπάνω.
Φυσικά για τον λαό και προπάντων για τον Πρωθυπουργό Χακίμ Θάτσι (πρώην αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ) συμβολίζει τις άνωθεν αλύτρωτες περιοχές και είναι ένα κοινό μυστικό που πάει από στόμα σε στόμα!
Όλοι οι Αλβανοί είναι πεπεισμένοι ότι αυτό συμβολίζουν τα αστερία ασχέτως του ότι δεν θα το ακουστεί ποτέ από επίσημα χείλη!!!
Να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε την πραγματικότητα αντικειμενικά, πρώτα από όλα πέτυχαν την ανεξαρτησία, την δημιουργία κρατιδίου από το μηδέν, να δούμε πως θα επιχειρήσουν το επόμενο βήμα...
Η όρεξη έχει ανοίξει για τα καλά έχοντας συμπαραστάτη την κυβέρνηση των ΗΠΑ...
Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση τον χρόνο που θα πάρει και την σειρά προσαρτήσεων που επιδιώκουν...
Την εκτίμηση την αφήνω για την Ελληνική Διπλωματία, εάν υπάρχει, και την Ελληνική κυβέρνηση..

Πηγή:http://kostasxan.blogspot.com

Το μεγάλο αλισβερίσι


Αγορές για εξαγορές χαρακτηρίζονται από τους αξιωματικούς οι νέες εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας για εξοπλισμούς, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν σταθερά στη θέση τους για αδιαφανείς διαδικασίες, μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και μετακύλιση των χρημάτων σε κοινωνικούς πόρους.

Μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, ένας αγωγός φυσικού αερίου και μια δήλωση του προέδρου της Γαλλίας ότι «είναι Θεσσαλονικιός», έχουν κοστίσει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με άλλα τρία θα πληρωθούν Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία, ενδεχομένως και η Σουηδία για την υποστήριξη των θέσεων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οκτώμισι δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν ούτε έχουν προϋπολογιστεί στο λεγόμενο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό τόσο στους οικονομικούς κύκλους του υπουργείου Αμυνας όσο και στους αξιωματικούς.

Οπως λένε, «είναι ουτοπιστικό να ξεκινάμε για προμήθεια 40 ή 60 νέων μαχητικών που όλοι ξέρουμε ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, και να έχουν προϋπολογιστεί μόλις τα 1,2 δισ., διότι τόσο αντέχει η οικονομία». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η εξαγγελία των νέων αγορών έρχεται να κλείσει έναν κύκλο υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η Ελλάδα έναντι εταίρων της στην Ε.Ε., αλλά και απέναντι σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Το ερώτημα που, κατά τους ίδιους, παραμένει αναπάντητο είναι το πού θα βρεθούν τα χρήματα να καλυφθούν οι επιταγές όταν θα έρθει η ημερομηνία της πληρωμής τους.

Στους Γάλλους


Αναλυτικά για τη Γαλλία, προφανώς για τη στήριξή της στο θέμα των Σκοπίων, η Ελλάδα είχε δεσμευτεί να βοηθήσει στην «επιβίωση» των κρατικών της, κατά κύριο λόγο, πολεμικών βιομηχανιών. Πιστός στις υποσχέσεις του ο πρωθυπουργός, άναψε πριν από λίγες ημέρες το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για προμήθεια γαλλικών φρεγατών και ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα υλοποιείται και η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τον τέως πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για στήριξη της βιομηχανίας τεθωρακισμένων με την προμήθεια 415 αρμάτων από την Ελλάδα. Οσο για την πολιτική με τις ΗΠΑ, ήδη την έχουμε πληρώσει ακριβά. Η πρώτη επίσκεψη Καραμανλή μάς κόστισε 20 F-16 και εκκρεμεί να μάθουμε αν και πόσο θα πληρώσουμε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ομπάμα. Στην ουρά και η Γερμανία με το Ευρωμαχητικό, που πέραν αυτών ικανοποιεί και Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία, αλλά και οι Σουηδοί με το δικό τους μαχητικό «Γκρίπεν», οι οποίοι ποντάρουν στη χαμηλή τιμή του και στο μικρό κόστος ώρας πτήσης.

Ευρωπαϊκά

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι εξοπλισμοί για την επόμενη τριετία θα έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς θα πρέπει να «στηρίξουμε την Ευρώπη για να μας στηρίξει και αυτή». Αυτό στην ουσία αποκλείει το ενδεχόμενο της προμήθειας αμερικανικών αεροσκαφών, τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια. Προσπαθώντας να κρατήσουν όμως και κάποιες ισορροπίες, οι ίδιοι κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μέσα στην επόμενη πενταετία να υπάρξει ενδιαφέρον της Ελλάδας για το νέο αμερικανικό μαχητικό JSF, προμήθεια που έχει βάθος χρόνου το 2020.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Η δήλωση του Τούρκου ηθοποιού και οι έρευνες της ΕΥΠ.

H δήλωση του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς, την περασμένη εβδομάδα, ότι σκότωσε εν ψυχρώ δέκα άτομα εκ των οποίων και έναν αιχμάλωτο, κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, ξαναφέρνει στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο το θέμα των αγνοουμένων. Η μαρτυρία του Ολγκάτς, την οποία ανακάλεσε την επόμενη μέρα λέγοντας ότι όσα είπε ήταν ένα σενάριο για μια ταινία που έγραφε, ξύπνησε μνήμες που ποτέ δεν είχαν σβηστεί. Συγχρόνως, η μαρτυρία του φαίνεται να ταιριάζει ανατριχιαστικά με αυτήν που είχε περιγράψει στην εκπομπή των Φακέλων πριν από τρία χρόνια ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε στην ΕΥΠ και ασχολήθηκε εκτεταμένα με τους Κύπριους αγνοουμένους: «Ηρθα σε επαφή με έναν Τούρκο αλεξιπτωτιστή που ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Μου είπε ότι τους σφάξαμε σαν τα αρνιά επί τόπου στη Βόρεια Κύπρο. Και επειδή είχε τύψεις συνειδήσεως ήθελε να δικαστεί στην Ελλάδα για να απαλλαγεί από τη συνείδησή του...».
Ο Γιαννόπουλος σήμερα δηλώνει με βεβαιότητα ότι ο αλεξιπτωτιστής που είχε γνωρίσει πριν από περίπου είκοσι χρόνια είναι όντως ο Ολγκάτς. Θεωρεί χρέος του να καταθέσει τη μαρτυρία του στο ΥΠΕΞ, το οποίο θα προωθήσει το ερευνητικό υλικό στις κυπριακές αρχές.
Ο Βασίλης Γιαννόπουλος ανέλαβε να εκτελέσει επιχειρήσεις για τους αγνοουμένους στήνοντας ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών μέσα στις τουρκικές φυλακές. «Εψαξα προσωπικά. Υπήρχε η δυνατότητα κάθε πληροφορία που ερχόταν στην ΕΥΠ να διερευνάται. Ανελήφθη ... ρίσκο, δαπανήθηκαν χρήματα και ερευνήθηκαν όλες οι πληροφορίες σε όλο τον γεωγραφικό χώρο της Τουρκίας». λέει ο Γιαννόπουλος. «Κάποιοι εκμεταλλεύονταν τους συγγενείς των αγνοουμένων και έπλαθαν ιστορίες με κάποια αληθοφάνεια...».Ο Γιαννόπουλoς παρ’ όλες τις προσπάθειες δεν καταφέρνει να βρει κανέναν Ελληνα αγνοούμενο ζωντανό.
Ο κάθε τόπος όμως κρύβει τα δικά του μυστικά. Μυστικά που συνήθως μαθαίνονται μόνο με το πέρασμα του χρόνου, όταν οι γλώσσες λύνονται και τα πάθη απαλύνονται... Στην Κύπρο, τα 35 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή δεν φαίνεται να είναι αρκετά. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν οικογένειες, στη Μεγαλόνησο, στην Καρδίτσα, στην Κρήτη, ακόμα και εδώ στην Αθήνα που έχουν αναπάντητα ερωτήματα για το τι έγιναν οι δικοί τους άνθρωποι που τους είδαν τελευταία φορά εκείνο το τραγικό καλοκαίρι. Είναι οι οικογένειες των αγνοουμένων της Κύπρου.
Πιστεύουν ακράδαντα, ακόμα και σήμερα, ότι οι άνθρωποί τους βρίσκονται αιχμάλωτοι ή φυλακισμένοι στην Τουρκία ακόμα και σήμερα. Η Χαρά Κρητικού που έχει τον αδελφό της αγνοούμενο επιμένει πως οι γονείς της, που δεν ζουν πια, είχαν καταφέρει να τον εντοπίσουν αιχμάλωτο στην Τουρκία. Περιγράφει ότι οι γονείς της είχαν πουλήσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για να ταξιδέψουν στην Τουρκία και είχαν καταφέρει να έρθουν σε επαφή μαζί του και να τον δουν με τα δύο του παιδιά. «Ζει σε ένα σπίτι μεγαλοτσιφλικά παντρεμένος με την αδελφή του μεγαλοτσιφλικά ...Φυσικά δεν μπορούσε να κινηθεί μόνος του, δεν τον άφηναν, δεν του επέτρεπαν ούτε τηλέφωνο, ήταν αιχμάλωτος... ουσιαστικά αιχμάλωτος» λέει η Χαρά Κρητικού. Την ελπίδα της Κρητικού αλλά και τη δίψα να μάθει οποιαδήποτε πληροφορία για τον αδελφό της την είχαν σχεδόν όλες οι οικογένειες. Αυτήν την ανάγκη εκμεταλλεύτηκε ένα κύκλωμα ανθρώπων που προσέφερε πληροφορίες σε Ελληνες και Κύπριους έναντι χρηματικής αμοιβής. Από το Μπουλού της Τουρκίας στο Δενισλί και στα Αδανα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτού του κυκλώματος, οι αγνοούμενοι βρίσκονταν σε φυλακές, στρατόπεδα, ακόμα και ναύτες σε πλοία...
Πλήθος σεναρίων
Τα σενάρια ατέλειωτα, ενώ καμία πληροφορία δεν μπορούσε να εξακριβωθεί. Το 1997 Κληρίδης και Ντενκτάς συμφωνούν να λύσουν αυτό το παζλ και να σταματήσουν την αναίσχυντη φημολογία. Αποφασίζουν να ξεκινήσουν εκταφές στους μαζικούς τάφους. Τα λείψανα που βρίσκονται εξετάζονται, απομονώνεται το γενετικό τους υλικό, ενώ συγχρόνως όλες οι οικογένειες αγνοουμένων δίνουν δείγματα του DNA τους ώστε να μπορέσουν να δουν ποια οστά ανήκουν σε ποια οικογένεια. Πολλές οικογένειες βρέθηκαν γύρω από ένα σκελετό τοποθετημένο σε ένα τραπέζι και να τους ανακοινώνεται ότι ο πατέρας, ο σύζυγος ή ο αδερφός που περίμεναν να γυρίσει βρίσκεται μπροστά τους. Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει με αυτόν τον τρόπο 145 υποθέσεις από τους 1.619 αγνοουμένους. Παράλληλα με την προσπάθεια ταυτοποίησης των λειψάνων οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δεν αφήνουν καμία πληροφορία που έρχεται στα χέρια τους αδιερεύνητη. Προσπαθούν να βρουν την άκρη ενός νήματος, το οποίο καταλήγει σε ένα μπλεγμένο κουβάρι γεμάτο έντονα συναισθήματα, αλήθειες, μύθους και θεωρίες συνωμοσίας 35 ετών, που δεν έχουν καταφέρει να σβήσουν την ελπίδα τόσων ανθρώπων.
http://greece-salonika.blogspot.com/

Ο Αφελληνισμός της Ελλάδας

Του Μιχάλη Δ. Ρέλλου

Η Ελλάς ως χώρος δράσεως των Ελλήνων δεν περιορίζεται μόνο στα εδάφη που ανήκουν σήμερα στην Ελληνική Δημοκρατία. Ελλάς ήταν από χιλιάδων ετών η Βόρειος Ήπειρος (νότια Αλβανία), η Ανατολική Θράκη (Ευρωπαϊκή Τουρκία), η Ιωνία (δυτική Μικρά Ασία), άλλα τμήματα της Μικράς Ασίας, ο Πόντος (βόρεια Τουρκία), η Κύπρος, η Ανατολική Ρωμυλία (νοτιοανατολική Βουλγαρία), η Πελαγονία (νότια Σκόπια), η Μεγάλη Ελλάς (νότια Ιταλία και νήσοι).
Όμως, το μικρό και εξαρτημένο νεοελληνικό κράτος που προέκυψε από την Επανάσταση του 1821, δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει τον αφελληνισμό των περισσοτέρων απ’ αυτές τις περιοχές, όπου ο Ελληνισμός τελικώς είτε εξεδιώχθη είτε έχασε την εθνική και γλωσσική του ταυτότητα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ
Ο αφελληνισμός της κάτω Ιταλίας πραγματοποιήθηκε μετά την ίδρυση του Ιταλικού κράτους από τον Γκαριμπάλντι, αλλά διευκολύνθηκε από μία ιστορική διαδικασία 1.500 χρόνων απομακρύνσεως του Ιταλικού από τον μητροπολιτικό Ελληνισμό. Αλλά ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία των νοτίων Ιταλών είναι Ελληνικής καταγωγής από φυλετική τουλάχιστον άποψη, όπως έχουν δείξει αξιόπιστες ανθρωπολογικές έρευνες.
Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ
Ο αφελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας πραγματοποιήθηκε προς το τέλος του προηγούμενου αιώνα, μετά από την πραξικοπηματική κατάληψη και προσάρτησή της από την Βουλγαρία και την εκδίωξη όλων των Ελλήνων που δεν δέχθηκαν τον εκβουλγαρισμό τους. Όσοι παρέμειναν, έλαβαν βουλγαρικά ονόματα και αναγκάστηκαν να ξεχάσουν την Ελληνική γλώσσα. Όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι η πλειοψηφία του σύγχρονου Βουλγαρικού λαού δεν κατάγεται από τους μεσαιωνικούς Βουλγάρους του Κρούμου και του Σαμουήλ, αλλά κυρίως από τους παλαιούς ιθαγενείς Ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής και άλλους αυτόχθονες, οι οποίοι εκβουλγαρίσθηκαν εθνικώς και εκσλαβίσθηκαν γλωσσικώς (οι “παρά πέντε λεπτά Έλληνες”, κατά τον μεγάλο ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό).

350px-bulgaria-sanstefano_-1878-bytodorbozhinov

Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ
Η νότια και δυτική Αλβανία κατοικούνταν ανέκαθεν από Ηπειρώτες Έλληνες. Μετά τους ρωμαϊκούς χρόνους ένα τμήμα του πληθυσμού λατινοποίησε την γλώσσα του και ένα άλλο διατήρησε την Ελληνική γλώσσα και το αλφάβητό της. Απ’ αυτούς, οι μεν αποτελούν την φάρα των Τόσκηδων, που δεν διαφέρουν στην όψη από τους Έλληνες Ηπειρώτες, και είναι στην πλειοψηφία τους Ορθόδοξοι. Οι δε είναι οι γνωστοί μας Βορειοηπειρώτες.
epirus

Όταν οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να μείνει η Βόρειος Ήπειρος στο νεοσύστατο Αλβανικό κράτος, φρόντισαν μαζί με τους βόρειους Αλβανούς Γκέκηδες (τους πραγματικούς Αλβανούς, όπως είναι και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων) να αφελληνίσουν την Βόρειο Ήπειρο και τους Τόσκηδες. Μάλιστα, μετά το 1990 το μεταναστευτικό ρεύμα των Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα αποψίλωσε την Βόρειο Ήπειρο από το αμιγώς Ελληνικό στοιχείο.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Το τι έχει κάνει η Τουρκία εναντίον του Ελληνισμού είναι γνωστό σε όλους. Τόσο πριν, όσο και μετά την Μικρασιατική καταστροφή οι Τούρκοι εξόντωσαν ή εξεδίωξαν τους Έλληνες της Ιωνίας, του Πόντου, της Αν. Θράκης, της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου και της Τενέδου. Ακόμα και σήμερα ο διωγμός των τελευταίων καταλοίπων του αρχαίου και βυζαντινού Ελληνισμού της Τουρκίας συνεχίζεται. Όμως έχει μείνει ένας μεγάλος αριθμός αφελληνισθέντων και εκτουρκισθέντων, ακόμα και κρυπτοχριστιανών, οι οποίοι ζουν στον Πόντο και στις ακτές της Ιωνίας.
ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Η νότια περιοχή της Δημοκρατίας των Σκοπίων (FYROM) ήταν από τους προϊστορικούς χρόνους Ελληνική και εξακολουθεί να είναι, από ανθρωπολογική άποψη, μέχρι και σήμερα. Από την δεκαετία του 1920 άρχισε ο βίαιος αφελληνισμός και εκσερβισμός του Μοναστηρίου και της υπόλοιπης Πελαγονίας, ο οποίος μετά το 1945 μετεβλήθη σε ψευδομακεδονικό εκσλαβισμό. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της ΦΥΡΟΜ είναι έτοιμοι να δηλώσουν Έλληνες, αν έχουν την κάλυψη του Ελληνικού κράτους.
Η ΚΥΠΡΟΣ
Η Κύπρος μόλις πριν 20 χρόνια γνώρισε αυτό που δεν είχε γνωρίσει επί 9.000 χρόνια ιστορικών περιπετειών. Η Τουρκία κατέχει παρανόμως το βόρειο τμήμα της μεγαλονήσου και έχει αφαιρέσει κάθε Ελληνικό στοιχείο εκδιώκοντας 200.000 Έλληνες για να εγκατασταθούν πολλοί έποικοι από την Τουρκία.
Ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Παρότι στο ενδιάμεσο της περιόδου του αφελληνισμού όλων αυτών των περιοχών το Ελληνικό κράτος απελευθέρωσε πολλά άλλα υπόδουλα εθνικά εδάφη και έφτασε την έκτασή του στα σημερινά του μέτρα, δεν κατέστη δυνατή η αποτροπή του φαινομένου. Στο σύνολο, η Ελλάς έχασε και δεν πήρε όσα της ανήκαν. Το άσχημο όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι η πορεία της εθνικής αποκαταστάσεως τελείωσε και η πορεία της φθοράς φαίνεται να συνεχίζεται.
Ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια παρατηρείται το επικίνδυνο φαινόμενο του εσωτερικού αφελληνισμού.
Το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος οδηγεί με βεβαιότητα στην μεγάλη μείωση του πληθυσμού των γηγενών Ελλήνων κατοίκων, δηλαδή των Ελλήνων το γένος. Συγκεκριμένα, ενώ για την διατήρηση των γενεών απαιτούνται 2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, στην χώρα μας ο δείκτης αυτός βρίσκεται περίπου στο 1,25. (Προκύπτει ότι το 33,28% των γεννήσεων που έγιναν εκεί , προέρχονται από αλλοδαπές γυναίκες).
Η συμμετοχή αλλοδαπών μαθητών στο Δημοτικό και Γυμνάσιο στα σχολεία των Αθηνών ανέρχεται σε 13.621, δηλαδή σε ποσοστό 18,57% των μαθητών.
Η απόδοση των Κλάσεων από το έτος 2000 (83.000) έως στο 2013 (53.000) παρουσιάζει μία υστέρηση 30.000 στρατευσίμων, με τεράστια σημασία και ανυπολόγιστές επιπτώσεις στην άμυνα της Χώρας.
Ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2025 έχει υπολογισθεί ότι θα διαμορφωθεί στα 13.5 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι Έλληνες δεν θα ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια και από αυτούς το 20% θα είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών.
Στη χώρα μας έχουμε 100.000 γεννήσεις ετησίως και 200.000 αμβλώσεις. Το 1997 οι γυναίκες που τεκνοποίησαν είχαν σε ποσοστό 45.4% ένα παιδί και το 39% δύο παιδιά, οι δε λοιπές κάτι περισσότερο των δύο).
Η προοπτική είναι δραματική, καθώς τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάς θα μεταβληθεί σε χώρα γερόντων με ελάχιστη νεολαία. Για να καταλάβουμε την διαφορά με τους γείτονες μας: (Στα 71.517.100 ανερχόταν ο πληθυσμός της Τουρκίας στο τέλος του έτους 2008, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ηλικιακή ομάδα 0-14 ετών αποτελούν το 26,3%, η ηλικιακή ομάδα 15-64 ετών το 66,9% και οι άνω των 65 ετών, το 6,8% του πληθυσμού. Ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης ανέρχεται στα 12.697.164 άτομα (17,8% του συνολικού πληθυσμού) και ακολουθούν η Άγκυρα με 4.548.939 και η Σμύρνη με 3.795.978. Ο πληθυσμός στις τρεις αυτές πόλεις, είναι το 30% του συνολικού πληθυσμού. Τέλος, ο μέσος όρος ηλικίας, είναι τα 28,5 έτη.
Το φαινόμενο αποκτά οδυνηρότερες διαστάσεις με την μετακίνηση πληθυσμών λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα χωρίς έλεγχο, χωρίς προγραμματισμό των αναγκαίων θέσεων εργασίας αλλοδαπών εργατών. Παραλλήλως, μια στρατιά εμπαθών ανθελλήνων παραγόντων της δημόσιας και δημοσιογραφικής ζωής αγωνίζονται εντέχνως για την μακροπρόθεσμη ένταξη στην Ελληνική κοινωνία των λαθρομεταναστών. Έτσι έχει αρχίσει μια διεστραμμένη (δηλ. αντίθετη προς την ορθότητα) διαδικασία νομιμοποιήσεώς των με την “πράσινη κάρτα”.
Η τυχούσα εγκατάσταση των νομιμοποιούμενων αλλοδαπών στις ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου, φαινόμενο που ήδη έχει αρχίσει, θα αλλάξει την εθνολογική σύσταση αυτών των περιοχών με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε πολλά επικίνδυνα εσωτερικά μέτωπα στο μέλλον. Άλλωστε, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν πάλι από την επαρχία προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και η ύπαιθρος χώρα και η παραμεθόριος ερημώνεται από το Ελληνικό στοιχείο.
Την ίδια στιγμή οι 100.000 Πόντιοι που ήλθαν από την τέως Σοβιετική Ένωση βρίσκονται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, με την εξαίρεση λίγων χιλιάδων που εγκαταστάθηκαν στην Θράκη και εγκαταλείπονται από το κράτος.
Από το 1976-77 έχει ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία αφελληνισμού της Ελληνικής Παιδείας και της Ελληνικής γλώσσης. Η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών υπέστη ένα ισχυρό κτύπημα με την κατάργησή της στα σχολεία. Όμως, η ενότητα αρχαίων και νέων Ελληνικών αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της εθνικής μας συνειδήσεως και μορφώσεως. Επιπλέον η καθιέρωση της Δημοτικής και του μονοτονικού συστήματος, με τον αυθαίρετο και ερασιτεχνικό τρόπο που έγιναν, οδήγησαν στην απαιδεία και την αμορφωσιά μεγάλο κομμάτι των Ελληνοπαίδων. Η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών συνέχισε τον εκφυλισμό της ταυτότητας μας. Προφανώς ο απώτερος σκοπός των “ψευτοπροοδευτικών εγκεφάλων” που βρίσκονται πίσω από το ξεχαρβάλωμα της Παιδείας μας είναι η καθιέρωση του λατινικού αλφαβήτου και η ολοκλήρωση του αφελληνισμού της χώρας… Η απαξίωση της Ορθοδοξίας σαν μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, είναι ένας βασικός στόχος των κέντρων αυτών. Μη ξεχνάτε ότι στην Τουρκοκρατία, οι Τούρκοι δεν απειλούσαν τους Έλληνες να σταματήσουν να είναι Έλληνες, αλλά να αλλάξουν θρησκεία. Ήξεραν ότι αν ο Έλληνας σταματήσει να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος τότε το να σταματήσει να αισθάνεται Έλληνας είναι θέμα χρόνου…
Γινόμαστε όλοι μάρτυρες ενός φαινομένου εκδηλώσεως ανθελληνικών απόψεων από έναν εσμό ημιμαθών δημοσιογράφων, εκδοτών και πολιτικών, οι οποίοι αμείβονται αδρά για να γράφουν κατά του δήθεν εθνικισμού και της δήθεν ξενοφοβίας και ρατσισμού των Ελλήνων.
Στην πραγματικότητα διαστρεβλώνουν τις έννοιες των λέξεων για να καταφέρουν πλήγμα στον στόχο τους, που είναι η εθνική ενότητα και η πατριωτική συνείδηση των Ελλήνων.
Επιθυμούν διακαώς να υπάρξει ένα ρατσιστικό-σοβινιστικό κίνημα, ώστε να μπορούν εκ του ασφαλούς να συκοφαντήσουν κάθε τι το πατριωτικό.
Το ότι αυτή τους η δραστηριότητα εξυπηρετεί τους ξένους εθνικισμούς (π.χ. Τουρκικό, Αμερικανικό κλπ.) δεν τους ενδιαφέρει καθόλου.
Τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών είναι βδέλυγμα για αυτούς…
Η σθεναρή αντιμετώπιση του Τουρκικού ιμπεριαλισμού είναι αποτροπιαστική συμπεριφορά…
Όμως, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν τι ρόλο παίζουν, ρόλο οργάνων των διαπλεκομένων και των ξένων συμφερόντων και μόνο…
Πηγή:
Greece Sovereignity Watch

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Αρμπίλ

Στην Αρμπίλ, τα αλεξανδρινά Άρβυλα, θα κυματίζει η ελληνική σημαία στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που θα λειτουργήσει σύντομα


Στην ίδρυση Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Ερμπίλ, στη συμβολή της Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, καθώς και στην ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα, συμφώνησαν σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ιρακινός ομόλογός της Χοσυάρ Ζεμπαρί.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών, αφού υπογράμμισε πως η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενότητας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, σημείωσε πως η Ελλάδα συμμετέχει στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής προσπάθειας του Ιράκ, με έμφαση στη βελτίωση των υποδομών, και για τη διευκόλυνση ακριβώς της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων στην πόλη Ερμπίλ.
Επίσης, ανταποκρινόμενη σε παράκληση του...Ιρακινού ομολόγου της, η κ.Μπακογιάννη υποσχέθηκε ότι η χώρα μας θα συνδράμει το Ιράκ στην ανόρθωση των μουσείων της χώρας και στην ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα.
Από πλευράς του, ο κ. Ζεμπαρί ευχαρίστησε θερμά τη χώρα μας για τη σταθερή της υποστήριξη, σημείωσε πως το Ιράκ βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία εκδημοκρατισμού, ζήτησε να ενισχυθούν οι επαφές τεχνικών εμπειρογνωμόνων για τα πολιτιστικά ζητήματα, αλλά και για την ανοικοδόμηση της χώρας, και ανανέωσε την πρόσκλησή του προς την κ.Μπακογιάννη να επισκεφθεί τη Βαγδάτη.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πως κατερρίφθη ο ηρωικός πιλότος Κ. Ηλιάκης

Τι πραγματικά συνέβη
νοτίως της Καρπάθου


Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τα πραγματικά γεγονότα της αερομαχίας νοτίως της Καρπάθου. Είναι απορίας άξιο γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αιφνιδιάζονται πάντα από την τουρκική προκλητικότητα όταν συμβαίνει ένα θερμό επεισόδιο, καθώς και η ελληνική υποχωρητικότητα στις τουρκικές απαιτήσεις όταν κλιμακώνεται η ένταση.
Προκαλεί επίσης το θράσος τους να προσπαθούν κάθε φορά να μας πείσουν ότι η διαχείριση της κρίσεως εκ μέρους τους ήταν αυτή που απέτρεψε τα χειρότερα χωρίς η πατρίδα μας να έχει απολέσει το ελάχιστο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το ότι είναι όλοι τους «καραγκιόζηδες» κατά δήλωση του βουλευτή Κεφαλογιάννη δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους απέναντι στο Έθνος.

Ας έρθουμε όμως στα πραγματικά δραματικά γεγονότα που συνέβησαν νοτίως της Καρπάθου και όχι στα διαστρεβλωμένα που παρουσιάζουν όλα τα ΜΜΕ κατόπιν εντολών.
Την Τρίτη 23 Μαΐου το μεσημέρι απογειώνονται από τουρκικό αεροδρόμιο απέναντι από την Ρόδο δύο F-16 και ένα RF-4, παράλληλα μία τουρκική φρεγάτα πλέει στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης. Τα ραντάρ της Κρήτης από την προηγούμενη μέρα έχουν εντοπίσει την μεταστάθμευση των τουρκικών πολεμικών στην βάση απέναντι από την Ρόδο, άρα γνώριζαν ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν έξοδο για την συνηθισμένη κατασκοπευτική τους δράση.
Τα τουρκικά μαχητικά κινούνται προς την Κρήτη και δύο ελληνικά F-16 απογειώνονται από την βάση των Χανίων. Όταν αποκτούν οπτική επαφή διαπιστώνουν ότι το ένα τουρκικό αεροσκάφος είναι αεροφωτογραφικό. Τα τρία τουρκικά πετούν σχεδόν παράλληλα και τα δύο ελληνικά έρχονται από πίσω.
Ο σμηναγός Κ. Ηλιάκης μπαίνει ανάμεσα στο ένα τουρκικό F-16 και το RF-4 για να πάρει τα νούμερά του και να διαπιστώσει τα φωτογραφικά μηχανήματα και τα όπλα που φέρει. Το άλλο τουρκικό F-16 (σμηναγός Xαλί Iμπραήμ) αφήνει τον σχηματισμό και έρχεται πίσω από τον Έλληνα πιλότο Κ. Ηλιάκη, ενώ ο άλλος Έλληνας πιλότος έχοντας μείνει πιο πίσω, έρχεται πίσω από τον Τούρκο και τον εγκλωβίζει. Ο Τούρκος σμηναγός λέει στον Κ. Ηλιάκη να φύγει δίπλα από το RF-4 ενώ παράλληλα τον εγκλωβίζει.
Ο Έλληνας πιλότος δεν φεύγει, ο Τούρκος μιλά συνθηματικά στους άλλους δύο Τούρκους πιλότους και εξαπολύει ένα πύραυλο, ενώ ταυτόχρονα τα τρία τουρκικά αεροσκάφη στρίβουν προς διάφορες κατευθύνσεις. Ο πύραυλος πλήττει το αεροσκάφος του Κ. Ηλιάκη το οποίο εκρήγνυται. Ο άλλος Έλληνας πιλότος εξαπολύει και αυτός ένα πύραυλο, αλλά λόγω του απότομου ελιγμού του Τούρκου τον βρίσκει στο φτερό και τον καταρρίπτει.
Συνέβη λοιπόν αερομαχία και όχι «σύγκρουση ή ατύχημα» όπως προσπαθούν να μας πείσουν.
Ας δούμε τώρα και μερικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, τα οποία σημειώνω δεν αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Κατ' αρχήν ο Αιγύπτιος πιλότος του πολιτικού αεροσκάφους δήλωσε ότι είδε δύο εκρήξεις (στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων την πρώτη μέρα, οι εφημερίδες την επομένη έγραψαν για μία έκρηξη). Αν όντως είχε γίνει σύγκρουση των δύο μαχητικών με ταχύτητες άνω των 500 μιλίων που πετούσαν θα έβλεπε μία έκρηξη και δεν θα είχε σωθεί κανείς.
Έπειτα ο Φιλιππινέζος καπετάνιος δήλωσε και αυτός ότι άκουσε και είδε πρώτα μία μεγάλη έκρηξη και μετά είδε και μία μικρότερη δεύτερη με λιγότερο καπνό (τηλεοπτικός σταθμός Αlpha). Ακριβώς, επειδή ο άλλος Έλληνας πιλότος τον βρήκε στο φτερό για αυτό είδε λιγότερο καπνό. Επίσης αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρόλαβε να ενεργοποιηθεί το αυτόματο σύστημα εκτίναξης του καθίσματος και να διασωθεί τελείως ανέπαφος. Ο Φιλιππινέζος καπετάνιος, ενώ είχε προορισμό τον Πειραιά, τελικά πήγε στη Μάλτα. Γιατί;
Πως δικαιολογείται ο πανικός και το σοκ της ελληνικής κυβέρνησης αν όντως ήταν «σύγκρουση-ατύχημα»; Στην δεκαετία του 1990 είχαν πέσει δύο τουρκικά και ένα ελληνικό μαχητικό με νεκρούς πιλότους και από τις δύο πλευρές κατά την διάρκεια αναχαιτίσεων και εμπλοκών, όμως δεν ακολούθησε ούτε κλιμάκωση της κρίσης, ούτε θερμό επεισόδιο όπως στην τελευταία περίπτωση, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τότε δεν ήταν καθόλου «ειδυλλιακές» σε αντίθεση με την σημερινή συνεχώς καλλιεργούμενη «ελληνοτουρκική φιλία».
Γιατί βρέθηκαν στον αέρα περί τα 120 μαχητικά και από τις δύο πλευρές, πράγμα που δεν συνέβη στις προηγούμενες περιπτώσεις; Στην Κρήτη ενεργοποιήθηκαν οι S-300 κάτι που δεν μεταδόθηκε από πουθενά. Οι Τούρκοι έδειξαν διάθεση να τελειώσει γρήγορα αυτή η ένταση που δημιουργήθηκε ακριβώς επειδή γνώριζαν ότι από υπαιτιότητα του πιλότου τους ξεκίνησε και για αυτό και τα τουρκικά μέσα κράτησαν χαμηλούς τόνους μετά από υποδείξεις της πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας της Άγκυρας.
Οι Τούρκοι από τις τρεις η ώρα το μεσημέρι της Τρίτης ανακοίνωσαν ότι ο Έλληνας πιλότος είναι νεκρός. Είναι επόμενο αφού ο πιλότος τους, τους είχε αναφέρει ότι είδε τα πάντα, αφού είχε «εκτελέσει» τον Έλληνα πιλότο από πολύ κοντά.
Γιατί το ΥΠΕΘΑ δεν δίνει στη δημοσιότητα την αναφορά του άλλου Έλληνα πιλότου, καθώς και το video από το δεύτερο F-16 αφού ήταν «ατύχημα»;
Είναι φανερό ότι επιχειρείται συγκάλυψη των αληθινών γεγονότων όπως και στην
περίπτωση των Ιμίων.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις και τα ερωτήματα επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά την περιγραφή της αερομαχίας και της κατάρριψης του ηρωικού σμηναγού Κ. Ηλιάκη.
Για αυτούς τους λόγους οι Έλληνες πιλότοι μας είναι τόσο εξαγριωμένοι και τρέχουν οι πολιτικοί να κατευνάσουν τα πνεύματα. Δεν είναι δε καθόλου απίθανο τώρα που η κ. Μπακογιάννη θα πάει στην Τουρκία, να επισκεφθεί τον Τούρκο πιλότο για να δει πως είναι η υγεία του και να του ζητήσει συγνώμη επειδή τον καταρρίψαμε.
Οι αφιλότιμοι και ανελλήνιστοι πολιτικοί «μας» δυστυχώς συνεχίζουν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό και να συρρικνώνουν τα κυριαρχικά του δικαιώματα, καθιστώντας τον συμμέτοχο σε αυτά που ήδη του ανήκουν και για τα οποία έχει καταβάλλει βαρύ φόρο αίματος για να τα ελευθερώσει, αλλά και για να τα κρατά ελεύθερα. Η υποχωρητικότητά τους έναντι των παραλόγων και ανιστόρητων διεκδικήσεων των γειτόνων μας και όχι μόνον, δεν έχει όρια.
Έχει όμως όρια η ανοχή και η υπομονή των Ελλήνων.
Ο ήρωας Κ. Ηλιάκης έπεσε υπέρ πατρίδος εκτελώντας το καθήκον του σαν πιστός και φιλότιμος στρατιώτης, στις επάλξεις του Αιγαίου σαν Έλληνας. Τον κλείνουμε και αυτόν μέσα στις καρδιές μας μαζί με τους άλλους ήρωες συναδέλφους του: Ν. Σαλμά, Χρ. Καραθανάση, Π. Βλαχάκο και Εκ. Γιαλοψό.

Το κείμενο αυτό, διαδόθηκε μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η αλήθεια και η τιμή του νεκρού Έλληνα πιλότου, που έμεινε πιστός στον όρκο του και στην αγάπη του για την πατρίδα, για την Ελλάδα... Στα χέρια μου έφτασε στις 24 Ιούνιου 2006, ημέρα Σάββατο και το κράτησα ως κόρη οφθαλμού, για να θυμάμαι όλους αυτούς που χωρίς να υπολογίζουν την δική τους ζωή προστατεύουν την δική μου ελευθερία. Και όσο σκέφτομαι πως υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να τους τιμήσουν ακόμη και στον θάνατό τους, αλλά και που προσπαθούν να κρύψουν το μεγαλείο της ψυχής του κάθε Ηλιάκη, τότε θυμώνω και θυμώνω πολύ...

Πηγή:http://kostasxan.blogspot.com

Εντός χρονοδιάγραμματος η λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης το 2012.
Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της εταιρείας Trans Balkan Pipeline, το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε: “Έλαβα διαβεβαιώσεις από τους επικεφαλής της εταιρείας ότι παραμένουν πιστοί στις δεσμεύσεις και στις προσπάθειές τους για την προώθηση του έργου, καθώς και ότι ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα. Η χώρα μας έχει επενδύσει πολλά στο έργο”, είπε ο υπουργός τόσο για την ενίσχυση της ενεργειακής της επάρκειας όσο και για την ενίσχυση της γεωστρατηγικής της θέσης”.

Σε ερώτηση, κατά πόσο η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση του έργου, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έργο που θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Πρόσθεσε ότι, όταν περάσει ο κύκλος της κρίσης, η χρηματοδότηση θα είναι ευχερέστερη.
πηγή εφημερίδα Μακεδονίας

Βραδυνές παραβιάσεις;

Εmail από Radio Alitheia Fm,

Κάλυμνος.
.
"ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 26-1-2009 ΣΤΙΣ 6.51 μ.μ., ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΠΤΗΣΗ ΤΡΟΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ .
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ .
ΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ .

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΟΛ.ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΡΑΔΥ ;
ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ;
ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ;
ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ;
"

Πηγή:http://greece-salonika.blogspot.com

Τέσσερα χρόνια στον Τούρκο πιλότο για το θάνατο του Κ. Ηλιάκη



Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών καταδικάστηκε από το ΙΑ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Τούρκος πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους F-16, Χαλίλ Ιμπραχίμ του Οσντεμίρ, που κατηγορείται για το θάνατο του Έλληνα χειριστή του F-16, Κώστα Ηλιάκη, νοτιοδυτικά της Καρπάθου, στις 23 Μαΐου του 2006.
Ο 37χρονος σμηναγός Κώστας Ηλιάκης σύμφωνα με την κατηγορία παρενοχλήθηκε από τον Τούρκο πιλότο, ο οποίος πραγματοποίησε βίαιο και...απότομο ελιγμό με αποτέλεσμα να συγκρουστούν τα δύο αεροσκάφη και το ελληνικό F-16 να συντριβεί στον αέρα.
Το επεισόδιο έγινε κατά την διάρκεια αναχαίτισης δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, συνοδεύοντας αεροφωτογραφικό σκάφος που κατευθυνόταν προς την Κρήτη.
Μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση κατέθεσαν οι δικηγόροι Κορίνθου Νίκος Λόης και Μαρία Λαζάρου.
Εναντίον του Τούρκου πιλότου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά σήμερα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και δικάστηκε ερήμην.
Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κρίνοντας ότι μόνη αιτία για την συντριβή του ελληνικού αεροσκάφους και το θάνατο του Κώστα Ηλιάκη ήταν οι αμελείς χειρισμοί του Τούρκου πιλότου, ο οποίος παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.
Το δικαστήριο πάντως έδωσε αναστολή στην έφεση του Τούρκου πιλότου.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης