Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Παρενόχληση πολιτικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο


Δύο τουρκικά μαχητικά F16 πλησίασαν το πρωί της Δευτέρας επιβατικό αεροσκάφος της Aegean με προορισμό την Αλεξανδρούπολη.

Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν κοντά στον επιβατικό αεροσκάφος ενώ αυτό βρισκόταν σε καθοδική πορεία δέκα μίλια βόρεια της Λήμνου. Ο πιλότος ενημέρωσε τους ελεγκτές. Στη συνέχεια τα τουρκικά μαχητικά ανέβηκαν στα 28.000 πόδια και δεν υπήρξε συνέχεια.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Aegean εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Αλεξανδρούπολη (πτήση Α-161).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως αξιολογούνται όλα τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου συμβάντος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Aμυνας.

«Η Τουρκία πρέπει να βάλει τελεία σε συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της,ούτε με τις συμμαχικές σχέσεις που θέλει να διατηρεί με εμάς», πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος.

«Μόλις τελείωσε η συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι Τούρκοι έστειλαν «Μήνυμα Ειρήνης» προκαλώντας Ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος. Ταυτόχρονα ο κ. Ερντογάν ως 'φιλειρηνιστής' ζήτησε να σταματήσουν οι προκλήσεις. Η κ. Μπακογιάννη και η ΝΔ, συνιστούν ψυχραιμία και αξιολογούν τα περιστατικά. Ο κ. Αντώναρος ζήτησε από την Τουρκία, να βάλει τελεία στις προκλήσεις. Εμείς αναρωτιόμαστε, πότε η ΝΔ θα βάλει τελεία και παύλα στις αποτυχίες της» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

Ερντογάν για τα «στοιχεία της πρόκλησης»

Επισκεπτόμενος τη Δευτέρα τις Βρυξέλλες με στόχο την προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής ότι θα είναι καλύτερες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «σε περίπτωση που εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης».

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε πως «εμείς ως κυβέρνηση και επί εποχής δικής μου πρωθυπουργίας, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε τις συνομιλίες, πάντα με καλές προθέσεις, τόσο με τον κ. Καραμανλή, όσο και με τους κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτη».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτός από τις επαφές υψηλού επιπέδου, συνεχίστηκαν και οι επί μέρους επαφές σε τομείς όπως η οικονομία και η άμυνα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «βεβαίως παρόλα αυτά, οι σχέσεις δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Θα πρέπει να μην 'κολλάμε' σε απλά πράγματα. Πιστεύω ότι τα στοιχεία της πρόκλησης έφεραν τις σχέσεις στο σημείο αυτό. Αν εκλείψουν τα στοιχεία της πρόκλησης, οι σχέσεις θα είναι σε καλύτερο σημείο».

Πολλές λεπτομέριες του προκλητικότατου συμβάντος,περιλεμβάνονται στην ιστοσελίδα του Defencenet.gr.-

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης