Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Η Μόσχα σχεδιάζει τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία


Η Ρωσία θα αρχίσει εφέτος τη δημιουργία μίας ναυτικής βάσης στην αποσχισθείσα από την Γεωργία φιλορωσική περιοχή της Αμπχαζίας στην Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο Ιταρ Τας επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα σχέδια για μία ρωσική ναυτική βάση στην Αμπχαζία, εφόσον επιβεβαιωθούν, είναι σαφές ότι θα εξοργίσουν την κυβέρνηση στην Τιφλίδα που ζητά την επιστροφή της περιοχής στον πλήρη έλεγχο της Γεωργίας. Είναι πιθανόν επίσης να προκαλέσουν ανησυχία στην Ουάσιγκτον, στενού συμμάχου της Γεωργίας.

Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις ενός μη κατονομαζόμενου αξιωματικού στο αρχηγείο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος εκφράζει την επιθυμία για στάθμευση πλοίων στο λιμάνι Οτσαμτσίρε της Αμπχαζίας. Μέχρι στιγμής η πληροφορία δεν έχει σχολιαστεί από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Η απόφαση για την δημιουργία μίας βάσης για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στο Οτσαμτσίρε έχει ληφθεί. Φέτος θα αρχίσουν οι εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των έργων εκβάθυνσης κατά μήκος των ακτών της Αμπχαζίας»,φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός. «Θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να τελειώσουν όλες οι εργασίες», πρόσθεσε με την διευκρίνιση ότι αυτό θα γίνει για την προστασία από την Γεωργία της αποσχισθείσας περιοχής.

Κατά την διάρκεια του ρωσικού πολέμου με την Γεωργία για την Αμπχαζία, πέρυσι, πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχαν αγκυροβολήσει στα ανοικτά του Οτσαμτσίρε, έστειλαν Ρώσους πεζοναύτες και βύθισαν ένα γεωργιανό πολεμικό σκάφος.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει τώρα την βάση του στην Σεβαστούπολη, ουκρανικό λιμάνι στην Κριμαία και στο πλαίσιο 20ετούς συμφωνίας που υπεγράφη το 1997 θα φύγει από εκεί το 2017.

Μέχρι στιγμής μόνο η Νικαράγουα έχει αναγνωρίσει την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη, πέραν της Ρωσίας που το έκανε ήδη πέρυσι προκαλώντας την οργή κυβερνήσεων δυτικών χωρών.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης