Γιατί η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε πρόγραμμα εξοπλισμών με φρεγάτες, ελικόπτερα και αεροσκάφη; Το αδιέξοδο που διαπιστώνεται στην καρκινοβατούσα ελληνοτουρκική προσέγγιση τείνει να διαμορφώσει νέα δεδομένα στα ελληνικά επιτελεία.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθίσταται πλέον σαφές ότι οι προσπάθειες που έγιναν με τις ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών επιτελείων ελάχιστα αποτελέσματα έχουν επιφέρει και ότι ο γρίφος των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι εξαιρετικά σύνθετος.
«Τα τελευταία χρόνια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν πολλά, ίσως έκαναν και περισσότερα απ΄ όσα έπρεπε», δηλώνει σήμερα ο κ. Ευ.Μεϊμαράκης και σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για το μέλλον. Σε στρατιωτικό επίπεδο υπάρχουν κάποιες κρίσιμες παράμετροι οι οποίες εξετάζονται και αναλύονται στο Πεντάγωνο.
Πέραν της διαφοροποίησης των παραβιάσεων και της επιμονής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις περιοχές του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου (Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι), η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επισημάνει κάποια στοιχεία.
Η αυτονόμηση των στρατιωτικών
Οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο ουσιαστικά αποσιωπήθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι ως προς το στρατιωτικό τους σκέλος ήταν πολύ πιο ευκρινείς απ΄ ό,τι, για παράδειγμα, η προσπάθεια που κατέληξε στην κρίση των Ιμίων το 1996.
Η διαπίστωση αυτή εν πολλοίς αποδίδεται από αναλυτές του Πενταγώνου στην περιστασιακή «αυτονόμηση» του στρατιωτικού πόλου εξουσίας στην Τουρκία και την επιδίωξη στόχων αντιφατικών ως προς τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις του κ. Ερντογάν.
Σε συνδυασμό με αυτό το στοιχείο, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας και στα Επιτελεία έχει διαμορφωθεί η αντίληψη ότι... από τη στιγμή που αποχώρησε ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ από την ηγεσία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου το προηγούμενο καλοκαίρι έχουν αλλάξει πολλά.
Ο διάδοχός του στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ εκτιμάται ότι έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει υψηλόβαθμος παράγων του υπουργείου Άμυνας, «φαίνεται ότι ο Μπασμπούγ δεν έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό του όλα τα υπόλοιπα επιτελεία,όπως συνέβαινε με τον Μπουγιούκανιτ».
Η εκτίμηση αυτή και οι τουρκικές κινήσεις των τελευταίων μηνών μοιραία καθιστούν δυσχερέστερη τη διαδικασία εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε προγραμματισμός για κάποια συνάντηση μεταξύ του στρατηγού Μπασμπούγ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δ. Γράψα έχει ανασταλεί.
Την ίδια στιγμή ζητείται επαγρύπνηση στον τομέα της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά ένα νέο μείζον πρόγραμμα εξοπλισμών με προμήθειες φρεγατών, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία εκτιμάται από το Πεντάγωνο ως σαφής ένδειξη μιας στροφής στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όταν ερωτάται ο υπουργός Άμυνας, απαντά πλέον σαφώς ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της έναντι της Τουρκίας και να κινηθεί με δεδομένο ότι η Αγκυρα δεν επιδιώκει ένταξη στην ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις ανατροπές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το Ελσίνκι και έπειτα.
Η αποφασιστικότητα που θέλησαν να επιδείξουν τα τουρκικά επιτελεία δεν ερμηνεύεται, όμως, μόνο ως δείγμα της πάγιας τακτικής που θέλει την Αγκυρα να εξαγάγει την εσωτερική κρίση στο Αιγαίο. Για την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας θεωρείται δεδομένο ότι με τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων η τουρκική πλευρά επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την πολιτική και κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα.
Περιφερειακός παίκτης
Μια παράμετρος που συνδυάζεται με αυτή την παρατήρηση είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στην Αθήνα είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της ως περιφερειακού παίκτη με σύνθετο ρόλο.
Με αυτά τα στοιχεία υπό εξέταση, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έχει πλέον αλλάξει τον σχεδιασμό του. Η ουσιαστική κατάρρευση των προϋποθέσεων που καθόρισαν την πολιτική έναντι της Τουρκίας την προηγούμενη δεκαετία οδηγεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε έναν επιβεβλημένο βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό έναντι των τουρκικών επιδιώξεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ολοένα θα αποκλίνουν από τις ελληνικές.
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» Α.Κάλβος
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009
Στροφή της Ελληνικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας;
Ήρθε η ώρα για το... "μάρμαρο"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου