Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ευρωκοινοβούλιο καλεί ΠΓΔΜ Σκόπια (Βαρδαρία)

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Τετάρτη το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορίσει ημερομηνία, εντός του 2009, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Τη θέση της επιτροπής καταψήφισαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος...Δημητρακόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) καθώς και ο Κύπριος, Ιωάννης Κασουλίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Πιο συγκεκριμένα, με 64 ψήφους υπέρ, 7 κατά, καθώς πέραν των τριών Ελλήνων ευρωβουλευτων και του Γ.Κασουλίδη αρνητικά ψήφισαν και τρεις Σλοβάκοι ευρωβουλευτές, και 2 αποχές, η επιτροπή υιοθέτησε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή, Ερικ Μέγιερ σχετικά με την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ.
Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής κάλεσε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να καταλήξουν μέσα από διαπραγματεύσεις σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα της ονομασίας ώστε το ζήτημα να μην αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, κάλεσε την ΠΓΔΜ να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις και να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα με τους γείτονές της.
Ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς, η επιτροπή κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει χρήση του βέτο κατά της ΠΓΔΜ. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ τόσο στην ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ. Όπως υποστήριξε η επιτροπή, μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης