Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δικαιώνεται στις θέσεις της για τους δρόμους της ενέργειας

Συνέντευξη της Ντόρας στο Ιτάρ Τας

Η Ελλάδα έχει κάνει πράξη την πολιτική διαφοροποίησης των ενεργειακών οδών και με τη γενικότερη στάση της στα ενεργειακά ζητήματα έχει καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της», ανέφερε σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο «Ιτάρ Τας» η υπουργός Εξωτερικών, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Μόσχα.
Σήμερα το μεσημέρι η κ. Μπακογιάννη έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σ. Λαβρόφ, με αντικείμενο το σύνολο των περιφερειακών και διμερών θεμάτων.

«Μότο» της υπουργού Εξωτερικών, όπως το διατύπωσε στη συνέντευξή της, είναι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας να φθάσουν στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων των δύο πλευρών, οι οποίες είναι άριστες. «Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια, οι παραδοσιακά στενές πολιτικές μας σχέσεις έχουν λάβει νέα ώθηση και δυναμική, η οποία καταγράφεται και στις συχνές ανταλλαγές επισκέψεων σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών.
Ταυτόχρονα, νέα, μεγάλη ώθηση έχουν λάβει και οι οικονομικές μας σχέσεις, με τομέα αιχμής βεβαίως τον ενεργειακό. Οι δε προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνσή τους είναι πραγματικά τεράστιες. Σημαντικά βήματα στη διμερή οικονομική μας συνεργασία έχουν γίνει και σε πολλούς άλλους τομείς, στον κατασκευαστικό, στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών, στον τομέα του τουρισμού. Στόχος μας είναι οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, ώστε το επίπεδό τους να είναι ανάλογο του υψηλού επιπέδου των πολιτικών μας σχέσεων», ανέφερε σχετικά η κ. Μπακογιάννη.
Αναφερόμενη στις αμερικανικές ανησυχίες για μονομερή τροφοδοσία της Ευρώπης από τα ρωσικά ενεργειακά αποθέματα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν πόσο ορθή είναι η πολιτική της Ελλάδας, που δίνει έμφαση στη διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή της» και πρόσθεσε:
«Στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, όποια χώρα παράγει ή και διαμετακομίζει ενέργεια αποκτά και διατηρεί ένα στρατηγικό γεωπολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα. Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως στρατηγικό της στόχο να βάλει την Ελλάδα δυναμικά στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή. Σκοπός μας είναι να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο, υπεύθυνο και προβλέψιμο εταίρο, ένα γερό κρίκο στην ενεργειακή αλυσίδα της Ευρώπης. Με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ένα έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας, όπως και με τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά και βεβαίως με την προώθηση του αγωγού South Stream, προχωρούμε με σταθερά βήματα προς το στόχο μας. Να αποτελέσει, δηλαδή, η Ελλάδα ένα ασφαλές διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο με ευρύτερη εμβέλεια στην Ευρώπη».
Η κ. Μπακογιάννη ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές της στη Μόσχα και εν συνεχεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζ. Λίβνι με θέα τη μεσανατολική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης