Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

«Να συλληφθεί η Λίβνι»

του Χάρη Μπότσαρη
Ευρωπαίοι δικηγόροι ζήτησαν με αίτημά τους από δικαστήριο του Βελγίου τη σύλληψη της υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, ευθύς μόλις φθάσει στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα.


Το αίτημα υπεβλήθη εκ μέρους Βέλγων και Γάλλων υπηκόων που έχουν φονευθέντες ή τραυματίες συγγενείς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι ζητούν να συλληφθεί η Λίβνι ως εγκληματίας πολέμου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξετάζει την υπόθεση αν και η ισραηλινή πρεσβεία στο Βέλγιο δεν άσκησε μέχρι στιγμής παρέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση ο βελγικός νόμος δεν επιτρέπει τη σύλληψη ξένου υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, αλλά το ζήτημα ενοχλεί ήδη το Ισραήλ και εισάγει διαδικασίες υποστηρικτών των Παλαιστινίων σ’ όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ αναπτύσσουν δράση εναντίον κυβερνητικών στελεχών που τους θεωρούν εγκληματίες πολέμου και προειδοποιούν ότι θα ενημερώσουν το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων της Χάγης για συλλήψεις των Εχούντ Όλμερτ, Εχούντ Μπαράκ, Τζίπι Λίβνι, Ματάν ΒιλνάΊ, Άβι Ντίχτερ, Μπέντζαμιν Μπεν-Ελιέζερ, Γκάμι Ασκενάζι, Νταν Χαλούτζ, Μοσέ Γιααλόν, Ελιέζερ Σκέντι κ.ά.


Στο κατηγορητήριο κατά του πρωθυπουργού Όλμερτ σημειώνεται ότι: «Στις 27 Δεκεμβρίου 2008 διέταξε τον αεροπορικό βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών στη Γάζα με αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών, ενώ 5.300 πολίτες τραυματίστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδων οδηγήθηκαν στην προσφυγιά».


Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης