Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

6000 χρόνια νωρίτερα η αρχή της Κωνσταντινούπολης..


Ένας τάφος που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε περιοχή κοντά στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης αποδεικνύει ότι η πόλη είναι 6.000 χρόνια αρχαιότερη απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα!
Σκάβοντας μέσα στη λάσπη και σε έναν αρχαίο βάλτο μαύρου πηλού, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο που περιείχε σκελετούς δύο ενηλίκων και δύο παιδιών (κουλουριασμένοι, προφανώς για να κερδίσουν χώρο), αγγεία και άλλα αντικείμενα, για να τους συνοδεύουν στην άλλη ζωή. Επίσης εντοπίστηκαν ίχνη σπιτιών φτιαγμένων από κλαδιά και δίπλα στον οικισμό υπήρχε βάλτος, όπου βρέθηκαν μικρά εργαλεία και οστά, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής και διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας της Κωνσταντινούπολης Ισμαήκ Καραμούτ. Όλα δείχνουν ότι υπήρξε νεολιθικός οικισμός στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι άνθρωποι ζούσαν ως αγρότες και ψαράδες. Και ενώ οι ιστορικοί πίστευαν ότι η Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε περί το 700 π.Χ., η ανακάλυψη αυτή τοποθετεί βαθύτερα τις ρίζες της ζωής της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί δύο νεολιθικοί οικισμοί σε προάστια της Κωνσταντινούπολης (το 1950 και το 1980), αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται
αρχαιότητες νεολιθικής εποχής στο ιστορικό κέντρο της Πόλης. Τα ευρήματα χρονολογούνται στο 6.400 π.Χ. και 5.800 π.Χ., πολύ πριν να δημιουργηθεί το στενό του Βοσπόρου και την εποχή που η θάλασσα του Μαρμαρά ήταν μία μικρή λίμνη. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών του μετρό και σύμφωνα με τον κ. Καραμούτ “οι εργασίες είναι βέβαια σημαντικές, αλλά δεν μπορείς να θυσιάσεις την πολιτιστική μας κληρονομιά”. Επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν, όσο χρειαστεί, οι ανασκαφές δηλώνοντας: “Προσπαθούμε να εναρμονίσουμε και τα δύο αιτήματα: Να βοηθήσουμε τις εργασίες, αλλά να προστατέψουμε και την κληρονομιά μας”. Οι αρχαιολογικές έρευνες στο χώρο εστιάζουν τώρα στη συντήρηση ορισμένων ξύλινων αντικείμενων, από τα πιο παλιά που έχουν βρεθεί ποτέ. (πηγή εφημερίδα"Μακεδονία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης