Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Πύραυλοι αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας..MADE IN TURKEY!


ΝΕΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΑΕΡΟΣ-ΑΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία περνάει σε μία νέα φάση, αυτή της ωρίμανσης, κάτι το οποίο γίνεται φανερό από τις συνεχείς παρουσιάσεις νέων οπλικών συστημάτων τα οποία σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν δραματικά τις ικανότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την εγχώρια δυνατότητα παραγωγής τεχνολογικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μέσα στα συγκεκριμένα πλαίσια το κρατικό ινστιτούτο ερευνών της Τουρκίας TUBITAK SAGE παρουσιάζει δύο νέους πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας οι οποίοι σκοπό έχουν να εξοπλίσουν τις Ναυτικές και Αεροπορικές δυνάμεις της χώρας.



O υπό ανάπτυξη πύραυλος εδάφους-εδάφους

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι παρουσιάστηκαν στο περιθώριο της έκθεσης αλλά καταδεικνύουν με σαφήνεια την τάση που ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι κυβερνήσεις αλλά και οι βιομηχανικές μονάδες της χώρας αυτής. Το κατευθυνόμενο βλήμα αέρος-αέρος εκτιμάται ότι είναι μικρού βεληνεκούς (στην κατηγορία των IRIS-T και Sidewinder AIM-9X), ενώ το βλήμα αέρος-επιφανείας είναι όπλο μακρού πλήγματος (stand-off) με βεληνεκές μεγαλύτερο των 100 χιλιoμέτρων σύμφωνα με τουρκικές πηγές


Ο υπό ανάπτυξη πύραυλος αέρος-επιφανείας

Ως μία πρώτη παρατήρηση των νέων επιτευγμάτων, σχεδίων και τάσεων της αμυντική βιομηχανίας της γειτονικής χώρας θα μπορούσε να ήταν το εξής: χωρίς καμία υπερβολή η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει πιάσει τον «παλμό της εποχής» και προσπαθεί να συμβαδίζει με τις νέες τάσεις οι οποίες τείνουν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια παραγωγή οπλικών συστημάτων. Φυσικά οι τάσεις αυτές δεν είναι αυτόνομες αλλά έρχονται ως επιστέγασμα των αναγκών οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στα «ασύμμετρα» πεδία των μαχών του 21ου αιώνα. Με άλλα λόγια η Τουρκία φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα των ηλεκτροπτικών, στα συστήματα επιτήρησης, κάθε είδους, σε ρομποτικά προϊόντα, σε εξοπλισμένα ελικόπτερα καθώς και στην ανάπτυξη θωρακισμένων οχημάτων τύπου ΜRAP τα οποία έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τις ένοπλες δυνάμεις και τις βιομηχανίες των χωρών των οποίων οι δυνάμεις πολεμούν στα πεδία των μαχών της Ευρασίας.


Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης