Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Ξεκαθάρισμα για Λιμνίτη

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Καθοριστική αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων Δημήτρη Χριστόφια και Μ.Α. Ταλάτ όσον αφορά τις προοπτικές διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη.
Τη σημαντικότητα της σημερινής συζήτησης, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι στο σημερινό τετ-α-τετ των δύο ηγετών αναμένεται να διευκρινιστεί το θέμα του Λιμνίτη, αλλά και όλα εκείνα τα ερωτήματα που σχετίζονται με αυτό.
Ο κ. Χριστοφίδης επιβεβαίωσε, επίσης, πως κατά τη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με τους κοινοτάρχες της περιοχής Πύργου και τους Τουρκοκύπριους που επιθυμούν διάνοιξη του οδοφράγματος.
«Όπως είναι κατανοητό, η αυριανή (σημερινή) συνάντηση και συζήτηση πάνω στο θέμα του Λιμνίτη θα αφορά στη διευκρίνιση όλων εκείνων των ερωτημάτων που προέκυψαν από τις προηγούμενες δηλώσεις που έχουν γίνει», είπε o κ. Χριστοφίδης, υπονοώντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναμένει σήμερα σαφείς απαντήσεις για το θέμα από τον Τ/κ ηγέτη.


Άντρος Κυπριανού: Οι Τούρκοι προβάλλουν διαρκώς δικαιολογίες

Στο θέμα Λιμνίτη αναφέρθηκε και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε το κόμμα προς τους πρέσβεις των χωρών - μελών της Ε.Ε. στην Κύπρο.
Ο κ. Κυπριανού υπέμνησε ότι υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία ότι το οδόφραγμα Λιμνίτη θα άνοιγε μαζί με το οδόφραγμα της Λήδρας. Από τότε, επισήμανε, η τουρκική πλευρά προβάλλει διάφορες δικαιολογίες, για να εμποδίσει το άνοιγμα του οδοφράγματος, αποφεύγοντας να προβεί ακόμη και σε μια στοιχειώδη χειρονομία καλής θέλησης. «Εάν ανοίξει το οδόφραγμα, θα είναι μια μικρή χειρονομία καλής θέλησης», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις, όλων, πρέπει να στραφούν προς τον τουρκικό στρατό, για να ανοίξει το οδόφραγμα το συντομότερο δυνατό.


Μάριος Ματσάκης: Απαράδεκτη η συνδιαλλαγή με τον κατοχικό στρατό

Εν τω μεταξύ, απαράδεκτη θεωρεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος ευρωβουλευτής, Μάριος Ματσάκης, τη συνδιαλλαγή -όπως χαρακτηριστικά είπε- με τον τουρκικό στρατό για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη, έναντι παραχώρησης ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή των Κοκκίνων.
Αυτή η κίνηση υποσκάπτει σοβαρά το έργο των ευρωβουλευτών, επισήμανε ο κ. Ματσάκης, «οι οποίοι εργαζόμασταν για πέντε χρόνια, κατηγορώντας τον τουρκικό στρατό», με το επιχείρημα ότι καμία συνδιαλλαγή δεν μπορεί να γίνει με τις κατοχικές δυνάμεις. «Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -πρόσθεσε- να κάνει επισήμως αυτήν την πρόταση», υποδεικνύοντας, πως, αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν να προειδοποιήσει ότι «εάν δεν ανοίξει ο Λιμνίτης, σε τρεις ημέρες κλείνουν όλα τα οδοφράγματα».
Σε παρατήρηση ότι δεν είναι μόνον ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά και οι κοινοτάρχες της περιοχής που συμφωνούν με τη θέση για άνοιγμα του οδοφράγματος έναντι ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Ματσάκης είπε ότι αντιτίθεται σε οποιονδήποτε θέλει να κάνει συνδιαλλαγή με τον τουρκικό στρατό κατοχής. «Καμία συνδιαλλαγή με τον τουρκικό στρατό κατοχής. Αυτή είναι η δική μου θέση. Και την εθνική πολιτική δεν την κάνουν οι τοπικοί άρχοντες, οι κοινοτάρχες, την κάνει η Κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο… Με αυτήν τη λογική, σήμερα μπορεί να δώσουμε στον τουρκικό στρατό κατοχής ρεύμα, αύριο καύσιμα και ύστερα πυρομαχικά», επισήμανε.
Ο κ. Ματσάκης κάλεσε, τέλος, τα κόμματα να τοποθετηθούν επίσημα για τη θέση τους στο θέμα, «γιατί φαίνεται ότι άλλα λένε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και άλλα λένε δημοσία».


Οι Τούρκοι εμμένουν στους «όρους» τους

Στο θέμα του οδοφράγματος Λιμνίτη αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Χασάν Ερτσακιτζά, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας συνέντευξής του στα κατεχόμενα.
Ο κ. Ερτσακιτζά επέμεινε στον όρο που έχει θέσει η τ/κ πλευρά για διά ξηράς μεταφορά καυσίμων στο θύλακα των Κοκκίνων, στο πλαίσιο του ανοίγματος του οδοφράγματος Λιμνίτη.
Ο εκπρόσωπος του κ. Ταλάτ ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη και κάνει ό,τι μπορεί για το άνοιγμα του Λιμνίτη, πρόσθεσε, ωστόσο, πως, όταν το σημείο διέλευσης ανοίξει, «θα πρέπει να μεταφέρονται διά ξηράς στο θύλακα των Κοκκίνων τα πάντα, εκτός στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών».
Υποστήριξε, ακόμη, ότι η «ε/κ πλευρά υπερβάλλει» όταν χαρακτηρίζει τα υγρά καύσιμα ως πυρομαχικά, όπως είπε. Τότε, επισήμανε, θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε τις ντομάτες που τρώνε οι στρατιώτες στα Κόκκινα ως… πυρομαχικά.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τους κοινοτάρχες της περιοχής και τους Τ/κ που υποστηρίζουν το άνοιγμα του οδοφράγματος, ο κ. Ερτσακιτζά είπε ότι η «ομάδα» αυτή θα συναντηθεί και με τον κ. Ταλάτ.


Συνάντηση κοινοταρχών με Ταλάτ

Η συνάντηση των Ε/κ και Τ/κ κοινοταρχών της περιοχής Πύργου με τον κ. Ταλάτ, την οποία ο κ. Ερτσακιτζά τοποθέτησε «στο άμεσο μέλλον», θα πραγματοποιηθεί, τελικά, σήμερα το απόγευμα, στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο στα κατεχόμενα.
Αν και οι Κύπριοι κοινοτάρχες, όπως προκύπτει και από χθεσινές δηλώσεις του κοινοτάρχη Κάτω Πύργου Κώστα Μιχαηλίδη, αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα της συνάντησης, δεδομένου του ότι θα προηγηθεί η συζήτηση του θέματος μεταξύ των δύο ηγετών, επέλεξαν να συμμετάσχουν, ως έκφραση καλής θέλησης για οριστικό διακανονισμό του ζητήματος.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης