Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ΗΠΑ επιχειρεί να βρει η Τουρκία μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με τις οποίες εδραιώνεται η θέση του γαλλογερμανικού άξονα ότι η Τουρκία δεν θα "εισπράξει" πλήρη ένταξη στην ΕΕ, παραμόνο την ειδική σχέση. Η Άγκυρα ζητά από τις ΗΠΑ να στραφούν προς τη Γερμανία και τη Γαλλία προκειμένου να τηρηθεί ηπιότερη στάση και από την Επιτροπή να συνδράμει ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για την ειδική σχέση, αλλά για την πλήρη ένταξη. Η τουρκική κυβέρνηση προβάλλει προς τις Βρυξέλλες τους εξής ισχυρισμούς: 1) Με τη γαλλογερμανική στάση δημιουργείται αρνητικό στην τουρκική κοινή γνώμη κλίμα για την ΕΕ και ενισχύονται οι δυνάμεις του κεμαλικού κατεστημένου, που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δίδει στην ΕΕ περισσότερα από ό,τι παίρνει και ότι η διαπραγμάτευση που διενεργεί δεν είναι αξιοπρεπής. 2) Η Τουρκία είναι, λόγω του ενεργειακού αγωγού του Ναμπούκο, απαραίτητη για την ΕΕ και δεν μπορούν ηγέτιδες χώρες της ΕΕ να μην τηρούν τα συμφωνηθέντα.


Παιχνίδι εξουσίας

Η Άγκυρα βρίσκει στήριξη στις ΗΠΑ. Η στροφή Σαρκοζί προς το ΝΑΤΟ και η πολιτική του, που θεωρεί ότι πρέπει να ενδυναμωθούν οι συμμαχικές σχέσεις της Γαλλίας με τις ΗΠΑ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν γονιμότερο δίαυλο επικοινωνίας. Η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει αυτόν το δίαυλο επικοινωνίας. Όμως, απ' ό,τι φαίνεται, ο Σαρκοζί στηρίζει τη θέση επί των σφυγμομετρήσεων εντός της χώρας του, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που δείχνουν ότι οι Γάλλοι, καθώς και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, τάσσονται κατά της πλήρους τουρκικής ένταξης. Το επιχείρημα Σαρκοζί είναι ότι η ΕΕ δεν αντέχει στους κόλπους της ένα κράτος όπως η Τουρκία, λόγω του μεγέθους της -πέραν των 72 εκ.- και με ρόλο ηγετικό στην ΕΕ. Ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία θα ήθελαν μια μουσουλμανική Τουρκία να μοιράζεται μαζί τους την εξουσία της ΕΕ. Οι Αμερικανοί, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι η θέση τους είναι υπέρ της πλήρους τουρκικής ένταξης και προσφάτως, μετά από τουρκικό αίτημα, έχει διαβιβαστεί από τις ΗΠΑ προς το Παρίσι σε διπλωματικό επίπεδο η πάγια πλέον επί τούτου θέση. Οι Αμερικανοί επιχειρούν να πείσουν το Παρίσι ότι εάν η ΕΕ αγκιστρώσει την Τουρκία στους κόλπους της, τότε θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο μουσουλμανικής δημοκρατίας, που μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.


Η Επιτροπή προχωρεί

Η Επιτροπή από την πλευρά της και δη ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν, καθώς και οι συνεργάτες του, υποστηρίζουν ότι οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας θα συνεχιστούν, διότι αυτό αναφέρουν οι αποφάσεις της ΕΕ. Η Επιτροπή και δη οι συνεργάτες του Επιτρόπου Ρεν θεωρούν ότι από τεχνοκρατικής πλευράς θα συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την ολοκλήρωση των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, ενθαρρύνοντας την Τουρκία να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της επί τη βάσει των 35 ενταξιακών κεφαλαίων και των λοιπών αποφάσεων της ΕΕ, όπως είναι και εκείνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2006 για την άρση του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατία και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης