Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Βιάζονται τώρα οι ξένοι

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι πρεσβευτές ΗΠΑ και Ρωσίας έθεσαν στο Νίκο Αναστασιάδη θέμα χρόνου... χωρίς χρονοδιαγράμματα.

Βιάζονται οι ξένοι... αλλά χωρίς να θέτουν θέμα χρόνου και χρονοδιαγραμμάτων, δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από συναντήσεις του με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας κ.κ. Ούρμπανσικ και Σούμσκι.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι δύο διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία διότι ο χρόνος περνά ανεκμετάλλευτος, χωρίς την απαιτούμενη πρόοδο, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνουν ότι υπήρξαν σε πολλά θέματα συμπτώσεις θέσεων. «Με έχουν διαβεβαιώσει και οι δύο», δήλωσε, «πως δεν εννοούν επιδιαιτησίες και δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να δώσουν μηνύματα ότι τα χρονοδιαγράμματα, με την έννοια των συγκεκριμένων και περιορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, θα ήταν μέσα στις προθέσεις τους, ωστόσο το θέμα χρόνου εγείρεται από όλους», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού υπογράμμισε ότι οι δύο πρεσβευτές δεν τοποθετούν το θέμα του χρόνου της λύσης. Θέτουν, όμως, θέμα εποικοδομητικού διαλόγου, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό, αξιοποιώντας το χρόνο, να βρεθούν οι δύο πλευρές πιο κοντά για να φθάσουν στο τελικό σχέδιο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση μακριά από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις, που ενδεχόμενα να υπάρξουν τον επόμενο χρόνο.
Είναι φανερό ότι μέσα από τις δηλώσεις Αναστασιάδη και τις εντυπώσεις από όσα του είπαν οι πρεσβευτές των δύο μεγάλων δυνάμεων, διαφαίνεται μια τάση απογοήτευσης του διεθνούς παράγοντα, τόσο από το ρυθμό, όσο και από το αποτέλεσμα των μέχρι τούδε συνομιλιών, αλλά και μια επιθυμία επιτάχυνσης και ανάδειξης συμφωνιών. Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης οριοθετεί εμμέσως και την ημερομηνία κατά την οποία ο διεθνής παράγοντας θα ήθελε συμφωνία, και αυτή είναι το τέλος του χρόνου. Όπως ακριβώς την οριοθετεί και ο Ταλάτ στις τελευταίες δηλώσεις του (συμφωνία τέλος του 2009, δημοψήφισμα αρχές του 2010).
Να υπενθυμίσουμε ότι, υπέρ της επιτάχυνσης των συνομιλιών, μιλά συχνά και ο κ. Αναστασιάδης, αλλά η Κυβέρνηση απαντά στους «βιαστικούς» ότι επιτάχυνση μπορεί να επιτευχθεί, εάν η τουρκική πλευρά τερματίσει την τακτική της υποβολής προτάσεων που είναι έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο και επανέλθει στη συμφωνημένη πορεία.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ήγειρε στους δύο πρεσβευτές τις ανησυχίες του που προκύπτουν μέσα από προβλήματα, τα οποία δημιουργούν ψυχολογικές αντιδράσεις και απογοήτευση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Μας «έπεσε»... η ψυχολογία
Ερωτηθείς ποια προβλήματα δημιουργούν «ψυχολογικές αντιδράσεις», ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: Στην ολοκλήρωση και υλοποίηση της συμφωνίας για την οδό Λήδρας, τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη και το θέμα της Αμμοχώστου. Για το τελευταίο αναφέρθηκε στις προσπάθειες του δημάρχου της κατεχόμενης πόλης Αλέξη Γαλανού για την αποκατάσταση των ενετικών μνημείων και την παρουσία εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη, ώστε να ληφθούν μέτρα, αν και εφόσον υπάρξει λύση και επιστραφεί η πόλη.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι τα θέματα του Λιμνίτη και της Αμμοχώστου τα ήγειρε στους δύο πρεσβευτές, όπως και το θέμα των δημόσιων δηλώσεων, «που μεταφέρουν», όπως είπε, «το διάλογο από τη τράπεζα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σε δημόσιες αντιπαραθέσεις».
Αυτές οι δημόσιες αντιπαραθέσεις, πρόσθεσε, δεν υποβοηθούν το κλίμα, τις εντυπώσεις, την ψυχολογία, τις προσπάθειες, ώστε το συντομότερο δυνατό να εξευρεθεί λύση.
Πρόσθεσε πως «απαράδεκτες, ιδιαίτερα διά δημοσίων δηλώσεων, θέσεις που δημιουργούν την υποχρέωση αντίδρασης διά δημοσίων δηλώσεων, περιχαρακώνουν, είτε τη μια είτε την άλλη πλευρά, σε θέσεις που θα μπορούσαν να λυθούν ευκολότερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης