Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

«Μηδέν προβλήματα με τους γείτονες»

Ο νέος υπουργόςΕξωτερικών  της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου  (αριστερά) με τον  πρώην Αλί  Μπαμπατζάν  ανταλλάσοντας  χειραψία
ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑσχόλια προκαλεί ο διορισμός του νέου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Τουρκία. Οι κεμαλιστές αναμένουν ότι ο νέος υπουργός θα δώσει έμφαση στις σχέσεις της χώρας με τη Μέση Ανατολή παραμελώντας την Ε.Ε. Άλλοι λένε ότι αυτός ο μύθος θα καταρρεύσει, εκτιμώντας ότι πρόκειται για εύστοχη επιλογή.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, έχει βάλει τη σφραγίδα του στην εξωτερική πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια ως σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Θεωρήθηκε ο αρχιτέκτονας των σχέσεων με τη Χαμάς, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις. «Ο Νταβούτογλου δεν έχει ούτε την αποστολή στην οποία αναφέρονται οι ισλαμιστές ούτε εκείνη στην οποία αναφέρονται οι κοσμικοί», εκτιμά ο Αχμέτ Χακάν της «Χουριέτ», ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της χώρας. Και ο Ταχά Ακγιόλ στη «Μιλιέτ» σχολιάζει ότι «πίσω από όποιο επιτυχημένο άνοιγμα έγινε αυτή την περίοδο στην Τουρκία βρίσκεται ο Νταβούτογλου», εκτιμώντας ότι με αυτό τον διορισμό η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην εξωτερική πολιτική.

Κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο όραμα για μια Τουρκία με περιφερειακό και παγκόσμιο ρόλο. «Θέλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά την Τουρκία ως μια από τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου» τόνισε, χωρίς να κάνει αναφορά ούτε στην Ε.Ε. ούτε στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. Ωστόσο είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην «πολιτική των μηδέν προβλημάτων με τους γείτονες».

Ο Ταχά Ακγιόλ εκτιμά ότι το δεύτερο στο οποίο θα δώσει έμφαση αυτή η κυβέρνηση είναι η οικονομική πολιτική. Γι΄ αυτό και ο Τούρκος πρωθυπουργός μετακίνησε τον Αλί Μπαμπατζάν στο υπουργείο Οικονομικών, δίνοντάς του μάλιστα αρμοδιότητα συντονισμού όλων των θεμάτων που αφορούν την οικονομία. Ο Ταγίπ Ερντογάν τον κάλεσε ως «σωτήρα» για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης, όπως είχε γίνει και το 2000 με τον «τσάρο» της τουρκικής οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το έργο του είναι δύσκολο.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης