Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και Δύσης μπορεί να γίνει η Ελλάδα


Τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ν. Κοτζιάς στον ιρανό υπουργό Εξωτερικών



Πολλές αλήθειες για τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και το πώς μπορεί να διαχειριστεί την παρουσία της στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ενισχύσει τον ρόλο και την επιρροή της, ακούστηκαν στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Τρίτη στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Ε.Ε του Ιράν.

Σε αυτή τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Νίκος Κοτζιάς, ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε ανοικτά στον Ιρανό αξιωματούχο τον σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή αλλά και το πόσο μπορεί να διαμεσολαβήσει στην Δύση για τα προβλήματα που υπάρχουν με το Ιράν.

«Οι Αμερικάνοι και οι Τούρκοι είναι περαστικοί από την περιοχή. Εμείς οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία και παρελθόν, η Ελλάδα συνεπώς είναι ο πιο έντιμος διαμεσολαβητής για τα προβλήματα που έχει το Ιράν με την Δύση», επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς στον ιρανό αξιωματούχο και του εξήγησε αναλυτικά πως «τα συμφέροντα του Ιράν είναι ανταγωνιστικά με την Τουρκία».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την περιοχή στο μονοπώλιο της Τουρκίας».

Επίσης έδειξε ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει βοήθεια για την κατασκευή του αγωγού Ιράν - Ιράκ - Συρίας, ο οποίος δεν θα περνάει ούτε από την Ρωσία, αλλά ούτε και από την Τουρκία.

Μετά την τετ α τετ συνάντηση, ακολούθησε ομιλία του ιρανού αξιωματούχου στο ΙΣΤΑΜΕ, ενώ το ίδιο βράδυ ο κ. Κοτζιάς παρευρέθη και στο δείπνο που παρέθεσε η ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Το Παρόν

1 σχόλιο:

  1. Το θέμα δεν ειναι τι είπε ο Κοτζιάς στον Ιρανό Υφυπουργό Εξωτερικών [Ali Akhani]-είναι τι ειπε ο Ιρανός στον Κοτζιά..

    Και επειδή ΚΑΠΟΙΟΙ ήμασταν στον ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗς ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ την περασμένη εβδομάδα.. έχουμε προσωπική αντίληψη.. ;-)
    ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ: η θέση του Ιρανού ήταν πολύ αποκαλυπτική για το πόσο μικρό βαρος έχερι η Ελλάδα στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στη Μ. Ανατολή σε σχέση με την Τουρκία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης