Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ τουρκικών μαχητικών F-16 μπήκε χθες ιταλικό ελικόπτερο που έκανε έλεγχο για παράνομη είσοδο μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα κατά μήκος του Έβρου. Το ελικόπτερο ανήκει στον ευρωπαϊκό οργανισμό FRΟΝΤΕΧ που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα για έλεγχο των λαθρομεταναστών στην ξηρά και τη θάλασσα.
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία που τελευταία επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα δήθεν παραβιάσεων του εναέριου χώρου της στον Έβρο για λόγους «συμψηφισμού», έστειλε 2 μαχητικά F-16 να πετούν παράλληλα με το ελικόπτερο της Ε.Ε. από την ανατολική πλευρά του ποταμού Έβρου.

Η «Κόκκινη γραμμή»

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενεργοποίησε την «κόκκινη γραμμή» που έχει συμφωνηθεί να λειτουργεί μεταξύ των αεροπορικών στρατηγείων των δύο χωρών και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η πτήση του ελικοπτέρου επειδή... παραβίαζε τον εναέριο χώρο της! Ο Έλληνας επιτελής που είχε μπροστά του την ηλεκτρονική καταγραφή των ραντάρ απέρριψε την τουρκική καταγγελία, ενώ ταυτόχρονα εξήγησε στην άλλη πλευρά ότι η τηλεφωνική αυτή γραμμή είναι για επείγουσες καταστάσεις που αφορούν πολεμικά και όχι πολιτικού χαρακτήρα ιπτάμενα μέσα.

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (FRΟΝΤΕΧ) έχουν συμφωνήσει από το τέλος του 2008 για παροχή βοήθειας και μέσων επιτήρησης, ενώ πιλοτικά προγράμματα («Ποσειδών») υλοποιήθηκαν το 2006 και το 2007. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά και την ίδρυση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης