Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Τουρκική παντομίμα

Οι προκλητικές θέσεις Ντερβίς Έρογλου, τις οποίες εξέφρασε στη συνέντευξή του στη «Σημερινή της Κυριακής», απηχούν την αδιαλλαξία της Άγκυρας αλλά και τις ακραίες θέσεις της τ/κ πλευράς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν Πρόεδρος της Βουλής και κόμματα.

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στην ε/κ πλευρά οι τοποθετήσεις του αρχηγού του ΚΕΕ και νικητή των πρόσφατων εκλογών στα κατεχόμενα Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο συνέντευξής του στη «Σημερινή της Κυριακής».
Ο κ. Έρογλου, στη συνέντευξή του, προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΕΚ, θα πρέπει να διακοπούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι θα συνεχίσουν να πωλούνται ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Επισήμανε, επιπρόσθετα, όσον αφορά το περιεχόμενο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και πιο συγκεκριμένα την αναφορά σε μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «άφησε κάποια κενά», που θα πρέπει η νέα τ/κ διοίκηση, όπως είπε, «να γεμίσει».
Τη συνέντευξη Έρογλου σχολίασαν ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, αλλά και αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων, προειδοποιώντας, με τη σειρά τους, ότι το ευρωπαϊκό και διεθνές αξιακό και δικαικό σύστημα δεν τίθεται υπό την αίρεση τέτοιων προσεγγίσεων, αλλά και επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι τοποθετήσεις του Τ/κ πολιτικού ηγέτη αντανακλούν τόσο την αδιαλλαξία της Άγκυρας όσο και της τ/κ πλευράς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.


Επαναλαμβάνει εαυτόν

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι δεν θα περίμενε κανείς διαφορετική προσέγγιση από τον κ. Έρογλου, του οποίου ολόκληρη η πολιτική διαδρομή είναι στηριγμένη σ’ αυτές τις
αδιάλλακτες, άτεγκτες και οπισθοδρομικές θέσεις. Υπέδειξε, ωστόσο, πως οι προσεγγίσεις Έρογλου δεν απέχουν ιδιαίτερα από τις θέσεις της τ/κ πλευράς που κατατίθενται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν παρατηρείται η προσδοκώμενη πρόοδος στις συνομιλίες. «Δεν εκπλήττομαι από αυτά που ακούω από τον κ. Έρογλου. Επαναλαμβάνει τον κακό του εαυτό. Γνωστές οι θέσεις του, γνωστές οι απόψεις του, γνωστές οι προσεγγίσεις του και, αλίμονο, εάν αυτές οι προσεγγίσεις θα συνεχιστούν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και λέω να συνεχιστούν, γιατί και οι προηγούμενες προσεγγίσεις, να μη θεωρήσουμε ότι ήταν και πολύ καλύτερες. Είναι γι' αυτόν το λόγο που οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν στο βαθμό που όλοι επιδιώκαμε και όλοι θα θέλαμε, δηλαδή διαπραγματεύσεις που να οδηγούν σε επίλυση του Κυπριακού, σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, σε μια λύση η οποία θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Φαίνεται, όμως, πως για κάποιους αυτές είναι συμφωνίες κενές περιεχομένου, δεν νοιάζει την τουρκική πλευρά για ουσιαστικό διάλογο και είναι γι’ αυτόν το λόγο που έχουμε αυτά τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.


Εμμονή στις ευρωπαϊκές αξίες

Τις δηλώσεις Έρογλου επέκρινε αυστηρά και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό αξιακό σύστημα και ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός δεν τίθεται υπό την αίρεση των όποιων κυρίων Έρογλου.
«Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές», σημείωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, για να προσθέσει. «Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αντιμάχεται ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ούτε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ας το λάβουν όλοι πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους, πρώτοι και καλύτεροι οι κατοχικοί ηγέτες, που ενεργούν ως κινούμενοι της Άγκυρας και, βεβαίως, η Τουρκία, η οποία πρέπει να κατανοήσει ότι, εάν θέλει να έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον οποιασδήποτε μορφής, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά αλλά και να υπακούει στους νόμους της Ε.Ε. και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων».


Απρόθυμη η Τουρκία

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Έρογλου, η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου σημείωσε πως από μόνη της η στάση του αρχηγού του ΚΕΕ είναι ενδεικτική της σημασίας της απόφασης του ΔΕΚ στην υπόθεση Όραμς, αλλά και της συνεχιζόμενης αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας.
«Η απόφαση αυτή θωρακίζει τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, κυρίως όσον αφορά το περιουσιακό, και, βέβαια, επιβεβαιώνει τη σημασία του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτή η στάση του Έρογλου δείχνει και τη στάση της Τουρκίας, δεν αντανακλά μόνο τη θέση των Τ/κ, ότι δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι είναι απαραίτητο η Τουρκία να δείξει καλή θέληση σε συνεχόμενη βάση, «καθώς μια λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους δεν μπορεί να έχει πραγματικό νόημα, αν η Τουρκία δεν δείξει καλή διάθεση μέσα από την ενταξιακή της πορεία».
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου, «καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί, κυρίως σε επίπεδο Ε.Ε., και να πείσει της φίλες χώρες της Τουρκίας να την πιέσουν, για να δείξει θετική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης