Τρίτη 26 Μαΐου 2009

«Πράξεις και όχι μόνο λόγια» για το διωγμό των Ελλήνων

Σχόλια στον τουρκικό Τύπο για τις δηλώσεις Ερντογάν

Πράξεις και όχι μόνο λόγια για το διωγμό των Ελλήνων από την Τουρκία ζητούν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Τούρκοι σχολιαστές. Αφορμή για τα σχόλια αυτά αποτέλεσε η (αυτο)κριτική του Τούρκου πρωθυπουργού για τη μαζική εκδίωξη των Ελλήνων που ζούσαν στην Τουρκία τον 20ο αιώνα.

Το Σαββατοκύριακο ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «φασιστικές» τις πολιτικές του τουρκικού κράτους που οδήγησαν στην απέλαση δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων Χριστιανών τον περασμένο αιώνα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι αναφορές αυτές υποδηλώνουν μια νέα απόπειρα να αντιμετωπιστεί το σκοτεινό παρελθόν της χώρας.

Όπως επισημαίνεται, μία τέτοιου είδους κριτική για ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης Τουρκίας είναι σπάνια στη χώρα. Ωστόσο η χαλάρωση των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας να ικανοποιήσει τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ, έχει ανοίξει τη συζήτηση για θέματα τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούσαν ταμπού.

«Για χρόνια αυτοί που είχαν διαφορετική ταυτότητα εκδιώχνονταν από τη χώρα μας...Αυτό δεν έγινε με κοινή λογική. Έγινε με φασιστική προσέγγιση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός το Σάββατο σε ομιλία του στην βορειοδυτική Τουρκία. Ήταν τα πρώτα σχόλια αυτού του είδους από πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.

«Για πρώτη φορά έχεις έναν πρωθυπουργό που θέλει να παραδεχθεί τα λάθη που έγιναν στο χειρισμό των θρησκευτικών μειονοτήτων. Αυτό είναι ιστορικό», υπογράμμισε ο Sami Kohen, σχολιαστής στην εφημερίδα Milliyet. «Αλλά το εάν η ρητορική αυτή θα ακολουθηθεί και από πράξεις, αυτό μένει να το δούμε. Ιδιαίτερα οι Έλληνες, έχουν πραγματικά προβλήματα», παρατήρησε.

Ανάλογα σχόλια δημοσιεύθηκαν σε πολλές άλλες τουρκικές εφημερίδες. Όπως εκτιμάται, οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού αφορούσαν τα Σεπτεμβριανά του 1955 με το τουρκικό πογκρόμ που οδήγησε στον αφανισμό της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

ΛΑΟΣ: Βαρβαρότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου

«Ο κ. Ερντογάν ομολόγησε τις ρατσιστικές διώξεις που έγιναν στην Τουρκία. Εμείς στην Ελλάδα φοβόμαστε να αναφερθούμε σε αυτές. Κάποιοι πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Η βαρβαρότητα βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», δήλωσε σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την απέλαση των Ελλήνων από την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης