Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Το βαθύ κράτος στέλνει σε δίκη τον Γκιουλ

Το κεμαλικό βαθύ κράτος εξακολουθεί να ξεθάβει παλαιές υποθέσεις για να πλήξει τους πολιτικούς με ισλαμικές καταβολές, όπως ο εικονιζόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ

Κατηγορείται για παράνομες χρηματοδοτήσεις


ΑΓΚΥΡΑ
Φόβους για νέα πολιτική αστάθεια στην Τουρκία προκαλεί η απόφαση δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με σκάνδαλο κομματικής χρηματοδότησης που χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ιδρυτικό μέλος του ισλαμικών καταβολών κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο κ. Γκιουλ εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της Τουρκίας το 2007 και ως πρόεδρος χαίρει ασυλίας.
Οπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο του,
«ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δικαστεί μόνο για προδοσία». Παρά ταύτα, η δίωξη είναι ενδεικτική των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του κεμαλικού κατεστημένου, που ελέγχει τη Δικαιοσύνη και τον στρατό. Η υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο πρόεδρος χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το τότε Κόμμα της Ευημερίας, που προηγήθηκε του ΑΚΡ, κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε κεφάλαια του υπουργείου Οικονομικών. «Αποτελεί κανόνα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι όλοι είναι υπόλογοι στον νόμο» αναφέρει η δικαστική απόφαση την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ο πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν είχε κριθεί ένοχος πριν από πέντε χρόνια για την ίδια υπόθεση απάτης. Πρωθυπουργός για σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1996-1997, ο «σοφός γέρων» του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία έχει καταδικαστεί για πλαστογράφηση εγγράφων με στόχο την υπεξαίρεση εκατομμυρίων λιρών από το κράτος.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο της Αγκυρας ζητώντας την παραίτηση του κ. Ερντογάν. Κυματίζοντας τουρκικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Η Τουρκία θα παραμείνει κοσμική» 20.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την κεντρική πλατεία Ταντογκάν στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης