Έντονο παρασκήνιο συνοδεύει τις πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που έγιναν καλοκαίρι, κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα.
Παρασκήνιο που αναπόφευκτα έχει τροφοδοτήσει πληθώρα σεναρίων, άλλων πραγματικών και άλλων φανταστικών, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την «εύκολη» ερμηνεία, που συνδέεται μάλιστα και με τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας, επειδή όταν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα αλλάξει πόστο, θέλησε πριν αποχωρήσει από το Πεντάγωνο να τοποθετήσει στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων τους «δικούς του ανθρώπους».
Η ερμηνεία αυτή συμπληρώνεται και από την εκτίμηση «να μην μπορέσει ο Γ. Παπανδρέου, όταν γίνει πρωθυπουργός, να κάνει αλλαγές και να βάλει στελέχη της εμπιστοσύνης του».
Αλλά ποιος μπορεί να απαγορέψει σε έναν πρωθυπουργό, και μάλιστα με νωπή λαϊκή εντολή (αν ο Γιώργος κερδίσει τις εθνικές εκλογές και κάνει κυβέρνηση), να προβεί στις αλλαγές που θα θεωρήσει αναγκαίες;
Επομένως, ίσως η λύση του «μυστηρίου» να πρέπει να αναζητηθεί αλλού.
Μια ερμηνεία λοιπόν, που διαδόθηκε ευρέως και έτυχε μάλιστα προβολής και απ' το ΠΑΣΟΚ (που έκανε και σχετικές διαρροές...), είναι ότι οι αιτίες για τις αλλαγές θα πρέπει να αναζητηθούν σε μια υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ή, σύμφωνα με μια άλλη παραλλαγή αυτού του σεναρίου, σε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του απελθόντος Α/ΓΕΕΘΑ Δημ. Γράψα.
Κατά το συγκεκριμένο σενάριο, υπήρξε έντονη ενόχληση της Ντ. Μπακογιάννη, κατ’ άλλους και οργή, λόγω των διαρροών περί αποστολής καταδρομέων σε βραχονησίδες αμφισβητούμενες από την Τουρκία, ακόμα και με «ειδικό» εξοπλισμό.
Οι διαρροές αποδόθηκαν στον στρατηγό Γράψα και είχαν αποτέλεσμα να γίνουν διαβήματα από την Τουρκία. Σύμφωνα δε με μια εκδοχή, οι τούρκοι «φίλοι» της Ντόρας κυριολεκτικά την «κατσάδιασαν» (!) και τη φέρανε σε δύσκολη θέση «απολογούμενου». Και αυτά είχαν αποτέλεσμα να ζητήσει η υπουργός Εξωτερικών την αντικατάσταση του Α/ΓΕΕΘΑ...
Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Δημ. Γράψα να είναι σε κόντρα με τον Β. Μεϊμαράκη επειδή είχε διαφωνήσει με την ανακοίνωσή του για τη μείωση της θητείας, είτε διότι επί της ουσίας διαφωνούσε είτε επειδή η σχετική εξαγγελία έγινε από τον υπουργό χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σοβαρή συζήτηση και μελέτη.
Διαφωνούσε ακόμα, κατά το ίδιο σενάριο, με τις περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ένα άλλο σενάριο θέλει την Ελλάδα να στέλνει μήνυμα στους «γείτονες» μέσω των αλλαγών στην ηγεσία των ΕΔ ότι πλέον δίνει έμφαση στην αεροπορία, κάτι που σχετίζεται με τις αναχαιτίσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, που πλέον είναι καθημερινότητα στο Αιγαίο.
Αλλά υπάρχει κι ο αντίλογος, ότι σύμφωνα με την εναλλαγή στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ήταν η σειρά της Πολεμικής Αεροπορίας να δώσει τον δικό της αρχηγό.
Δεν λείπουν ακόμα και τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία την αλλαγή του Δημ. Γράψα ζήτησαν οι Αμερικανοί, επειδή ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ ήθελε διαφοροποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κάτι που σήμαινε στροφή προς ορισμένα ρωσικά όπλα στη θέση των αμερικανικών. Πάντα κατά τα ανωτέρω σενάρια, τα οποία και πέραν των διαφοροποιήσεών τους έχουν κοινό σημείο την αντίδραση του Γράψα, ο στρατηγός επειδή οργίστηκε με την αντικατάστασή του ήταν έτοιμος να κάνει σχετική δήλωση. Και γι' αυτό τον κάλεσε την Παρασκευή ο Κ. Καραμανλής στο Μαξίμου, προκειμένου να τον κατευνάσει.
Βέβαια, τα σενάρια αυτά δείχνουν να αγνοούν μια πραγματικότητα:
- Τόσο ο Δημ. Γράψας όσο και ο τέως Α/ΓΕΣ Δημ. Βούλγαρης είχαν συμπληρώσει τη διετία που είθισται να παραμένουν στις θέσεις τους οι αρχηγοί, αφού είχαν τοποθετηθεί τον Ιούλιο του 2007, λόγω της παραίτησης τότε του Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Παν. Χηνοφώτη.
Συνεπώς, είχε επέλθει ο χρόνος της αντικατάστασής τους. Και γι΄αυτό έγινε, χωρίς να είναι ανάγκη να καταφεύγει κάποιος σε σενάρια... συνωμοσίας.
Η θέση της κυβέρνησης
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και μια άποψη που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει τόσο ο Β. Μεϊμαράκης όσο και ο πρωθυπουργός:
- Οι κρίσεις των αρχηγών θα πρέπει να γίνονται το καλοκαίρι, ώστε να έχουν περίπου ένα εξάμηνο μπροστά τους προκειμένου να ενημερωθούν και να είναι έτοιμοι να κάνουν τις προτάσεις τους για τις κρίσεις των κατώτερων βαθμών. Αυτό άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν έγκυροι κυβερνητικοί κύκλοι, είναι το καθεστώς που επικρατεί σε όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης), για τον λόγο που προαναφέρθηκε.
Κατά τις πληροφορίες μας, η απόφαση για τις αλλαγές είχε ληφθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και είχε συμφωνήσει ο πρωθυπουργός πριν από περίπου 2 μήνες.
Μάλιστα, ο απελθών Α/ΓΕΕΘΑ είχε ενημερωθεί σχετικά πριν από περίπου έναν μήνα, όπως κι ο απελθών Α/ΓΕΣ, καθώς και οι αντικαταστάτες τους.
Και -πράγμα... πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα- επέδειξαν μέγιστη υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα να μη διαρρεύσει το παραμικρό. Την ίδια υπευθυνότητα έδειξαν και οι άλλοι που ήσαν ενήμεροι (ο υπουργός Άμυνας, οι υφυπουργοί, τα επιτελεία τους, το Μαξίμου), ένας κύκλος περίπου 20 ατόμων. Ο στρατηγός Γράψας μάλιστα ήταν καθημερινά στο γραφείο του μέχρι τις 11 το βράδυ, ακόμα και την παραμονή της ανακοίνωσης των αλλαγών, όπου χειρίστηκε και την τελευταία κρίση με την αμφισβήτηση της νησίδας Ρω από την Τουρκία...
Στη συνέχεια ενημερώθηκαν η Ντ. Μπακογιάννη, οι άλλοι υπουργοί που μετέχουν στο ΚΥΣΕΑ, ο Β. Αντώναρος και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Αργ. Καρράς (για τα διαδικαστικά), λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Σε ό,τι αφορά τους νέους αρχηγούς, τον πτέραρχο Κλόκοζα και τον στρατηγό Φραγκούλη, δεν αμφισβητούνται ούτε οι επιχειρησιακές τους ικανότητες ούτε το ότι είναι πάνω απ' όλα «στρατιώτες». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πραγματοποίηση των αλλαγών μέσα στο καλοκαίρι, ουδέν είπε για τα πρόσωπα ούτε έκανε καμία μνεία περί κομματικών επιλογών.
Πάντως, ορισμένοι κύκλοι αφήνουν αιχμές κατά του νέου Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Γ. Γιάγκου περί... φιλοαμερικανισμού, επειδή συμμετέχει σε επιτροπή του ΝΑΤΟ επικεφαλής της οποίας είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ.
Ωστόσο υπάρχει ο αντίλογος, ότι αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας η συμμετοχή σε αυτήν την επιτροπή, ακριβώς επειδή επεξεργάζεται τη νέα δομή της συμμαχίας...
***
Η νέα ηγεσία
• Ως Α/ΓΕΕΘΑ επελέγη ο πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, τ. Α/ΓΕΑ.
• Ως Α/ΓΕΣ ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, τ. γενικός επιθεωρητής Στρατού.
• Ως Α/ΓΕΑ ο πτέραρχος Β. Κλόκοζας, τ. διοικητής ΑΤΑ. (Διοικητής ΑΤΑ τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος Γ. Πατσαντάρας και Αρχηγός Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης ο υποπτέραρχος Κ. Ιατρίδης).
• Το ΓΕΝ εκτός αλλαγών.
Οι νέοι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ έχουν μπροστά τους καυτά και εξαιρετικά επείγοντα θέματα, που πρέπει να αντιμετωπίσουν χωρίς χρονοτριβή.
Ο Α/ΓΕΣ, που θεωρείται ικανός αξιωματικός και οξυδερκής, θα πρέπει να δει αμέσως κι επειγόντως θέματα που ο προκάτοχός του αντιμετώπιζε χαλαρά, να αποδείξει ότι είναι decision maker (αποφασιστικός):
• Ταχεία προώθηση των θεμάτων του εξοπλισμού των αρμάτων LEO με πυρομαχικά. Οι διαστάσεις της υπόθεσης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο χαλαρότητας και αδιαφορίας.
• Παραλαβή των μαχητικών ελικοπτέρων «Απάτσι», υπόθεση που εξελίσσεται με ταχύτητα χελώνας πάσχουσας από αρθριτικά. Είναι αδιανόητο να μένουν καθηλωμένα 12 επιθετικά ελικόπτερα υψηλής τεχνολογίας, γιατί τη μια μέρα ο πρόεδρος της επιτροπής και την άλλη ο αντιπρόεδρος έχουν άδεια ή βαριούνται να διαβάσουν τα χαρτιά.
• Ξεκαθάρισμα του θέματος του ηλεκτρονικού πολέμου. Ο Στρατός είναι τυφλός στα μάτια και τα αυτιά.
• Ομοίως ξεκαθάρισμα του θέματος της παραλαβής των ελικοπτέρων ΝΗ-90. Ως πότε ο Στρατός θα στερείται μεταφορικών αεροπορικών μέσων;
Ο Α/ΓΕΑ, επίσης ικανός αξιωματικός, θα πρέπει να εγκύψει στη διαθεσιμότητα των μαχητικών, στην άμεση προμήθεια εκπαιδευτικών βοηθημάτων, στο θέμα των C27J, δηλαδή όλων αυτών που επηρεάζουν τη μαχητικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. «Αρχή άνδρα δείκνυσι…» και για τους τρεις αρχηγούς, ιδιαίτερα ΓΕΣ και ΓΕΑ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ κ. Γιάγκος έχει δώσει καλά δείγματα ως αρχηγός ΓΕΑ. Τώρα όμως ως στρατάρχης έχει αυξημένες υποχρεώσεις. Ιδιαίτερα τούτες τις δύσκολες ώρες. Και ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να λέει και «όχι» όταν η πατρίδα το απαιτεί...
Ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Αμετροέπειες...
Το ΠΑΣΟΚ, διά της κ. Β. Παπανδρέου και του Τύπου, ομίλησε περί σφαγής, κινήσεως πανικού και συνέχεια αναξιοκρατικών κρίσεων. Αμετροέπειες της ρουτίνας. Πού βρέθηκαν τα χατζάρια και τα αίματα; Δύο παλαιότερες επιλογές της κυβέρνησης έφυγαν, τρεις ήρθαν. Και, όπως λέγεται, καλύτερες από τις προηγούμενες. Και το κερασάκι: «Το ΠΑΣΟΚ θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων». Το πώς δεν μας το λέει... Εξακολουθεί η κ. Βάσω Παπανδρέου να μην πείθει όταν γενικολογεί... Μας ενδιαφέρει να μας πει τα μέτρα και τις μεθόδους εφαρμογής της αξιοκρατίας, τον τρόπο στελέχωσης θέσεων-κλειδιών του υπουργείου, τους τρόπους εξασφάλισης της διαφάνειας στις προμήθειες.
Και οι απέναντι
Στην Τουρκία γίνονται κανονικές, προγραμματισμένες κρίσεις την 1η Αυγούστου κάθε χρόνο.
Σημειώσαμε:
• Διοικητής της Α΄ Στρατιάς (Αιγαίου) ο στρατηγός Μπεκίρ Κολιοντζού, πολυσυζητημένο πρόσωπο στη γνωστή υπόθεση Εργκενεγκόν.
• Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραμένει ο γνωστός μας στρατηγός Ιλκέρ Μποσμπούν, ο οποίος όμως ενημερώθηκε ότι αποστρατεύεται το 2010, αντικαθιστάμενος από τον νυν Α/ΓΕΣ στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ (προγραμματισμένες και οργανωμένες διαδικασίες, όχι άρπα κόλλα).
• Ως Α/ΓΕΝ επελέγη ο ναύαρχος Εσφέρ Ουφούκ Γιγίτ.
• Ως Α/ΓΕΑ επελέγη ο πτέραρχος Χασάν Ακσάι.
Το Παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου