Τρικ πρόωρης απόλυσης για όσους έχουν συμπληρώσει 9 μήνες θητείας
Αναβολή στράτευσης που ισοδυναμεί με απόλυση επιδιώκουν στρατιώτες που κατετάγησαν τον Νοέμβριο του 2008 και έχουν ήδη συμπληρώσει 9 μήνες θητείας που είναι πλέον η υποχρέωση στον Στρατό Ξηράς.Oι καταταγέντες τον περασμένο Νοέμβριο θεωρούν τη σειρά τους αδικημένη σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους που υπηρετούν αφού, όπως λένε οι ίδιοι και συγγενείς τους, είναι οι μόνοι που δεν εντάχθηκαν στην ενδιάμεση ρύθμιση που εφαρμόστηκε για να «τρέξει» ομαλά η μείωση από τους 12 στους 9 μήνες: οι αμέσως μετά από αυτούς καταταγέντες (Φεβρουάριος ΄09) θα κάνουν 11 μήνες θητεία, οι επόμενοι (Μάιος ΄09) 10 μήνες, ενώ όσοι κατατάσσονται αυτές τις ημέρες θα μείνουν στον Στρατό μόνο 9 μήνες.
Καθώς πενία τέχνας κατεργάζεται, πολλοί από τους καταταγέντες πέρυσι τον Νοέμβριο άρχισαν και σκέφτονται τη λύση της προσωρινής αναβολής λίγων μηνών επικαλούμενοι... ψυχολογικούς και άλλους λόγους υγείας. Κι αυτό καθώς η στρατολογική νομοθεσία προβλέπει ότι αν κάποιος στρατευμένος διακόψει τη θητεία του- με τεκμηριωμένη απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής απαλλαγών- όταν επιστρέψει θα έχει υπόλοιπο θητείας με βάση τα όσα θα ισχύουν τότε. Δηλαδή θα απολύεται αμέσως αφού θα έχει ήδη συμπληρώσει το 9μηνο! Η σκέψη, βοηθούσης και της ράδιο-αρβύλα, έγινε πράξη από κάποιους. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι όλοι όσοι κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση το κάνουν για να γλιτώσουν 3 μήνες θητεία. Άλλωστε στις μονάδες της Β. Ελλάδας και στα νησιά οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και δημιουργούν, σύμφωνα με μαρτυρίες, λόγους για αναβολές...
Προκατάληψη
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων καταγγέλλει ότι γιατροί νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πλειονότητα του στρατεύματος, αντιμετωπίζουν αρνητικά τους πιεσμένους ψυχολογικά στρατιώτες που ζητούν τις αναβολές λόγω των εξαιρετικά άσχημων συνθηκών διαβίωσης και των πάρα πολλών υπηρεσιών (σκοπιές κ.λπ.) που κάνουν πλέον. Και αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει σχετική «οδηγία» που δεν λαμβάνει υπόψη πραγματικές καταστάσεις. Η επιτροπή αναφέρεται ειδικότερα στη διοίκηση και τους ψυχολόγους του 412 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με κοινοποίηση επιστολής φαντάρων της περιοχής, στην οποία υποστηρίζεται ότι απορρίπτονται οι αιτήσεις «χωρίς καν να εξετάσουν την κάθε περίπτωση». Και θέτουν το ερώτημα αν κάποιος που ζήτησε αναβολή για ψυχολογικούς λόγους και δεν την πήρε, θολώσει και προκαλέσει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους ποιος θα έχει την ευθύνη;
Πηγές του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΣ διαψεύδουν ότι υπάρχει εντολή για ειδική αντιμετώπιση των αιτήσεων για αναβολές στράτευσης και υποστηρίζουν ότι «σε κεντρικό επίπεδο» δεν έχει καταγραφεί αύξηση αναβολών, ενώ επισημαίνουν ότι μια αναβολή δεν λαμβάνεται μόνο και μόνο επειδή κάποιος τη ζητά. «Πρέπει να τεκμηριωθεί ιατρικά ο λόγος», λένε. Αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση είτε αιτήσεων είτε χορηγήσεων αναβολών στους καταταγέντες πέρυσι τον Νοέμβριο αλλά ακόμα να μην έχουν φτάσει, όπως λένε, τα σχετικά στοιχεία στην Αθήνα από τις πάρα πολλές περιφερειακές επιτροπές για γραφειοκρατικούς λόγους. Μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης υποστηρίζουν ότι η τάση για λήψη αναβολών είναι αύξουσα, στηρίζεται σε πραγματικούς λόγους που σχετίζονται με την πίεση που υφίστανται οι στρατιώτες και ζητούν 9μηνο για όλους τους στρατευμένους.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι σε μερίδα στρατευμένων ή υπό στράτευση νέων λειτουργεί αποτρεπτικά το να ζητήσουν αναβολή και το μοντέλο του εντύπου που χορηγείται μετά την απόλυση, καθώς φαίνεται σ΄ αυτό αν κάποιος έκανε την θητεία του ή απαλλάχτηκε. Για το μοντέλο αυτού του στρατολογικού εντύπου έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες, αφού φαίνονται σε δημόσια έγγραφα ή συνάγονται από αυτά προσωπικά δεδομένα.
Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου