Η επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα και το λαό μας, είναι αδήριτη ανάγκη, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος μιλούσε στο μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων της Αραδίππου κατά την τουρκική εισβολή -Γιώργου Ττόουλου, Κυριάκου Πυριπίτση, Τάσου Παπαθανασίου και Μάριου Σιαρή- που τελέστηκε στην εκκλησία του Αποστόλου Λουκά, στην Αραδίππου.
«Η επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τη χώρα και το λαό μας, είναι αδήριτη ανάγκη», επισήμανε, και πρόσθεσε ότι «η συνέχιση της διαίρεσης εμπερικλείει θανάσιμους κινδύνους για την πατρίδα και το λαό μας, και γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να συμβιβάζεται με τη σκέψη ότι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το 1974, μας βολεύει».
Σημείωσε ότι «η άγονη παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα, γι’ αυτό και επειγόμαστε για επίτευξη λύσης που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του λαού».
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι πολύχρονες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και οι διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όλα αυτά τα χρόνια, δεν οδήγησαν στην πολυπόθητη λύση, λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί». «Αναμφίβολα», τόνισε, «το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας», και υπογράμμισε πως «για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συναινέσει σε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, χρειάζεται σκληρή προσπάθεια και υλοποίηση ολοκληρωμένης πολιτικής». «Αυτή την ολοκληρωμένη πολιτική», συνέχισε, «υλοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας». Όπως είπε, «είναι μια πολιτική που κατέστησε τις δύο κυπριακές κοινότητες πρωταγωνίστριες στις προσπάθειες για λύση. Είναι μια πολιτική που επιδιώκει την αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με στόχο την άσκηση επιρροής πάνω σ’ αυτήν για να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί για λύση». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «η βάση λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα ενωμένο ομοσπονδιακό κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι όσο η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο η τ/κ ηγεσία δεν καταθέτει θέσεις και προτάσεις που να κινούνται στο γράμμα και στο πνεύμα όσων συμφωνήθηκαν, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για λύση μέσα στους επόμενους μήνες.
Σε ομιλία του στο Πελένδρι, κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου του ήρωα Νίκου Καρασαμάνη, σημείωσε ότι «από το Σεπτέμβριο που άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες μέχρι σήμερα, που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες». «Δυσκολίες που οφείλονται στο γεγονός ότι τα 35 χρόνια κατοχής δημιούργησαν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα. Δυσκολίες οι οποίες οφείλονται, όμως, και σε μεγάλο βαθμό σε θέσεις και τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς, που πολλές φορές δεν συνάδουν με τα συμφωνηθέντα», είπε. Όπως ανέφερε, «αυτή της η στάση μάς απογοητεύει και δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για σύντομη επίτευξη λύσης», σημειώνοντας ότι «αυτή μας η διαπίστωση δεν απορρέει από την όποια δική μας απροθυμία ή δυσπιστία». «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας ή θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα της διαδικασίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους με τις απευθείας διαπραγματεύσεις».
Εμείς βιώνουμε τις συνέπειες
ΟΠΩΣ υπογράμμισε ο Άντρος Κυπριανού, «είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Εμείς βιώνουμε και πληρώνουμε τις συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Δυστυχώς, όμως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τουρκική αδιαλλαξία και οι παλινδρομήσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, δεν μας επιτρέπουν να ελπίζουμε σε επίτευξη λύσης στο άμεσο μέλλον», συμπλήρωσε. «Γι’ αυτό», συνέχισε, «καλούμε όλους όσοι, εντός και εκτός Κύπρου, επιθυμούν λύση του κυπριακού προβλήματος σύντομα, να ασκήσουν την επιρροή και την πίεσή τους εκεί που πρέπει, στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία».
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου