Νομικοί και πολιτικοί σχολιάζουν την εκτέλεση Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί σε Κύπρο και Ελλάδα η αποκάλυψη ότι οι Τούρκοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους. Ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης εισηγείται την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης.
ΛΟΥΚΗΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ
Ο τουρκικός στρατός προχωρούσε και εκτελούσε άτομα με βάση την εθνική τους προέλευση.
Ευρεία δημοσιότητα δίνει ο αθηναϊκός Τύπος στην εκτέλεση αιχμαλώτων από τον τουρκικό στρατό.
Ο διοικητής των πέντε εκτελεσθέντων Ελληνοκυπρίων Γ. Συμεωνίδης.
ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑ πολέμου, για το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει σε διεθνές δικαστήριο, θεωρεί ο πολιτικός και νομικός κόσμος της Κύπρου την αποκάλυψη για εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου. Το νέο έγκλημα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός, στη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο, έγινε γνωστό την περασμένη Πέμπτη, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης των οστών πέντε Ελληνοκυπρίων που θεωρούνταν αγνοούμενοι. Από την ταυτοποίηση διεφάνη ότι οι πέντε Ελληνοκύπριοι που παρουσιάζονται σε φωτογραφία-σύμβολο του αγώνα των συγγενών αγνοουμένων, οι Αντώνης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής και Ιωάννης Παπαγιάννης, εκτελέστηκαν λίγα λεπτά μετά τη σύλληψή τους και τη φωτογράφησή τους για σκοπούς προπαγάνδας. Τούρκοι στρατιώτες τούς πρόσφεραν πρώτα τσιγάρο, για σκοπούς της προπαγανδιστικής φωτογράφησης, εξασφάλισαν διά της βίας από έναν εξ αυτών, τον Αντώνη Κορέλλη, δήλωση που μετεδόθηκε από τον παράνομο ραδιοσταθμό των Τουρκοκυπρίων Μπαϊράκ, ότι δήθεν τυγχάνουν καλής αντιμετώπισης ως αιχμάλωτοι πολέμου, και στη συνέχεια τους εκτέλεσαν και τους έθαψαν στο σημείο της σύλληψής τους.
Αντιδράσεις
Την είδηση της ταυτοποίησης των οστών των πέντε Ελληνοκυπρίων δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή η «Σ» και, όπως ήταν φυσικό, πυροδότησε σοβαρές αντιδράσεις.
* Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου καταδίκασε, βεβαίως, το τουρκικό έγκλημα και χαρακτήρισε αποκαλυπτική την επιβεβαίωση αλλά, παράλληλα, τήρησε αποστάσεις από τη λαϊκή απαίτηση για διεθνή καταγγελία της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο.
* Ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, συμμορφούμενος με την ίδια κυβερνητική γραμμή για εκτόνωση της κατάστασης, για να μη διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών, θυμίζει ευσχήμως ότι διερευνώνται και άλλες υποθέσεις και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί.
* Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε στη «Σ» ότι πέρα από τις ταυτοποιήσεις λειψάνων, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες θανάτου των Ελληνοκυπρίων που συνέλαβε.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αποκάλυψε η «Σημερινή» και έκανε το γύρο του κόσμου, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, η ευθύνη της Τουρκίας είναι αυταπόδεικτη. Την καταμαρτυρούν τα ευρήματα στα οστά των στρατιωτών μας και η βιαστική ταφή τους δίπλα από το σημείο της εκτέλεσής τους. Η Κυβέρνηση, τονίζει ο Δημήτρης Συλλούρης, πρέπει να καταγγείλει το έγκλημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα με τις διεξαγόμενες συνομιλίες, τονίζει η Κυβέρνηση, πρέπει να αναδεικνύει παράλληλα τις ευθύνες του εισβολέα και να δρα σε όλα τα επίπεδα χωρίς περιορισμούς και σκοπιμότητες. Το έγκλημα που έγινε στον τόπο, τονίζει, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποσιωπηθεί.
* Η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε ο στρατός της κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία «Ελεύθεροι Πολίτες». Στην ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι η πρόσφατη ταυτοποίηση των οστών των πέντε στρατιωτών, που αποδεδειγμένα είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πολλά γεγονότα βίας κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, όπως ούτε και η εκτέλεση των τεσσάρων μελών της ελληνοκυπριακής οικογένειας στη Λάπηθο, που τα οστά τους βρέθηκαν στην αυλή του σπιτιού τους. Η πρωτοβουλία «Ελεύθεροι Πολίτες» αναφέρει, τέλος, ότι όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εκταφές και τις ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων θα πρέπει να δοθούν στα αρμόδια όργανα της διεθνούς κοινότητας, με την απαίτηση η Τουρκία να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε.
Δεν αρκούν οι ταυτοποιήσεις
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε ότι οι συγγενείς δεν αρκούνται με τις ταυτοποιήσεις των λειψάνων, αλλά θέλουν να μάθουν ακριβώς τι τύχη επιφυλάχθηκε στους αγαπημένους τους από το στρατό της Τουρκίας. «Τα αρχεία του τουρκικού στρατού πρέπει να ανοίξουν και να δοθούν όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν, για το πώς συμπεριφέρθηκε ο τουρκικός στρατός στους αιχμαλώτους πολέμου». Αυτά τα αρχεία, που κρατεί ερμητικά κλειστά ο τουρκικός στρατός, πρέπει να ανοίξουν και βάσει της διακρατικής προσφυγής της Κύπρου, που ζητεί να ριχτεί φως στην τύχη των Κυπρίων αγνοουμένων. Βέβαια η Διερευνητική Επιτροπή, δηλώνουν κορυφαίοι νομικοί που ασχολήθηκαν με τις ατομικές προσφυγές, έχει συγκεκριμένη εντολή και δεν μπορεί να προβεί σε ανακρίσεις για να βρει τους ενόχους των εγκλημάτων.
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δελαβέκουρας: Παραβίαση διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε ότι οι αποκαλύψεις για την εκτέλεση των αιχμαλώτων, «επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο». Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή. Αναφέρει, επίσης, ότι «όπως απέδειξε και η συγκεκριμένη περίπτωση, το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό». «Πρέπει να διασφαλίσουμε την επίτευξη της ανθρωπιστικής αποστολής της Επιτροπής και τη συνέχιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της», καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
ΠΑΣΟΚ: Παραμένουν οι ίδιοι
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει πως «πρόκειται για μιαν ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει». «Πρόκειται για μιαν ανατριχιαστική επιβεβαίωση της όψης του Τούρκου εισβολέα στην Κύπρο το 1974. Μιας όψης την οποία η Τουρκία όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της. Με τη βοήθεια δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως άξονα», τονίζει ο κ. Λοβέρδος.
ΛΑΟΣ: Αυτούς θέλουμε να βάλουμε στην Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, σε δήλωσή του, αναφέρει πως «οι τουρκολάγνοι του πολιτικού συστήματος πήραν την απάντηση της πραγματικότητας, με τα τραγικά ευρήματα στην πολύπαθη Κύπρο». Ο κ. Αϊβαλιώτης αναφέρει πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας στο διάβα των αιώνων παραμένει η ίδια: το μαρτυράει η ιστορία της, οι πράξεις της, τα εγκλήματά της» και προσθέτει ότι «τέτοιες στιγμές ανασύρεται στη μνήμη μας η γενοκτονία των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων, καθώς και οι άνανδρες δολοφονίες του Αττίλα». «Κατά τα άλλα, επιβάλλεται να τους βάλουμε στην ΕΕ, όπως επιθυμεί η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Καραμανλής», δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.
ΣΥΝ: Ανθρώπινο, ηθικό και πολιτικό θέμα
Ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, με αφορμή την είδηση για τον εντοπισμό των λειψάνων πέντε Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, σε δήλωσή του τονίζει πως «πρόκειται για φρικιαστική είδηση, που φέρνει στο προσκήνιο μιαν από τις σκοτεινές πλευρές της τουρκικής εισβολής και την ανάγκη διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974».
«Το μείζον αυτό ανθρώπινο, ηθικό και πολιτικό θέμα υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ειρήνη στην Κύπρο, την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας στο Κυπριακό και τη δίκαιη λύση του προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ», επισημαίνει ο κ. Τριγάζης.
ΔΗΚΟ: Ένοχη η Τουρκία
Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί όπως εφαρμοσθούν οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου της κυπριακής τραγωδίας.
Με χθεσινή του γραπτή δήλωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου εκφράζει «αποτροπιασμό για τα στυγερά εγκλήματα της Τουρκίας, κατά και μετά την εισβολή του 1974», παρακολουθώντας «την κορύφωση του δράματος των οικογενειών των πεσόντων και αγνοουμένων, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες».
«Εκφράζουμε», δηλώνει ο κ. Φωτίου, «τη συμπαράσταση του Δημοκρατικού Κόμματος στους συγγενείς των δολοφονηθέντων μελών οικογενείας στη Λάπηθο και στους συγγενείς των πέντε αιχμαλώτων πολέμου, που δολοφονήθηκαν μετά τη σύλληψή τους από τα κατοχικά στρατεύματα». «Οι δύο αυτές περιπτώσεις, μαζί με πολλές άλλες», όπως αναφέρει ο κ. Φωτίου, «στοιχειοθετούν, πέρα από κάθε αμφιβολία, την ενοχή της Τουρκίας για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, που δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητα».
Ομήρου: Να τιμωρηθεί για εγκλήματα πολέμου
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε δήλωσή του στη «Σ», επισήμανε ότι η αποκάλυψη της δολοφονίας 5 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση όλων των προσφερόμενων νομικών διαδικασιών, για να τεθεί η Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να τιμωρηθεί για εγκλήματα πολέμου. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τονίζει ότι μετά την αποκάλυψη των φρικτών εγκλημάτων του τουρκικού κράτους κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974, επιβάλλεται η άμεση ενεργοποίηση από την Κυπριακή Δημοκρατία όλων των προσφερομένων διαδικασιών με βάση τις Συμβάσεις τις Γενεύης για το Δίκαιο του πολέμου, και πιο συγκεκριμένα με βάση:
Πρώτον, την Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης περί Μεταχείρισης Αιχμαλώτων πολέμου της 12ης Αυγούστου 1949 και Δεύτερον, την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης περί προστασίας των πολιτών (Αμάχων) εν καιρώ πολέμου της 2ης Αυγούστου 1949.
Λ. Λουκαΐδης: Διέπραξαν γενοκτονία
Ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Λουκής Λουκαΐδης τονίζει ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι η προσφυγή εναντίον της Τουρκίας για γενοκτονία στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η Τουρκία, επισημαίνει, έχει υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για τη γενοκτονία και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αρνηθεί να δώσει εξηγήσεις για το τι έκανε στην Κύπρο. Ο κ. Λουκαΐδης τονίζει ότι η Τουρκία εφάρμοζε στην κατεχόμενη περιοχή πολιτική γενοκτονίας και ο τουρκικός στρατός προχωρούσε και εκτελούσε άτομα με βάση την εθνική τους προέλευση. Οι δολοφονίες εντάσσονται στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκφοβίσει και να εκδιώξει τον ελληνικό πληθυσμό από τις πατρογονικές του εστίες στην κατεχόμενη Κύπρο.
Χρ. Κληρίδης: Να προσφύγουμε στη Χάγη
Ο νομικός, με ειδικότητα σε θέματα διεθνούς δικαίου, Χρίστος Κληρίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να καταγγείλει την Τουρκία ότι παρέβη το δίκαιο του πολέμου, που υποχρεώνει τους εμπολέμους να σέβονται τη ζωή των αιχμαλώτων. Η προσφυγή σε αυτή την περίπτωση είναι διακρατική, κράτος προς κράτος. Βέβαια, εξηγεί ο Χρίστος Κληρίδης, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αντιδράσει και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει δεκτή η προσφυγή. Εκεί θα γίνει νομική μάχη και εδώ ακριβώς έγκειται και η αξία της αντίδρασης, γιατί θα αποκαλυφθεί η προσπάθεια της Τουρκίας να συγκαλύψει τα εγκλήματά της. Η κίνηση είναι περισσότερο πολιτικής σημασίας και αν δεν γίνει είναι ενδεικτική του τρόπου που αποφασίζει να ενεργεί το κυπριακό κράτος και η κυπριακή κυβέρνηση.
Ως αποτέλεσμα εξειδικευμένης ευθύνης ατόμων, αντί να δημιουργηθεί ατ χοκ επιτροπή από το δικαστήριο, δημιουργήθηκε από την πρώτη Ιουνίου του 2002 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που εξετάζει τις ευθύνες ατόμων που βαρύνονται με εγκλήματα πολέμου. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει προσφυγή αν προηγηθεί έρευνα και εντοπιστούν οι ευθύνες των ατόμων. Για να γίνει, όμως, αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται έρευνα στα αρχεία του τουρκικού στρατού, ποιος ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, ποιος έδωσε τη διαταγή και πώς ακριβώς εξελίχθησαν τα γεγονότα. Σε τρεις υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, η έρευνα ακόμη συνεχίζεται και υπάρχει δυσκολία στην τεκμηρίωσή τους.
Ο ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
«Τους είχα δει πριν τους αιχμαλωτίσουν οι Τούρκοι»
Αποκαλυπτική για το χρονικό της σύλληψης των πέντε Ελληνοκυπρίων ήταν η μαρτυρία του διοικητή της διμοιρίας Γ. Συμεωνίδη, που δημοσιεύθηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 25 Ιουλίου. Όπως ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης, στις αρχές Αυγούστου με τη διμοιρία του, που αποτελούνταν από 22 άτομα, βρέθηκε να κρατά θέσεις σε υψώματα κοντά στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος και παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί ανακωχή, τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου πετούσαν πάνω από την περιοχή τουρκικά αεροπλάνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τούρκοι παραβίασαν την ανακωχή με σκοπό να καταλάβουν την Αμμόχωστο, αλλά κανένας δεν φρόντισε να ενημερώσει εκείνες τις ώρες τις ελληνοκυπριακές μονάδες, με αποτέλεσμα πολλοί στρατιώτες να παγιδευτούν και να αιχμαλωτιστούν. Η διμοιρία του ανθυπολοχαγού Συμεωνίδη είχε χωριστεί σε τρεις ομάδες: στην πρώτη ήταν οι πέντε δολοφονηθέντες Ελληνοκύπριοι, στη δεύτερη μετείχε ο Συμεωνίδης και η τρίτη ομάδα βρισκόταν σε ένα ύψωμα. Ο τότε διοικητής περιγράφει χαρακτηριστικά: «Πήραμε εντολή να βάλλουμε εναντίον των τουρκικών θέσεων. Δυστυχώς το πυροβόλο της ομάδας, όπου επικεφαλής ήταν ο συγχωριανός μου Κορέλλης, δεν μπορούσε να βάλει κατά των Τουρκοκυπρίων γιατί δεν ταίριαζαν οι σφαίρες που τους είχαν δοθεί... Κάποια στιγμή γύρω στο μεσημέρι, εμφανίστηκαν πίσω από ένα ύψωμα 3-4 άρματα και σε απόσταση 300 μέτρων από την ομάδα Κορέλλη. Τηλεφώνησα στο τάγμα για να μάθω τι ήταν τα άρματα. Η τηλεφωνική γραμμή ήταν νεκρή. Καταλάβαμε ότι ήταν τουρκικά, γιατί σε λίγο άρχισαν να μας χτυπούν.
Ειδοποίησα την ομάδα Κορέλλη να απομακρυνθεί αμέσως. Δύο από τους επτά στρατιώτες της μπόρεσαν έρποντας να φτάσουν κοντά μας, ενώ οι άλλοι πέντε προσπάθησαν βαδίζοντας να πάνε προς το χωριό Μαραθόβουνος. Τους αντελήφθησαν οι Τούρκοι και άρχισαν να τους πυροβολούν. Έπεσαν κάτω για να γλιτώσουν από τα πυρά και αυτή ήταν η τελευταία φορά που τους είδαμε».
Οι προπαγανδιστικές φωτογραφίες που αποκάλυψαν το έγκλημα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι Τούρκοι στρατιώτες που συνέλαβαν τον Αντώνη Κορέλλη και τους άλλους τέσσερις συντρόφους τους, συνοδεύονταν από δημοσιογράφους που ήθελαν να κάνουν και την προπαγάνδα τους για τον «ηρωικό» τουρκικό στρατό. Δεκανέας από τη Σαμψούντα ονόματι Μεχμέτ τους πρόσφερε τσιγάρο, που αφού το κάπνισαν, μετά εκτελέστηκαν.
Ο συνοδός του τουρκικού στρατού Κουούξεβερ έπεσε με το αυτοκίνητο που διακινείτο στην περιοχή Ομορφίτας, κοντά στο εργοστάσιο Μπάτα, σε προκεχωρημένη θέση άμυνας της Εθνοφρουράς. Το αυτοκίνητό του γαζώθηκε από τις σφαίρες και ο οδηγός του έπεσε νεκρός. Ο ίδιος ο Κουούξεβερ δήλωσε, όταν συνελήφθη τραυματισμένος, ότι ήταν δημοσιογράφος. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και μια Τουρκάλα έγκυος, άγνωστο πού προσπαθούσαν να πάνε και κατά πόσο ο δημοσιογράφος εκτελούσε θέλημα Τούρκου αξιωματικού, για να μεταφερθεί η γυναίκα σε κλινική στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λευκωσίας.
Τραυματισμένοι και οι δύο διεσώθησαν από Ελληνοκυπρίους γιατρούς. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν τρεις κάμερες και πολύτιμο υλικό από τα ανδραγαθήματα του τουρκικού στρατού εισβολής. Σ' αυτό το υλικό, όσο παρέμεινε άθικτο από κάποιους που άνοιξαν τις μηχανές απρόσεκτα, διεσώθησαν οι φωτογραφίες που καταμαρτυρούν το τουρκικό έγκλημα.
ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΚΟΡΕΛΛΗ
Η τελευταία φορά που είδε το σύζυγό της
Η Χρυστάλλα Κορέλλη θυμάται ότι ο άντρας της έφτασε σκονισμένος για ένα βιαστικό μπάνιο στο σπίτι τους στην Κυθρέα λίγες μέρες πριν. Του είπαν συγγενείς του ότι κάποιοι εγκαταλείπουν το μέτωπο για να σωθούν και αυτός απάντησε ότι αν το κάνουν όλοι αυτό, ο Αττίλας θα προελάσει ανενόχλητος. Συνειδητά επέστρεψε στη μονάδα του, για να υπερασπιστεί την πατρίδα του, παρά την απέλπιδα προσπάθεια και παρά την αποδιοργάνωση που υπήρχε γύρω του.
Πέρα από τους αναγνωρισθέντες φαίνεται ότι στην περιοχή συνελήφθησαν εν ζωή και άλλοι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες. Μάλιστα ο πέμπτος δεν φαίνεται καλά στη φωτογραφία και δεν αναγνωρίστηκε.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου