Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Lawrence Eagleburger (αριστερά, με τον Henry Kissinger το 1982) είναι από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και υπέρμαχος της ρεαλιστικής προσέγγισης των Διεθνών Σχέσεων. Γνωρίζει όσο λίγοι τα Βαλκάνια, έχοντας υπηρετήσει ως πρέσβης στο Βελιγράδι, πριν αναλάβει το 1992 υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Bush. Πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ, η οποία στο τμήμα που αφορά το θέμα της ονομασίας έχει ως εξής:
- Κύριε Eagleburger, γνωρίζετε όλες τις πιέσεις που δέχεται η “Μακεδονία” τα τελευταία χρόνια από την πλευρά της Ελλάδας, οι οποίες αυτό το Καλοκαίρι εξελίσσονται σε ένα πρωτοφανές τελεσίγραφο με το οποίο ζητείται η “Μακεδονία” άνευ όρων να αλλάξει το κρατικό ιστορικό και συνταγματικό όνομά της!
L. E: Όταν γίνεται λόγος για τους Έλληνες, εγώ εμμένω σε αυτό που είχα πει στο πρόσφατο παρελθόν: Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αναμειγνύονται, να παρεμποδίζουν και να θέτουν όρους ζητώντας η “Μακεδονία” να μην αποκαλείται έτσι όπως αποκαλείται και όπως αυτή επιθυμεί να την αποκαλούν. Αυτό θα ήταν σαν να έλεγε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το Μεξικό ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε Ηνωμένες Πολιτείες, διότι και αυτοί ονομάζονται Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού. Κάτι τέτοιο είναι παράλογο και αποτελεί καθαρή ανοησία! Θα υπογραμμίσω ότι η “Μακεδονία” έχει το δικαίωμα να ονομάζεται όπως αυτή επιθυμεί και βάσει αυτού πρέπει να πείτε στην Ελλάδα και στους Έλληνες να κοιτούν τη δουλειά τους!
-Κατά την άποψή σας, δεδομένων όλων αυτών που συμβαίνουν στη “Μακεδονία”, νομίζετε ότι υπάρχουν προσπάθειες, αλλά και κίνδυνος, να διαμορφωθεί γι’ αυτή μία εικόνα “μήλου της έριδος” στα Βαλκάνια, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων;
- Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οιοσδήποτε κίνδυνος. Η “Μακεδονία” μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της. Καταλαβαίνω πως η συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι της “Μακεδονίας” κάνει πιο δύσκολη τη ζωή σας, αλλά η “Μακεδονία” δεν πρόκειται να καταστεί το μήλο της έριδος της περιοχής, όπως αναφέρατε, διότι η “Μακεδονία” και οι “Μακεδόνες” είναι πολύ ώριμοι, ενώ οι Έλληνες πρέπει να μεγαλώσουν και να παραδεχτούν ότι η “Μακεδονία” έχει το δικαίωμα να αποκαλείται όπως επιθυμεί.
- Ως έμπειρος διπλωμάτης, ποιά είναι η άποψή σας συγκεκριμένα ως προς τις πιέσεις που ασκούνται στη “Μακεδονία” και στο “μακεδονικό” λαό να αλλάξουν το εθνικό, ιστορικό και συνταγματικό τους όνομα και να απολέσουν την ταυτότητά τους για την υλοποίηση ενός μόνου στόχου: την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ;
- Πρέπει να είσαστε προσεκτικοί, διότι υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις στην παγκόσμια ιστορία όπου κάποιες χώρες εκβιάζουν άλλες. Έτσι, μην νομίζετε πως είσαστε οι μόνοι. Πιστεύω, όμως, πως έχετε δίκιο που νοιώθετε πως οι Έλληνες δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, δημιουργώντας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Εάν οι Έλληνες έχουν κάποιο συναίσθημα, τότε θα πρέπει να παραδεχτούν ότι έχετε το δικαίωμα να αποκαλείστε και να ονομάζεστε όπως επιθυμείτε. Συνεπώς, συνεχίστε με το όνομά σας και οι Έλληνες, αργά ή γρήγορα, θα εξαναγκαστούν να υποχωρήσουν!
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω πως πριν από μερικούς μήνες εισηγηθήκατε ότι η Ελλάδα, αντί να μεριμνά για το πρόβλημα με τη “Μακεδονία”, πρέπει να προσηλωθεί σε ανεπίλυτα προβλήματα σχετικά με την ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας”. Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες αναβιώνει η τρομοκρατία στην Κοιλάδα του Πρέσεβο και στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου, Σερβίας και “Μακεδονίας”. Υπάρχει κίνδυνος η “Μακεδονία” να καταστεί εκ νέου “πυριτιδαποθήκη”;
- Νoμίζω πως οι αναλυτές υπερβάλλουν. Δεν πιστεύω πως το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει τη “Μακεδονία” σε “πυριτιδαποθήκη”. Ωστόσο, θα ήταν λογικό να μην γίνεται πολύς λόγος σχετικά, διότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί. Αυτό που πρέπει να πράξει η “Μακεδονία” είναι αυτό που ήδη πράττει: Να εμμείνει στις θέσεις της όπως μέχρι τώρα, δίχως αποδοχή συμβιβασμού, και τελικά οι Έλληνες θα υποχωρήσουν και θα παραιτηθούν. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά τελικά αυτοί θα υποχωρήσουν!
strategy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου