«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» Α.Κάλβος
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Επιδείνωση των τουρκικών θέσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης η τέως Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, είναι πολύ σαφής για τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, η οποία δεν μπορεί να τύχει μεταχείρισης με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι άλλα υποψήφια κράτη και «ούτε εξαιρέσεις, ούτε λευκές επιταγές επιτρέπονται και ούτε απειλές μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες».
Σε πρόσφατη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στη Λευκωσία, εκδήλωση που διοργάνωσε το ERPIC (Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής και Επενδύσεων), η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, αναπτύσσοντας το θέμα «Αχμέτ Νταβούτογλου: Μια νέα εποχή στην τουρκική εξωτερική πολιτική; Μια προοπτική από την Κύπρο», παρουσίασε περιληπτικά την τουρκική εξωτερική πολιτική πριν και μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προκειμένου, όπως είπε, να γίνει πλήρως κατανοητή η επίδραση της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας στις διεθνείς της σχέσεις.
«Τίποτε, στην πραγματικότητα, δεν έχει αλλάξει ως προς τις τουρκικές θέσεις στο κυπριακό ζήτημα, αντιθέτως, βλέπω περαιτέρω επιδείνωση», δήλωσε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, αναφερόμενη στις θέσεις της Κυβέρνησης Ερντογάν και στον κ. Νταβούτογλου. Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι: «Όταν ο κ. Νταβούτογλου και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, δεν αναφέρουν καν τη λέξη 'ομοσπονδία', άσε τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία ως βάση της λύσης του Κυπριακού και, αντιθέτως, τονίζουν τη διζωνικότητα, το νέο συνεταιρισμό βασισμένο σε πολιτική ισότητα δύο ιδρυτικών κρατών και τις αποτελεσματικές τουρκικές εγγυήσεις, αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την παλαιά τουρκική συνταγή της διχοτόμησης και του διαχωρισμού, βασισμένων σε εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια».
Το ERPIC, το οποίο ιδρύθηκε το 2001, είναι ένα δίκτυο επαγγελματιών, ακαδημαϊκών, τέως και νυν διπλωματών, πολιτικών και διαμορφωτών πολιτικής, επιχειρηματιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Στόχος του Συμβουλίου είναι η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ της Ευρώπης και των γειτονικών κρατών και η προαγωγή στενότερων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιφέρειάς της.
Σημερινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου