Η αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2010 παραμένει κεντρικός στρατηγικός στόχος του Κ. Καραμανλή, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται χρονικά και από το φθινόπωρο, που συγκέντρωνε ισχυρές πιθανότητες, να μετατίθεται στον προσεχή Ιανουάριο.
Στην εξέλιξη αυτή συνηγορούν τόσο οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και μια σειρά γεγονότων, με πλέον σημαντικό την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με έγκυρες πηγές θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Που σημαίνει ότι οι εκλογές θα ακολουθήσουν, αφού ο κ. Καραμανλής θα θελήσει να αξιοποιήσει πολιτικά την παρουσία του στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Από την άλλη θα ήταν ενοχλητικά εξώφθαλμη, ίσως και να αποδεικνυόταν επιζήμια, κίνηση του πρωθυπουργού επιστρέφοντας στην Ελλάδα να προκηρύξει εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί ως λόγο για την προσφυγή στις κάλπες τις βαρύτατες συνέπειες για τη χώρα και την οικονομία από την παρατεταμένη εκλογολογία λόγω της «απαίτησης» του ΠΑΣΟΚ να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές της ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο οι φιλολαϊκές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που εξελίσσονται εν μέσω θέρους, αλλά και οι κινήσεις του κ. Καραμανλή που θα ακολουθήσουν, θα έχουν αποδώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε σημείο τέτοιο μάλιστα που να έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία και να δημιουργηθούν οι πολιτικές συνθήκες για προσφυγή στις κάλπες στη διάρκεια του Οκτωβρίου. Ίσως να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια πρώτη εικόνα πάντως θα σχηματίσουν στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις που θα έχουν στα χέρια τους αμέσως μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν λείπουν βέβαια κι εκείνοι στην κυβερνητική παράταξη που διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών τον Ιανουάριο, στην καρδιά του χειμώνα δηλαδή, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών θα είναι δυσχερής τόσο η εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας, όσο και η μετακίνηση των ψηφοφόρων. Δεν έχουν εκλείψει ωστόσο στην κυβέρνηση κι εκείνοι (με πρώτον και... καλύτερο τον Γ. Σουφλιά) που παραμένουν θιασώτες του σεναρίου των εκλογών το φθινόπωρο με το σκεπτικό ότι στη συνέχεια το κλίμα αντί να βελτιώνεται θα επιδεινώνεται για την κυβέρνηση.
Η προκήρυξη εκλογών τον Ιανουάριο πάντως είναι η κατάληξη του σχεδιασμού που καταστρώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού θα προηγηθούν μια σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών που, όπως εκτιμούν, θα αλλάξουν άρδην το πολιτικό κλίμα και θα αμβλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών για την κυβερνητική πλειοψηφία. Πρώτα πρώτα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος προσδιορίζεται χρονικά για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και πάντως πριν ο κ. Καραμανλής ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ (4-6 Σεπτεμβρίου). Ενώ μέχρι πρότινος οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ελάχιστες διορθωτικού χαρακτήρα αλλαγές, τα τελευταία 24ωρα, καθώς εντείνονται οι πιέσεις, φαίνεται να έχει πάρει προβάδισμα το σενάριο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, με μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών, αντικατάσταση άλλων και «ξεσκαρτάρισμα» των υφυπουργών. Στην περίπτωση αυτή η μπάλα θα πάρει μεταξύ άλλων Ντ. Μπακογιάννη και Β. Μεϊμαράκη: η πρώτη θα μετακινηθεί σε άλλο κυβερνητικό πόστο, ο δεύτερος ίσως να επιστρέψει στη Ρηγίλλης.
Μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχουν ανακοινωθεί και οι πολυσυζητημένες αλλαγές διοικητών κρατικών οργανισμών και ΔΕΚΟ. Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται, λέγεται, στα χέρια του πρωθυπουργού, ενώ στο Μαξίμου επεξεργάζονται τη λίστα με τους περιφερειάρχες που θα αντικατασταθούν (μιλούν για 7). Οι τελευταίοι θα κληθούν, μεταξύ άλλων, να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο και κατά την προεκλογική περίοδο, κατά συνέπεια οι νέοι που θα τοποθετηθούν θα έχουν πιο ισχυρά τα κομματικά χαρακτηριστικά.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές θα συμβάλουν στην αλλαγή του κλίματος κατ' αρχάς στο εσωτερικό της παράταξης και στη συνέχεια στην κοινωνία. Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν αρκούν, ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να προχωρήσει σε αντίστοιχα δυναμικές πρωτοβουλίες πέρα από τα πρόσωπα και στην πολιτική της κυβέρνησης. Σ' αυτές συνυπολογίζουν μια πιο σκληρή στάση στα εθνικά θέματα - κυρίως στα Ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αφουγκραζόμενος το κλίμα περισσότερο στην κοινωνία φέρεται αποφασισμένος να βάλει φρένο στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η γειτονική χώρα συνεχίσει την προκλητική και αδιάλλακτη στάση της με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο. Κι αυτό θέτοντας «βέτο» στο άνοιγμα των νέων κεφαλαίων, η συζήτηση των οποίων θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται τη σχετική προειδοποίηση να απευθύνει προς την Άγκυρα πολύ νωρίτερα, πιθανόν και μέσα στον Οκτώβριο, σε δεδομένη ευκαιρία. Αλλά και στο Σκοπιανό ο κ. Καραμανλής δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει την παραμικρή περαιτέρω υποχώρηση, αντίθετα τους προσεχείς μήνες θα υιοθετήσει πιο «επιθετική τακτική» έναντι του γειτονικού κρατιδίου.
Εν κατακλείδι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι παραπάνω κινήσεις θα βοηθήσουν ούτως ώστε να απορροφηθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι κραδασμοί από την κοινωνική αναστάτωση (απεργίες, κινητοποιήσεις για συλλογικές συμβάσεις κ.ά.) που αναμένεται το φθινόπωρο, εν όψει και του νέου Προϋπολογισμού. Τα συνδικάτα έχουν αναγγείλει ήδη ότι οι... αγώνες τους θα ξεκινήσουν από τη ΔΕΘ και θα κορυφωθούν στην ψήφιση του Προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.
Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ικανοποίηση τις «απεγνωσμένες προσπάθειες» που καταβάλλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει λόγω της τακτικής της στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνουν ότι αποτελεί μέγα στρατηγικό λάθος του Γ. Παπανδρέου να δεσμευτεί κατά τόσο απόλυτο τρόπο ως προς τον χρόνο των εκλογών (Μάρτιος 2010), κάτι που δεν του αφήνει περιθώρια εναλλακτικών κινήσεων. Θεωρούν ότι η συμπεριφορά του έναντι του Κ. Παπούλια, ενός δημοφιλούς και καθ’ όλα επιτυχημένου Προέδρου, θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν και επισημαίνουν ότι ανάλογα είχε στοιχίσει στη Ν. Δημοκρατία το 2000 η στάση της έναντι του Κ. Στεφανόπουλου.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι κοστίζει στο ΠΑΣΟΚ και η στάση του στην υπόθεση της γρίπης που, αφού ανακάλυψε το θέμα με καθυστέρηση μηνών, κατέφυγε στην κινδυνολογία για να αποκομίσει κομματικά κέρδη. Στην πορεία, και αφού διαπίστωσαν ότι η τακτική τους προκαλεί τη δυσφορία των πολιτών, αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους.
Το Παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου