Έλεγχος της αυτοκινητοπομπής Ιακώβου - Ναμί από τους Τούρκους
Ελπίδες για σύντομη διάνοιξη του δρόμου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους
Σαράντα πέντε χρόνια μετά, για πρώτη φορά χθες, Γιώργος Ιακώβου, Οζντίλ Ναμί και Ταγέ Μπρουκ Ζεριχούν, επικεφαλής αυτοκινητοπομπής των Ηνωμένων Εθνών και με την συνοδεία Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων έκαναν τη διαδρομή από το αεροδρόμιο Λευκωσίας προς τον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, μέσω του κατεχόμενου Λιμνίτη.
Η διαδρομή ξεκίνησε στις 8.45 το πρωί από το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η αυτοκινητοπομπή πέρασε στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος Αστρομερίτη - Ζώδιας, για να φτάσει στις 10.15 στον κατεχόμενο Λιμνίτη. Ο λεγόμενος κοινοτάρχης του κατεχόμενου Λιμνίτη Γκιοκσέλ Καμπαράν υποδέχθηκε τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, τον Προεδρικό Επίτροπο και τον σύμβουλο του Ταλάτ σε ένα καφενείο, με θέα τη θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου Λιμνίτη.
Απευθυνόμενος προς τους τρεις άνδρες, ο κ. Καμπαράν τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη, λέγοντας ότι στόχος είναι η διάνοιξη του οδοφράγματος.
«Οι δύο κοινοτάρχες αξίζουν ευσήμων για το ότι διατήρησαν το θέμα ζωντανό και μας παρότρυναν όλους», είπε ο κ. Ζεριχούν. «Οι δύο ηγέτες και οι αντιπρόσωποί τους έδωσαν υψηλή προτεραιότητα στο θέμα και εμείς, τα ΗΕ προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε». «Νομίζω ότι αυτή είναι η έναρξη ενός μεγάλου κεφαλαίου διάνοιξης οδοφραγμάτων, που θα φέρουν τις δύο κοινότητες μαζί και αυτό δεν θα τελειώσει εδώ, και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλα οδοφράγματα, ώστε οι δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά και να υποστηρίξουν την προσπάθεια των δύο ηγετών να ενώσουν το νησί».
Από την πλευρά του ο κ. Ιακώβου είπε ότι με χαρά βρίσκεται στον κατεχόμενο Λιμνίτη. «Στόχος είναι η διάνοιξη του οδοφράγματος που θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή. Όχι μόνο την περιοχή του Κάτω Πύργου, αλλά και την περιοχή του Λιμνίτη», είπε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγες ημέρες πέρασαν από το συγκεκριμένο δρόμο ασθενοφόρα, προσδοκία -είπε- είναι να μη γίνεται η διαδρομή σε μία ώρα και 40 λεπτά, αλλά σε χρόνο λιγότερο της μίας ώρας, γιατί αφού ανοίξει το οδόφραγμα «θα επιδιορθωθεί και θα διαπλατυνθεί ο δρόμος, ούτως ώστε να είναι ένας πραγματικά σύγχρονος δρόμος». «Τα ΗΕ», πρόσθεσε, «θα προκηρύξουν προσφορές για το σχεδιασμό του δρόμου» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατασκευή του θα αρχίσει πολύ σύντομα.
Ο κ. Ναμί, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι είναι σημαντικό βήμα το αποτέλεσμα μακρών διαβουλεύσεων που οδήγησαν στη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη, αλλά και τη συμφωνία για τη διέλευση στα Κόκκινα. Εδώ και ενάμιση χρόνο, πρόσθεσε, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και έγιναν σημαντικά βήματα τόσο για την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης όσο και για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σημειώνοντας ότι «για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έγιναν τόσο σημαντικά βήματα». Χαρακτήρισε ιστορική τη διάνοιξη του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας και τώρα άρχισαν, σημείωσε, οι εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στον Λιμνίτη. Σίγουρα, είπε, θα χρειαστεί μια διαδικασία, γιατί η κατάσταση του δρόμου είναι κακή και για την επιδιόρθωσή του άρχισαν οι εργασίες. Η τ/κ πλευρά, είπε, δίδει μεγάλη σημασία στη διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος.
Μετά από τη σύντομη στάση, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για τον Κάτω Πύργο. Η διαδρομή περνά από στρατιωτική ζώνη των κατοχικών δυνάμεων. Κατά τη διαδρομή ένοπλοι στρατιώτες του Αττίλα βρισκόντουσαν αριστερά και δεξιά του δρόμου και σε τακτά χρονικά διαστήματα σταματούσαν την αυτοκινητοπομπή για υποτυπώδη έλεγχο, ρωτώντας κάθε φορά πόσοι επέβαιναν στα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή πέρασε από τη νεκρή ζώνη που ελέγχεται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και έφτασε στον Πύργο Τηλλυρίας.
Στον Πύργο υποδέχθηκε τους τρεις άνδρες ο κοινοτάρχης Κώστας Μιχαηλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η περιοχή Τηλλυρίας ταλαιπωρείται εδώ και 35 χρόνια, και δεν νοείται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Γι’ αυτό, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου απαιτεί από σας, τους διαπραγματευτές, όπως συζητήσουν άμεσα την ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου δρόμου και την άμεση διάνοιξη του οδοφράγματος, παράλληλα με τη μελέτη του όλου έργου.
Ο κ. Ζεριχούν είπε ότι γνωρίζει ότι περιμένουν πολύ καιρό και πρόσθεσε, «λένε ότι τα καλά έρχονται σε αυτούς που περιμένουν. Τα ΗΕ θα κάνουν οτιδήποτε για να ανοίξει άμεσα το οδόφραγμα».
Mε ταχείς ρυθμούς
Η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη θα πρέπει να γίνει με τους ταχύτερους ρυθμούς, δήλωσε από την πλευρά του και ο Επίτροπος Προεδρίας. Ο κ. Ιακώβου είπε ότι βρίσκονται ανάμεσα σε πολίτες που υποφέρουν εδώ και πολλές δεκαετίες, και γι’ αυτό προχωρούν στη διάνοιξη του οδοφράγματος της περιοχής και η διάνοιξη πρέπει να γίνει με τους ταχύτερους ρυθμούς.
Τέλος, ο κ. Ναμί είπε ότι η διάνοιξη του Λιμνίτη είναι ένα βήμα που θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη ιστορική στιγμή, που είναι η εξεύρεση συναινετικής λύσης.
Οι Ζεριχούν, Ιακώβου και Ναμί αναχώρησαν από τον Κάτω Πύργο με ελικόπτερο, ενώ οι δημοσιογράφοι που τους συνόδευσαν πήραν και πάλι τον ίδιο δρόμο, Κάτω Πύργος-Λιμνίτης-Μόρφου-Αστρομερίτης-Αεροδρόμιο Λευκωσίας και επέστρεψαν.
Η διαδρομή της επιστροφής κράτησε μία ώρα και 25 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων και δυο πεντάλεπτων στάσεων στο τουρκικό φυλάκιο του Λιμνίτη και στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου