Λογικό ακούγεται το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση, με παρότρυνση και της υπουργού Εξωτερικών, αποφάσισε να κάνει αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη «ευρύτητα αντίληψης» στην τουρκική προκλητικότητα.
Το αστείο του πράγματος όμως είναι ότι στο υπουργείο Εξωτερικών, που έχει την κύρια ευθύνη για να μη φθάσουμε στο σημείο της σύγκρουσης, τα πάντα είναι διαλυμένα, κυρίως στην αρμόδια Διεύθυνση. Ακόμη και στο ιδιαίτερα κρίσιμο Γραφείο Αεροναυτιλιακών Θεμάτων παραμένει ως υπεύθυνη νεαρά διπλωματικός που τοποθετήθηκε εκεί με πρόταση και του Γ. Κουμουτσάκου, του οποίου είναι κουμπάρα.
- Με νοσταλγία και θλίψη θυμούνται οι παλαιότεροι την παρουσία στη θέση αυτή σοβαρών, καταρτισμένων και με το θάρρος της γνώμης τους διπλωματών. Η αείμνηστη Κλεοπάτρα Λιούνη αποτελούσε ένα λαμπρό παράδειγμα, από αυτά που σπανίζουν σήμερα στις κρίσιμες Διευθύνσεις…
- Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ακριβείς οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ανησυχεί και είναι σε ετοιμότητα λόγω της έντασης με την Τουρκία. Αν κρίνουμε πάντως από το γεγονός ότι το νεοκλασικό της Β. Σοφίας έχει ερημώσει, το συμπέρασμα είναι ότι είτε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας είτε πρέπει να αρχίσουμε τις παρακλήσεις να βάλει ο Θεός το χέρι του.
- Η κ. Μπακογιάννη πάντως έχει επιλέξει τη γνωστή τακτική: Δύο ημέρες στην Αθήνα, με κάποιες συσκέψεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες, και μετά βουρ για Χανιά ή Καρπενήσι. Βυσματωμένος, μια και είναι ο νεώτερος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, που ξέμεινε στο νεοκλασικό να βγάζει ανακοινώσεις.
- Δεν γνωρίζουμε εάν είναι καθησυχαστικό, αλλά και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Αλ. Σάνδης κάνει χρήση όλης της άδειάς του και θα απουσιάσει από τις 20 Ιουνίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο ίδιος έχει έναν λόγο ανησυχίας, καθώς τον Σεπτέμβριο λήγει και η τελευταία παράταση που έχει πάρει και πρακτικά θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί. Τελικά όμως μάλλον βρέθηκε φόρμουλα και θα παραμείνει στη θέση του με το καθεστώς ειδικού συμβούλου.
- Ο αδελφός του όμως, πρέσβης Άρης Σάνδης, επιστρέφοντας από τη Ν. Αφρική φαίνεται ότι θα ευτυχήσει να ορισθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον Αρ. Αγαθοκλή, ο οποίος συνταξιοδοτείται, και από ό,τι φαίνεται είναι τόσο μπουχτισμένος με όσα είδε και πέρασε το τελευταίο διάστημα που δεν θα ρίξει ούτε ματιά πίσω του, φεύγοντας για τη δική του Ιθάκη. Την αγωνία του πάντως τη μοιράζεται και ο στενός φίλος του Γ. Σαββαΐδης, τον οποίο φιλοξένησε και ξενάγησε στο όμορφο νησί του Ιονίου.
- Μάλλον δίκιο έχει εάν δει κανείς τη στελέχωση κρίσιμων Διευθύνσεων, αλλά και τη λειτουργία της κεντρικής υπηρεσίας. Ο αποσυντονισμός και ο εκφυλισμός της Διπλωματικής Υπηρεσίας δεν είναι τυχαία φαινόμενα. Πολλοί υπουργοί Εξωτερικών μπήκαν στον πειρασμό αυτόν. Βλέπετε, το κενό που αφήνει η θεσμική λειτουργία της Διπλωματικής Υπηρεσίας καλύπτεται μια χαρά από έναν δυο σύμβουλους, μερικούς κόλακες, κομματικούς εγκάθετους και κάποιους συγγενείς…
- Πάντως οι τοποθετήσεις του κ. Σωτηρόπουλου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ και του Β. Κασκαρέλη στην Ουάσινγκτον είναι καλές επιλογές, καθώς ο κ. Σωτηρόπουλος έχει εμπειρία διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους (όταν ήταν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κ. Σημίτη), ενώ και ο κ. Κασκαρέλης, τώρα απελευθερωμένος από πολιτικές φιλοδοξίες, έχει ικανότητες και φαντασία για να δουλέψει αποτελεσματικά στην Ουάσινγκτον. Βεβαίως στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα είναι οι απευθείας και ιδιωτικοί δίαυλοι που επιδιώκει να έχει η κ. Μπακογιάννη με τη Χ. Κλίντον και την αμερικανική διοίκηση.
- Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση της φορολόγησης του επιδόματος αλλοδαπής, να διευκρινίσουμε ότι η κυβέρνηση απλώς αναγκάσθηκε να τη νομοθετήσει καθώς το Δημόσιο έχει χάσει όλες τις προσφυγές που ατομικώς έχουν κάνει δεκάδες διπλωμάτες...
- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις της σκοπιανής ηγεσίας στη διάρκεια του εορτασμού του Ίλιντεν, καθώς σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ενώ το «κοινό» προερχόμενο και από τους απόδημους είναι ιδιαίτερα σκληροπυρηνικό, αποφεύχθηκαν κορώνες για το θέμα της ονομασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο κ. Γκρούεφσκι απέφυγε να δεσμευθεί ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της χώρας, ρίχνοντας όλο το βάρος του στη διατήρηση της «μακεδονικής ταυτότητας». Το έδαφος έχει στρωθεί, σας έχουμε προειδοποιήσει, και μένει να δούμε εάν ο κ. Καραμανλής θα μείνει συνεπής στην εθνική κόκκινη γραμμή και θα κόψει τον αέρα σε όσους (και στην κυβέρνησή του) είναι έτοιμοι να δεχθούν τις μεθοδολογικές «απάτες» που ετοιμάζει ο κ. Νίμιτς…
- Μάθαμε ότι ο κ. Νταβούτογλου παρ' ολίγον να μείνει άστεγος. Για να εξηγούμεθα: Στην Τουρκία προβλέπεται η διαμονή των υπουργών Εξωτερικών σε δημόσια έπαυλη κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Ο κ. Γκιουλ όμως είχε βολευτεί και καθώς στο προεδρικό μέγαρο ακόμη συνεχίζονται έργα συντήρησης, ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει να μένει στην έπαυλη που προβλέπεται για τους υπουργούς Εξωτερικών. Τελικά η λύση βρέθηκε, ο κ. Νταβούτογλου δεν είναι και κάποιος τυχαίος στην ιεραρχία του ΑΚΡ, και έτσι νοικιάστηκε βίλα (με 20.000 δολάρια παρακαλώ) για να στεγάσει τα τέσσερα παιδιά του και τη μαντιλοφορούσα ιατρό σύζυγό του…
- Ας ελπίσουμε ότι δεν θα παρεξηγήσουν τη συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη στη «Χουριέτ» οι Τούρκοι. Γιατί οι απαντήσεις σε σχέση με τις υπερπτήσεις ήταν παρεξηγήσιμες: Είναι άσκοπες οι υπερπτήσεις είπε η κ. Μπακογιάννη, όσο κι αν πετάτε δεν αλλάζει το καθεστώς στο Αιγαίο, απλώς φοβούνται οι κάτοικοι και προκαλείται η Ελλάδα… Πώς το έλεγε ο άλλος; «Χτύπα με κι από δω, χτυπά με και από κει, πού θα πάει, στο τέλος θα πονέσει το χέρι σου και θα κουραστείς…».
Τι γίνεται στα Τίρανα; Ενώ το ΚΕΑΔ, μετά την εκλογική ήττα του, δηλώνει διά του μοναδικού του βουλευτή Β. Ντουλέ ότι θα μείνει πιστό στη συμμαχία του με τους Σοσιαλιστές, ο κ. Μπερίσα κάνει ανοίγματα στον πρόεδρο της Ομόνοιας και δήμαρχο της Χιμάρας Β. Μπολάνο, επισκεπτόμενος την περιοχή και υποσχόμενος σειρά έργων και πακτωλό χρημάτων.
Ο στόχος του κ. Μπερίσα είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ενός βουλευτή του ΚΕΑΔ που είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι ομογενείς, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους, θα «δέσουν» τον αλβανό πρωθυπουργό, γιατί η εμπειρία από την τελευταία θητεία του ήταν οδυνηρή…
- Ο Χασάν Γκιογούς είναι ο νέος πρέσβης της Τουρκίας που διαδέχεται τον Ογούζ Τσελικόλ ο οποίος μετατίθεται στο Τελ Αβίβ. Ο νέος πρέσβης έχει ασχοληθεί με θέματα ΝΑΤΟ και ασφάλειας και έχει υπηρετήσει και στο Νέο Δελχί. Ένας παλιός γνώριμος από τη θητεία του στην Ελλάδα, ο πρέσβης Ουμίτ Παμίρ, θα συμμετάσχει εκπροσωπώντας τη χώρα του στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα καταστρώσει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει ο πρέσβης στο Κάιρο Ι. Αλ. Ζέππος, που είχε διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ αλλά και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου…
- Ο αντινομάρχης Ξάνθης Γιουσούφ Ντελί παρουσία του ψευδομουφτή Ξάνθης και προέδρου της αποκαλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης» Α. Μετέ, δωρίζει στον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς ένα πορτρέτο του... Κεμάλ Ατατούρκ (φωτογραφία από την εφημερίδα «Γκιουντέμ»).
Να τον χαίρονται αυτοί που τον προώθησαν στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο και τον διατηρούν στη θέση του αντινομάρχη, ελπίζοντας ότι έτσι θα πάρουν λίγα ψηφαλάκια παραπάνω από τους «πράσινους» Ματατζή και Καραχασάν…
Και μετά μας φταίει η Τουρκία…
- Υπάρχουν και τυχεροί, όπως ο πρέσβης Γ. Οικονομίδης, γιος της κ. Λένας Τριανταφύλλη (γραμματέως του Κωνσταντίνου Καραμανλή), που υπηρετεί στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου. Εκεί βρήκε τον χρόνο να συγγράψει και το βιβλίο του, που θα μπορούσε να αποτυπώνει την εικόνα της ελληνικής διπλωματίας, καθώς αφορά στα «Χιουμοριστικά στιγμιότυπα από τη ζωή ενός διπλωμάτη»…
- Το ακούσαμε από παλιό διπλωμάτη: Η Βασιλίσσης Σοφίας μετατρέπεται σε Βασίλειο των Μετρίων…
Το Παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου