Προβληματισμός και όχι αισιοδοξία στα κόμματα για το διάλογο
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποστηρίζει ότι δεν λένε στο λαό όλη την αλήθεια για τις συνομιλίες.
ΔΗΚΟ
Να μη φτάσουμε σε νέο 2004
Αισιοδοξία, είτε συγκρατημένη είτε όχι, εκφράζουν τις τελευταίες μέρες διεθνής παράγοντας και ΟΗΕ, αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό, με την ολοκλήρωση σήμερα του πρώτου γύρου των συνομιλιών που άρχισαν πριν από 11 μήνες (3 Σεπτεμβρίου 2008).
Ρωτήσαμε την άποψη εκπροσώπων κομμάτων πάνω σε αυτό το θέμα και αυτό που αποκομίσαμε από τις δηλώσεις τους είναι προβληματισμός για την παραπέρα πορεία των συνομιλιών, αλλά και την κατάληξή τους.
Μ. Σιζόπουλος: Λάθος το 2004
«Σε αυτή τη φάση, η Τουρκία δεν θα προβεί σε καμιά παραχώρηση για να διαρρήξει το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ίσως να σκληρύνει και τη στάση της», εκτιμά ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο κ. Σιζόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό, αλλά και τις δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ για συγκρατημένη αισιοδοξία και πρόοδο στις συνομιλίες, είπε ότι το κόμμα του δεν εκτιμά πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών.
«Το λάθος της Κύπρου και της Ελλάδας», είπε ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, «είναι που το 2004 δεν έθεσαν βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τώρα το Κυπριακό διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να καταστεί όμηρος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας».
Χρ Κληρίδης:Παιγνίδια
«Η αισιοδοξία των αξιωματούχων του ΟΗΕ εδράζεται στην εικόνα που παρουσιάζουμε πίσω απο τις κλειστές πόρτες», εκτιμά από την πλευρά του ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Χρίστος Κληρίδης.
Ο κ. Κληρίδης εκτιμά ακόμα ότι μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται, για υποβοήθηση της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία πριν από το συμβούλιο αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, θα έχει υπογραφεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Κύπρο κάποιου είδους συμφωνία αρχών στο Κυπριακό, για να δώσει ώθηση και να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Άγκυρα.
Δεν μας λένε όλη την αλήθεια
«Δεν μας λένε όλη την αλήθεια αναφορικά με τις συνομιλίες», εκτιμά ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου. «Υπάρχουν κενά στην ενημέρωση τόσο των πολιτικών αρχηγών όσο και του λαού, για το τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Μας είπαν για τις θέσεις που κατέθεσε η πλευρά μας και για τις θέσεις της άλλης πλευράς, αλλά κανένας δεν μας ενημέρωσε για το τι αποδεχθήκαμε και τι υποχωρήσεις κάναμε, και φτάσαμε έστω και στις λίγες αυτές συγκλίσεις», είπε ο κ. Νικολάου.
«Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνέντευξή του, μίλησε για εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που καταθέτουν εισηγήσεις πάνω στα θέματα που συζητούν οι δύο ηγέτες. Ποιες είναι οι εισηγήσεις αυτές και αν τις δεχθήκαμε γιατί τις δεχθήκαμε;» ρώτησε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος έκανε λόγο και για λανθασμένες στρατηγικές που ακολουθεί ο Πρόεδρος και ζήτησε να εμπλακεί ιδιαίτερα η Ε.Ε. στην όλη διαδικασία.
Ι. Παναγιώτου: Ξεκαθάρισμα
«Δεν θα μπορούσα να είμαι αισιόδοξη με τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό», δήλωσε η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου. «Από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και από τα έγγραφα που μας έδωσε ο Πρόεδρος αναφορικά με τις συνομιλίες, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν σοβαρότατες αποκλίσεις στις απόψεις των δυο πλευρών, με την τουρκική πλευρά να παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της αναφορικά με θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας.
Θα πρέπει η δική μας πλευρά να ξεκαθαρίσει τώρα τη θέση της και να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση του διεθνούς παράγοντα, για να αποφύγουμε τις πιέσεις οι οποίες πιθανόν να μας ασκηθούν, σε μια προσπάθεια υποβοήθησης της διαδικασίας.
Κ. Κενεβέζος: Ενημέρωση
Η αισιοδοξία που εκφράζουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ο διεθνής παράγοντας, αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη των συνομιλιών, εκφράζεται περισσότερο στο επίπεδο της υποχρέωσης παρά στο επίπεδο της ουσίας, εκτιμά ο Γ.Γ. του ΔΗΚΟ Κυριάκος Κενεβέζος.
Ο κ. Κενεβέζος, σε δηλώσεις του στη «Σ», χωρίς να κρύψει την ανησυχία του, είπε ότι θα του προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη, εάν υπάρχει επί της ουσίας αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, κάτι που δεν φαίνεται από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις στην όλη διαδικασία.
Θα μπορούσε, είπε ο Γ.Γ. του ΔΗΚΟ, να υπάρχει μια πιο συστηματική ενημέρωση, τόσο στα κόμματα όσο και στους πολίτες, για την πορεία των συνομιλιών, κάτι που το ΔΗΚΟ κατ' επανάληψιν έχει ζητήσει για να μη φτάσουμε γι' άλλη μια φορά στο σημείο που ήμασταν το 2004, όταν ο λαός βρέθηκε προ τετελεσμένων να παλεύει με την άγνοια και τον πανικό.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου